Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Schotland: een land om verliefd op te worden
Schotland

Hoge bergen (bens), lang gerekte meren (lochs), kilts en haggis. De hele korte samenvatting van al het moois wat Schotland (Alba in Schots Gaelisch) te bieden heeft. Maar dit is zeker niet alles wat dit prachtige land te bieden heeft. Vele toeristen trekken graag naar het noorden van Groot-Brittannië en dat is niet voor niets. Vooral na de serie Outlander (filmlocaties) heeft de toeristenbranche hier een boost gekregen. En dat komt niet alleen door de indrukwekkende natuur en bloeiende steden, maar door ook de vriendelijke Schotten. Een van de bekendste routes door het land is de North Coast 500, maar er is zoveel meer te ontdekken.

Schotland is wellicht het meest onafhankelijke gedeelte van Groot-Brittannië. De ruim vijf miljoen inwoners hebben een eigen rechtsstelsel, vlag, bankbiljetten en binnenlands bestuur. Op 18 september 2014 werd een referendum gehouden dat moest beslissen of Schotland zou blijven deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Ruim de helft (55%) stemde tegen afscheiding, maar de discussie is na de Brexit weer opgewaaid. Deze onafhankelijkheidstrijd komt niet uit het niets. De Schotten zijn eeuwenlang in gevecht geweest met Engeland, dan als onafhankelijk land, dan weer als deel van het koninkrijk. Het dieptepunt kwam na de Slag bij Culloden, waarna de Schotten hun identiteit niet langer mochten uiten. Gelukkig zijn de bekende Schotse kenmerken zoals de doedelzak, tartan en het Gaelic weer terug.

Vergeet ook zeker niet te genieten van de typische Schotse keuken (denk aan Haggis!) en whisky wanneer je in Schotland bent.

Regio’s in Schotland

Schotland is grofweg in vier regio’s op te delen. De hooglanden is waarschijnlijk de meest kenmerkende regio van Schotland, met de bergen en wilderige natuur. Ten noordwesten hiervan liggen nog de Hebriden, een indrukwekkende eilandengroep. En ten noorden heb je de Shetland en Orkney eilanden.

De Laaglanden is een liefelijkere regio, maar kent wel de grote steden. Hierin is ook het grensgebied waar vaak is gevochten met de Engelsen. Deze regio heeft dus een indrukwekkende geschiedenis.

The Highlands (Hooglanden)

Schotland is een land van betoverende contrasten en opvallende landschappen, die zich manifesteren in de diverse regio’s. Een van de meest indrukwekkende gebieden is ongetwijfeld The Highlands (Hooglanden). Deze uitgestrekte regio, bekend om zijn adembenemende berglandschappen, diepe valleien en mysterieuze lochs, trekt avonturiers en natuurliefhebbers aan van over de hele wereld. De majestueuze Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, rijst trots op in deze regio, en Loch Ness, beroemd om zijn legendarische monster, voegt een vleugje mysterie toe aan het reeds sprookjesachtige landschap.

De regio is ook beroemd vanwege de Highland Games, die iedere zomer op verschillende plekken wordt gehouden. De Highland Games zijn traditionele Schotse sportevenementen waarbij deelnemers kracht en behendigheid tonen door middel van verschillende atletische disciplines, zoals kogelstoten, paalwerpen en touwtrekken.

Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle

The Lowlands (Laaglanden)

In tegenstelling tot de uitgestrekte wildernis van The Highlands, vind je in The Lowlands (Laaglanden) een veel zachter en vruchtbaarder landschap. Deze regio staat bekend om zijn glooiende heuvels, uitgestrekte valleien en charmante rivieren. Hier bevinden zich ook enkele van Schotland’s bruisende steden, zoals Edinburgh en Glasgow, waar geschiedenis en moderniteit naast elkaar bestaan. Bezoekers kunnen genieten van de rijke cultuur, architectuur en het levendige stadsleven in dit deel van Schotland.

