Gepubliceerd op 29 november 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
De vlag van Engeland wappert boven veel gebouwen en is natuurlijk volop aanwezig met het voetbal. Je moet de vlag zeker niet verwarren met die van het Verenigd Koninkrijk. Deze bevat wel de Engelse vlag, maar is wel degelijk anders.
De nationale vlag van Engeland is een simpel witte vlag met een rood kruis. Wat hier de geschiedenis van is, lees je in dit artikel. Het gaat dus hier alleen om de vlag van Engeland (zonder Wales, Schotland en Noord-Ierland). Ben je nieuwsgierig naar de vlag van het Verenigd Koninkrijk? Lees dan hier het artikel over de Union Jack.
Geschiedenis vlag van Engeland
De precieze oorsprong van de vlag is niet duidelijk, er zijn meerdere verhalen en verklaringen. Hier meer over wat er wel bekend is.
In 1188 gingen de koning van Engeland (Henry II) en Frankrijk (Philip II) op kruistocht. Hierbij droegen de beide troepen een kruis ter herkenning. Het Engelse kruis was toen echter wit op een rood vlak.
In 1277 wordt er echter al gesproken over het kruis van St George (Sint-Joris). Troepen van koning Edward I dragen het rode kruis op een witte wimpel met zich mee. Dit is de Banner of Victory (Vaandel van Overwinning) en komt al voor in oude afbeeldingen van christus. Deze is pas later aan het verhaal van Sint-Joris gekoppeld. Sint-Joris is een militaire heilige en daardoor patroonheilige van de soldaten. De vlag of wimpel wordt dan ook vaak gebruikt in Engeland, maar wel als bijvlag, samen met andere vlaggen zoals die voor de heiligen Edward en Edmund. De belangrijkste vlag is dan nog altijd de koninklijke vaandel.
Engelse vlag: Rood kruis
Pas na de Engelse reformatie (16e eeuw) komt Sint Joris in als patroonheilige van het gehele land (naast dat van soldaten). Alle andere vlaggen van heiligen worden dan afgeschaft. Het rode kruis is vanaf dan ook de nationale vlag van Engeland. Van 1545 is het kruis ook terug te vinden op de maritieme vlag van Engeland.
Na de Union of the Crowns (1603) is in 1606 het Sint-Joriskruis gecombineerd met het Schotse Andreaskruis om de Union Flag te vormen. Lees hier verder over hoe dit uiteindelijk tot de bekende Union Jack heeft geleid.
Wie is St George/Sint Joris?
Tijdens het beleg van Antiochië op 28 juni 1098 tijdens de Eerste Kruistocht krijgen de kruisvaarders opeens hulp uit onverwachte hoek. Een groot leger in witte kleding, op witte paarden en met witte vaandels komen ze helpen. Het leger staat onder leiding van St. Demetrius, St. Mercurius en St. George (Sint-Joris). Het rode kruis is pas later met deze legende verbonden.
Lees hier meer over Saint George’s Day.
De vlag van Londen
Ook de vlag van Londen is een rood kruis, maar dan met een rood zwaard in een van de witte hoeken. Het zwaard staat voor het wapen wat Sint Paulus onthoofde, de beschermheilige van de stad.
The Royal Banner of England
Als je aan Engeland denkt, denk je misschien ook aan de vlag met de drie leeuwen. Deze zie je ook veel bij voetbal (The Three Lions). Dit is echter niet de nationale vlag, maar de Royal Banner of England (of Banier van de Koninklijke Wapens of de Banier van de Koning). De vlag bestaat in een aantal kleurencombinaties met rood/geel (goud)/blauw en wit.
Deze vlag is begonnen als persoonlijk wapen voor de Plantagenet koningen die vanaf 1154 over Engeland regeerden. Het is vaak aangepast en weer in eren hersteld. Inmiddels zijn de drie leeuwen gecombineerd met de wapens van Schotland en Ierland op het Koninklijk wapen. Op de Engelse variant daarvan staat het wapen van Engeland (de drie leeuwen) er twee maal op.
Tegenwoordig vind je de drie leeuwen terug op het Britse pond en in de sportwereld. Al is het bij de sportemblemen vaak omgezet naar een blauw/wit symbool.
Meer informatie
Lees hier meer over de vlag van het Verenigd Koninkrijk en de vlag van Wales.
Of bekijk meer informatie over Engeland.