Home » Historie » Groot-Brittannië » De vlag van Wales: ontdek de betekenis en geschiedenis

Gepubliceerd op 27 februari 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Wales, een land met een rijke geschiedenis en cultuur, heeft een vlag die zowel herkenbaar als uniek is. De vlag van Wales, ook wel ‘Y Ddraig Goch‘ (de Rode Draak) genoemd, is een belangrijk symbool voor de Welsh-cultuur en -identiteit. Je kunt de vlag zien wapperen tijdens zowel nationale als internationale sportevenementen, zoals de Six Nations Rugby-wedstrijden en de Olympische Spelen. Tevens wordt het vaak gehesen op openbare en privégebouwen in Wales.

Vlag van Wales

Geschiedenis van de Welshe vlag

Rode draken zijn al lang een geliefd symbool in Wales, vaak te zien op banieren en schilden tijdens de middeleeuwen. Zo droegen de mannen van Owain Glyndŵr een witte vlag met gouden draak tijdens de opstand tegen de Engelse koning Hendrik IV. 

Hoe dubbel is het dat de Welsh de huidige vlag te danken hebben aan de Engelse koning Henry Tudor. Al moet gezegd worden dat hij in Pembroke geboren is, dus eigenlijk een Welshe koning. Als eerbetoon aan zijn vermeende afstamming van Cadwaladr ap Cadwallon (de laatste koning van de Britten), gebruikte hij de rode draak. Deze vlag presenteerde hij in St. Paul’s Cathedral na zijn overwinning op Richard III in de Slag bij Bosworth in 1485. Later voegde hij het wit en groen (de traditionele Tudor-kleuren) toe.

In 1807 kwam er een vlag met de rode draak op een groene heuvel. In 1953 is deze echter vervangen door een groen-witte vlag met draak en het motto “Y Ddraig goch ddyry cychwyn” (De rode draak gaat voorop), een regel uit het gedicht van Deio ab Ieuan Du.

Koningin Elizabeth II maakte de huidige vlag in 1959 officieel, ze melde dat ‘alleen de rode draak op een groen-witte vlag op overheidsgebouwen in Wales mocht worden gevoerd’.

Betekenis van de vlag van Wales

De Welshe vlag kenmerkt zich door een rode draak op een groene en witte achtergrond. De rode draak symboliseert moed en kracht, en vormt een essentieel onderdeel van de Welsh-cultuur. Het groen en wit komt officieel van de Tudor kleuren. Wit symboliseerde zuiverheid, terwijl groen staat voor vernieuwing.
Er is inmiddels echter ook een Welshe betekenis aan gegeven. De groene onderkant op de achtergrond vertegenwoordigt de groene heuvels van Wales. De witte bovenkant staat voor de stranden en kustlijn.

De rode draak

De rode draak op de Welshe vlag is meer dan alleen een symbool; het vertegenwoordigt de geschiedenis en cultuur. De oorsprong is onduidelijk, maar de associatie van draken met Wales heeft verschillende mogelijke oorsprongen:

  • Keltische mythologie: In de Keltische cultuur stond de draak symbool voor kracht, wijsheid en bescherming.
  • Romeinse invloeden: Het symbool van de draak werd mogelijk geïntroduceerd door de Romeinen, en werd geassocieerd met de militaire macht van het Romeinse Rijk.
  • Heilige Cadwaladr: Volgens een legende had de heilige Cadwaladr een visioen van een rode draak die Wales zou beschermen tegen vijanden.

Hoewel de drakenvlag al in de 7e eeuw werd gebruikt door Welshe heersers, werd het pas in de 15e eeuw een officieel symbool van Wales. Koning Henry VII, van Welshe afkomst, gebruikte de rode draak op zijn vaandel tijdens de Slag bij Bosworth in 1485. Na zijn overwinning werd de draak een symbool van de Tudor-dynastie en Wales.

In de 19e eeuw kende de drakenvlag een heropleving als symbool van Welsh nationalisme, en in 1959 werd het officieel erkend als de nationale vlag van Wales. De rode draak op de Welshe vlag overstijgt dus de status van slechts een nationaal symbool; het belichaamt trots, identiteit en een eeuwenlange geschiedenis.

De Welshe rode draad in Cardiff Castle

St. David vlag

Wales kent ook de St. David vlag, deze is zwart met een geel kruis in het midden. Het kruis zou symbool staan voor het kruis dat St. David droeg toen hij in de 6e eeuw predikte in Wales. De vlag is al eeuwenlang in gebruik, maar is pas in 1921 officieel erkend als de nationale vlag van Wales. De vlag wordt vaak gehesen op St. David’s Day, 1 maart, de feestdag van Wales. Soms zie je de vlag ook omgekeerd, met een zwart kruis op een geel vlak.

Wales op de Union Jack?

Hoewel Wales deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, ontbreekt het specifieke symbool in de Union Jack. Dit komt doordat Wales al onderdeel was van het koninkrijk van Engeland toen de vlag werd ontworpen.

Meer informatie

Lees hier meer over de vlag van het Verenigd Koninkrijk en de vlag van Engeland.

Of bekijk meer informatie over Wales.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken