Heb je een vraag over Wales? Dan willen wij hem graag beantwoorden. Daarom hebben wij een Wales FAQ (Frequently Asked Questions/veelgestelde vragen) voor je gemaakt.
Wil je meer algemene informatie weten over het Verenigd Koninkrijk? Bekijk dan het Verenigd Koninkrijk FAQ. Wil je meer info over de andere regio’s? Kijk dan op de Engeland FAQ, Noord-Ierland FAQ of Schotland FAQ.
Wales FAQ
Engeland en Wales zijn twee aparte landen binnen het Verenigd Koninkrijk, maar ze hebben wel een gedeelde geschiedenis en culturele overeenkomsten. Het belangrijkste verschil tussen de twee landen is de taal. In Engeland wordt voornamelijk Engels gesproken, terwijl in Wales de meeste mensen Welsh spreken. Ook heeft Wales een eigen vlag, een eigen volkslied en een eigen bestuur.
Er zijn veel leuke dingen om te doen in Wales, van het verkennen van de prachtige natuur tot het ontdekken van de rijke geschiedenis en cultuur van het land. Een paar hoogtepunten zijn het bezoeken van het Nationaal Park Snowdonia, het wandelen op de prachtige kliffen van Pembrokeshire, het verkennen van de middeleeuwse kastelen en het bijwonen van een rugbywedstrijd in het Millennium Stadium in u003ca href=u0022https://britblog.nl/groot-brittannie/wales/cardiff/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eCardiffu003c/au003e.
Wales is over het algemeen goedkoper dan het Verenigd Koninkrijk als geheel. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat de prijzen variëren, afhankelijk van waar je bent in Wales, en wat je van plan bent te doen. Zo is Cardiff, de hoofdstad van Wales, over het algemeen duurder dan de kleinere steden en dorpen. Daarnaast kan de prijs van activiteiten, accommodatie en eten en drinken ook sterk variëren. Over het algemeen is Wales echter een betaalbare bestemming.u003cbru003eDe prijs van je vakantie ligt ook veel aan je keuzes:u003cbru003eDuurdere opties: hotels, restaurants, attractiesu003cbru003eGoedkopere opties: Bu0026amp;B’s, pubs, (gratis) musea
Een typisch Welsh gerecht is Welsh rarebit, ook wel bekend als Welsh rabbit. Dit is een gegratineerde kaastoast die vaak wordt geserveerd als lunchgerecht. Andere bekende gerechten uit Wales zijn lamsstoofpot, genaamd cawl, en bara brith, een vruchtenbrood dat vaak als dessert wordt geserveerd. Daarnaast staat Wales bekend om zijn lokale producten, waaronder kaas, bier en cider.
Wales heeft twee officiële talen: Welsh en Engels. Het Welsh, of Cymraeg, is een Keltische taal die in heel Wales wordt gesproken. Het is een moeilijke taal om te leren vanwege de complexe grammatica en uitspraak, maar het is de moeite waard om het te proberen. Engels wordt ook veel gesproken en is de meest gebruikte taal voor zakelijke communicatie en toerisme.
Een man uit Wales wordt een Welshman genoemd en een vrouw uit Wales wordt een Welshwoman genoemd. Het is ook mogelijk om de termen ‘Cymro’ en ‘Cymraes’ te gebruiken, die respectievelijk ‘een Welshman’ en ‘een Welsh vrouw’ betekenen in het Welsh.
Het kraanwater in Wales is over het algemeen veilig om te drinken. Het water in Wales wordt streng gecontroleerd en voldoet aan dezelfde strenge normen als in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Het kan echter wel een beetje anders smaken dan het water dat u gewend bent, afhankelijk van waar u vandaan komt. Als u zich zorgen maakt, kunt u altijd flessenwater kopen.
Een biertje in Wales kost gemiddeld tussen de £4 en £5,50, afhankelijk van de locatie en het type bier. Bier in Wales is over het algemeen iets goedkoper dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk.
Wales is een prachtig land met een rijke geschiedenis, mooie natuur, pittoreske dorpjes en gezellige steden. Er is veel te doen en te zien, van het verkennen van kastelen en ruïnes tot het wandelen in de bergen en langs de kust. Bovendien is het een relatief compact land, wat het gemakkelijk maakt om veel verschillende plekken te bezoeken in een korte tijd.
Er zijn geen directe vluchten vanuit Nederland naar Wales. Reizen per vliegtuig vereist meestal een tussenstop, en de totale reistijd hangt af van de locatie van de tussenstop en de duur van de overstap. De reistijd kan variëren van ongeveer 3 tot 8 uur.
Er zijn verschillende manieren om naar Wales te reizen. Het is mogelijk om met de auto, trein of bus te reizen, maar er zijn ook diverse luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden vanaf luchthavens in Nederland naar luchthavens in het Verenigd Koninkrijk. Vanaf daar kun je vervolgens met de trein, bus of auto verder reizen naar of in Wales.