The Borders, gelegen tussen de Engelse grens en de zuidelijke heuvels, is een bekende regio in de Lowlands. Hier vind je een schilderachtig landschap van glooiende heuvels en groene weiden, doorsneden met oude kastelen en abdijen. De Borders is een paradijs voor wandelaars en liefhebbers van het buitenleven, met een netwerk van wandelpaden die je langs pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden leiden.

The Hebrides (Hebriden)

The Inner Hebrides (Binnen-Hebriden) en Outer Hebrides (Buiten-Hebriden), ook wel bekend als de ‘eilanden aan de rand’, zijn een afgelegen en adembenemende archipel voor de westkust van Schotland. Hier vind je een ruige kustlijn, afgelegen stranden met wit zand en turkooisblauw water, en uitgestrekte veengebieden. Deze afgelegen eilanden hebben een unieke cultuur en geschiedenis, met traditionele Gaelische invloeden die nog steeds te vinden zijn in de lokale gewoonten en kunst. The Outer Hebrides zijn de beste plekken voor rust, stilte en een ongerepte natuur.

Orkney en Shetland eilanden

De afgelegen eilanden van Shetland en Orkney vormen een fascinerende bestemming in het noorden van Schotland. Shetland, bestaande uit meer dan honderd eilanden, betovert je met haar ruige kustlijnen, uitgestrekte veengebieden en kleurrijke vissersdorpen. Deze archipel staat bekend om haar rijke natuur en vele zeevogels die hier hun thuis hebben.

Orkney, een verzameling van ongeveer zeventig eilanden, heeft een even rijke geschiedenis en is bezaaid met prehistorische overblijfselen, zoals de beroemde Standing Stones of Stenness en de Ring of Brodgar. Naast haar archeologische schatten biedt Orkney ook een adembenemend landschap met glooiende heuvels en idyllische stranden, wat het een onvergetelijke bestemming maakt voor liefhebbers van natuur en geschiedenis.

Schotse steden

De Royal Mile van het Holyrood paleis naar Edinburgh Castle is misschien wel het beroemdste straatje van het land. Deze is natuurlijk te vinden in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Dit is echter niet de grootste stad (bijna 500.000 inwoners), deze eer gaat namelijk naar Glasgow (die richting de 600.000 inwoners gaat). Maar qua historie overstijgt Edinburgh Glasgow, waardoor het verdiend de hoofdstad te zijn. Schotland kent acht steden: Edinburgh, Glasgow, Inverness, Aberdeen, Dundee, Dunfermline, Perth en Stirling.

Schotse hoofdstad: Edinburgh

In de Schotse hoofdstad Edinburgh kun je alleen al zonder problemen een week doorbrengen zonder je een seconde te vervelen. Het is dan ook niet gek dat de stad dagelijks duizenden toeristen trekt. Je kunt er de koninklijke Palace of Holyroodhouse en Edinburgh Castle bezoeken.

Palace of Holyroodhouse, Edinburgh

Lees verder: Edinburgh

Grootste stad: Glasgow

Glasgow, de grootste stad van Schotland, staat bekend om zijn levendige atmosfeer en moderne karakter. Als een centrum van kunst, muziek en design biedt Glasgow een scala aan musea, galerijen en theaters. Het is een paradijs voor winkelliefhebbers met zijn trendy boetieks en winkelcentra.

Lees verder: Glasgow

Hoofdstad van de Hooglanden: Inverness

Inverness, gelegen aan de oevers van de rivier de Ness, is de toegangspoort tot de Schotse hooglanden. Het is een sfeervolle stad met een rijke geschiedenis en wordt omringd door indrukwekkende natuurlijke schoonheid. Vanuit Inverness kun je gemakkelijk de beroemde Loch Ness verkennen en genieten van de rust en stilte van het Schotse platteland.

Lees verder: Inverness

Granietstad: Aberdeen

Aberdeen wordt vaak aangeduid als de Granietstad. Het heeft een unieke uitstraling door de vele grijze granieten gebouwen die de stad een bijzondere charme geven. Deze stad is een belangrijk knooppunt voor de olie- en gasindustrie en heeft een bloeiende haven. De omliggende regio van Aberdeen biedt prachtige kustlandschappen en charmante dorpjes.

Schotse natuur

Schotland staat bekend om zijn prachtige natuur. Om je verder wegwijs te maken in de Schotse natuur is het handig om de woorden loch (meer), ben (berg) en glen (dal) te leren kennen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten als je de naam van een locatie ziet.

Voor de meest adembenemende natuurervaringen moet je zeker richting de Schotse Highlands reizen, met inbegrip van de vele prachtige eilanden. Hier wacht een prachtige regio op je, met onder andere het beroemde Loch Ness, waarvan wordt gefluisterd dat er een mysterieus monster in de diepten huist. Daarnaast is er het onvergetelijke Glen Coe, een vallei omringd door indrukwekkende bergpieken, die je het gevoel geven alsof je een reis maakt door een schilderij.

Voor de avontuurlijke wandelaars onder ons is de mythische Ben Nevis een onmisbare uitdaging. Deze hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk torent hoog boven het landschap uit en biedt een episch uitzicht vanaf de top. Maar ook voor degenen die op zoek zijn naar wat rust en sereniteit, zijn er schitterende plekken om van te genieten.

Queen's View, Schotland
Queen’s View, Schotland

Nationale parken

Niet alleen de kustlijn van Schotland heeft iets bijzonders te bieden, maar ook de binnenlanden zijn doorspekt met betoverende landschappen. Cairngorms, een van de twee nationale parken van Schotland, is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Hier vind je uitgestrekte heidevelden, dichte bossen en glinsterende lochs die een thuis bieden aan een rijke diversiteit aan flora en fauna.

Het betoverende Loch Lomond, omringd door weelderige groene heuvels, is een perfecte locatie om te ontspannen aan de oever van het meer en te genieten van de rustgevende omgeving. Of je nu een romantische boottocht wilt maken, een verfrissende duik wilt nemen in het kristalheldere water of gewoon wilt genieten van de natuurpracht, Loch Lomond & The Trossachs heeft voor elk wat wils.

Reistip Schotse natuur

Hoewel de Schotse natuur zeker betoverend is, zijn er soms knutten (midges), een kleine mugachtige insectenfamilie, die je verblijf kunnen verstoren. Gelukkig zijn er effectieve oplossingen zoals “Smidge” en “Shoo,” verkrijgbaar in Schotland, om je te beschermen tegen deze kleine beestjes, zodat je ongestoord van de prachtige natuur kunt blijven genieten.

Reizen naar Schotland

Reizen naar Schotland vanuit Nederland kan op verschillende manieren. Je kunt directe vluchten nemen naar steden zoals Edinburgh, Glasgow, Aberdeen en Inverness. Ook zijn er rechtstreekse treinverbindingen naar Edinburgh en Glasgow. Vanuit Londen (na de Eurostar), kun je de nachttrein naar Edinburgh pakken.

Ook met je eigen auto kun je naar Schotland. Dit kan via de veerboot naar het noordoosten van Engeland, bijvoorbeeld DFDS naar IJmuiden of P&O naar Hull. Vanaf hier kun je naar het noorden reizen.

Weer in Schotland

Het weer verschilt erg per regio, maar dit geeft een globaal overzicht:

MaandJanFebMaartAprilMeiJuniJuliAugSepOktNovDec
Min. Temperatuur (°C)1.31.42.23.46.18.910.210.07.84.92.71.4
Max. Temperatuur (°C)4.54.66.08.511.614.316.015.712.99.56.64.5
Neerslag (mm)1431111006868666581105125132147
Dagen met regen201719151514141517182021

Artikelen over Schotland

1 2 3