Wales heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. Het regent er wel vrij veel en het kan er behoorlijk winderig zijn. Het westen van Wales is over het algemeen natter dan het oosten. Het is dus raadzaam om bij een bezoek aan Wales rekening te houden met regenachtig weer en daarop de kledingkeuze aan te passen.
Nee, Wales is niet groter dan Nederland. Wales heeft een oppervlakte van ongeveer 20.780 vierkante kilometer, terwijl Nederland een oppervlakte heeft van ongeveer 41.500 vierkante kilometer. Wales is dus ongeveer half zo groot als Nederland.
De nationale bloem van Wales is de narcis, ook wel bekend als de wilde narcis of paasbloem. De bloem staat symbool voor het begin van de lente en wordt traditioneel geassocieerd met Wales. Elk jaar wordt op 1 maart in Wales de ‘St. David’s Day’ gevierd, de nationale feestdag van Wales ter ere van de beschermheilige van het land, Sint David. Tijdens deze viering worden vaak narcissen gedragen en gebruikt als decoratie.
Er zijn tal van dingen die je niet mag missen als je naar Wales gaat. Hier zijn enkele van de hoogtepunten: Snowdonia National Park, u003ca href=u0022https://britblog.nl/cardiff-castle-het-hart-van-de-stad/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eKasteel van Cardiffu003c/au003e, Conwy, Pembrokeshire Coast National Park, u003ca href=u0022https://britblog.nl/caernarfon-castle-het-kasteel-van-de-prins-of-wales/u0022u003eCaernarfon Castleu003c/au003e, St Davids Cathedral, Brecon Beacons National Park, Llanddwyn Island en Hay-on-Wye.
Wales heeft vele prachtige regio’s, elk met hun eigen charme en schoonheid. De meest populaire en bekende gebieden zijn Snowdonia in het noorden van Wales, Brecon Beacons in het zuiden en Pembrokeshire in het westen. Snowdonia is beroemd om zijn adembenemende landschappen en de hoogste berg van Wales, Mount Snowdon. Brecon Beacons biedt een adembenemend uitzicht op de heuvels en valleien, terwijl Pembrokeshire prachtige kustlijnen en stranden heeft. Andere mooie gebieden zijn de Gower Peninsula en de Wye Valley. Het beste is om zelf de verschillende regio’s te verkennen en te ontdekken wat jou het meest aanspreekt.
Wales heeft veel te bieden en er zijn tal van bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een bezoek aan dit prachtige land. Enkele hoogtepunten zijn: Snowdonia National Park, Kasteel van Caernarfon, St. David’s Cathedral, Cardiff en Portmeirion.u003cbru003eMeer tips? Kijk op onze u003ca href=u0022https://britblog.nl/groot-brittannie/wales/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eWalesu003c/au003e pagina.
Rugby is de nationale sport van Wales en wordt beschouwd als de belangrijkste sport in het land. Het nationale rugbyteam van Wales is erg succesvol en heeft vele kampioenschappen gewonnen. Andere populaire sporten in Wales zijn voetbal, cricket en paardensport.
De beste tijd om Wales te bezoeken is van mei tot en met september, wanneer de temperatuur aangenaam is en er weinig regen valt. In de zomermaanden zijn er ook veel festivals en evenementen, wat het een leuke tijd maakt om Wales te bezoeken. Als je van wandelen houdt, is de lente ook een goede tijd om te bezoeken, omdat de bloemen en bomen in bloei staan. Houd er wel rekening mee dat het weer in Wales vaak onvoorspelbaar is en het altijd verstandig is om warme en waterdichte kleding mee te nemen, ongeacht het seizoen.
Er zijn verschillende feestdagen en vieringen in Wales, zowel nationale als lokale. De belangrijkste nationale feestdag is St. David’s Day op 1 maart, ter ere van de beschermheilige van Wales, Sint David. Andere belangrijke vieringen zijn onder andere de Eisteddfod, een cultureel festival dat in de zomermaanden plaatsvindt en waar poëzie, muziek en literatuur worden gevierd, en Bonfire Night op 5 november, dat eigenlijk vooral in Engeland wordt gevierd, maar ook in delen van Wales populair is. Daarnaast worden ook verschillende christelijke feestdagen gevierd, waaronder Kerstmis en Pasen.
Ja, je rijbewijs is gewoon geldig in Wales, je hoeft geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Je kunt sinds de Brexit niet meer met een ID-kaart naar Wales, op hoge uitzonderingen na. Er is een paspoort vereist, maar geen visum. Kijk voor meer details op u003ca href=u0022https://britblog.nl/verenigd-koninkrijk-id-kaart-paspoort-of-visum/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eVerenigd Koninkrijk, ID-kaart, paspoort of visum?u003c/au003e.
Ja, je kunt naar Wales reizen sinds de Brexit. Er zijn echter wat dingen veranderd, zoals dat je ID-kaart niet meer geldig is en welke spullen je mee mag nemen over de grens. Kijk voor meer informatie op u003ca href=u0022https://britblog.nl/reizen-naar-het-verenigd-koninkrijk-na-de-brexit/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eReizen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexitu003c/au003e.
Nee, je hebt geen visum nodig voor je reis naar Wales.Er is een paspoort vereist, maar geen visum. Kijk voor meer details op u003ca href=u0022https://britblog.nl/verenigd-koninkrijk-id-kaart-paspoort-of-visum/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eVerenigd Koninkrijk, ID-kaart, paspoort of visum?u003c/au003e.
Wales heeft een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat de temperaturen niet te extreem zijn en er het hele jaar door neerslag kan vallen. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 18 en 20 graden Celsius, terwijl de wintermaanden gemiddeld tussen de 4 en 7 graden Celsius zijn. Het kan regenachtig zijn in Wales, vooral in de herfst en winter, dus het is belangrijk om je daarop voor te bereiden als je een reis plant. Maar het kan ook heel mooi zijn in de zomer, met veel zonnige dagen om van te genieten.
Ja, je kunt je huisdier meenemen naar Wales. Hier zijn echter wel regels voor, lees deze in u003ca href=u0022https://britblog.nl/met-je-huisdier-hond-of-kat-naar-het-verenigd-koninkrijk/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eMet je huisdier (hond of kat) naar het Verenigd Koninkrijku003c/au003e.
Hoewel Wales en Engeland een gedeelde geschiedenis hebben, is Wales nooit opgenomen in het Koninkrijk Engeland. In de middeleeuwen waren Engeland en Wales onafhankelijke koninkrijken, maar in de 13e eeuw veroverde Engeland Wales en voegde het toe aan hun rijk. Ondanks dat is Wales altijd een apart land gebleven binnen het Verenigd Koninkrijk met een eigen taal, cultuur en bestuur.
Wales is een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, wat gelegen is in Europa. Hierdoor is Wales inderdaad een Europees land. Hoewel het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt in 2020, blijft Wales wel degelijk een Europees land.
u003ca href=u0022https://britblog.nl/groot-brittannie/wales/cardiff/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eCardiffu003c/au003e is de hoofdstad van Wales
In Wales wordt zowel Engels als Welsh gesproken. Welsh is een Keltische taal die nauw verwant is aan het Bretons en het Cornish, en het wordt door ongeveer een vijfde van de bevolking van Wales gesproken. Engels is echter de meest gesproken taal en wordt door de meeste mensen als eerste taal gebruikt.
Er is 1 uur tijdsverschil met Wales en Nederland en België. Dat wil zeggen als het hier 12 uur is, is het in Wales 11 uur.
In de zomermaanden (juni-augustus) liggen de temperaturen meestal tussen de 18 en 22 graden Celsius, terwijl in de winter (december-februari) de temperaturen meestal tussen de 5 en 8 graden Celsius liggen. Het kan echter ook behoorlijk nat en winderig zijn in Wales, vooral in de herfst en winter.
Ja, het is veilig om te reizen in Wales. De criminaliteitscijfers zijn te vergelijken met Nederland of België. In de grotere steden liggen deze cijfers hoger dan op het platteland.
Er zijn verschillende regels wat betreft wandelen in het Wales, hier zijn er een aantal:u003cbru003eRespecteer de natuur.u003cbru003ePlan je route.u003cbru003eKleed je op het weer.u003cbru003eRespecteer de eigenaren van het land.u003cbru003eLet op de bewegwijzering.u003cbru003eWees voorbereid.u003cbru003eDoor deze regels te volgen kun je veilig en verantwoord genieten van het wandelen in het Verenigd Koninkrijk. Leer hier meer over in u003ca href=u0022https://britblog.nl/wandelen-in-het-verenigd-koninkrijk/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eWandelen in het Verenigd Koninkrijku003c/au003e.
Ja, je hebt een verloopstekker nodig in Wales, het gaat om type G.
Ja, je kunt je mobiele telefoon gewoon gebruiken in Wales. Ondanks dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt, rekenen de mobiele providers het nog wel tot deze regels. Wil je 100% zeker zijn voor je reis, check het nog even met je mobiele provider.
In Wales betalen ze met het Pond (Sterling). Lees meer daarover in u003ca href=u0022https://britblog.nl/over-ponden-en-andere-betaalmiddelen-in-groot-brittannie/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eOver ponden en andere betaalmiddelen in Groot-Brittanniëu003c/au003e.
Hoewel de officiële munteenheid van Wales het Britse pond is, worden euro’s geaccepteerd bij sommige toeristische attracties en in sommige hotels. Het is echter verstandig om ponden bij je te hebben voor het geval dat. Geld wisselen kan gemakkelijk op luchthavens en bij banken en wisselkantoren in steden. Daarnaast zijn er voldoende geldautomaten beschikbaar in Schotland waar je geld kunt opnemen.
In Wales geeft men fooi als men tevreden is over de service, bijvoorbeeld in een restaurant of aan een taxichauffeur. Dit is hetzelfde als in Nederland en België. Tien procent is een gangbare fooi in Wales.
Bel 999 of 112 in noord in Wales.u003cbru003eBel 111 om met u003ca href=u0022https://111.wales.nhs.uku0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003eNHS 24u003c/au003e (gezondheidszorg) te spreken. Zij geven 24 uur per dag advies.