You are here
Home > Historie > Groot-Brittannië > 22 maart 2017: Aanslag Londen Westminster Bridge

22 maart 2017: Aanslag Londen Westminster Bridge

Een jaar na de aanslagen in Brussel (35 doden, 340 gewonden) is Londen op 22 maart 2017 het slachtoffer van een terroristische aanslag. De dader reed omstreeks 15:45 uur (Nederlandse tijd) op de Westminster Bridge op voetgangers in. Hij reed bij het parlement tegen een hek, waarna hij uitstapten. Bij een poging het parlement binnen te drinken viel hij een politieman aan met een mes. De aanslagpleger werd door veiligheidsagenten doodgeschoten.

Er zijn zes doden gevallen: de dader (door de politie doodgeschoten), een politieman en vier mensen die op de brug liepen. Er zijn ook zeker 40 gewonden gevallen, waaronder zeven ernstig.

Gelijk na de aanslag werd in het parlement alles stilgelegd en premier Theresa May in veiligheid gebracht.

 

Na de aanslag werd ook het metrostation Westminster Station gesloten en de London Eye stilgezet. Na 1.5 uur mochten de toeristen weer uit het reuzenrad.

 

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft via een videoboodschap gereageerd:

Op 23 maart begon het parlement de zitting met een minuut stilte. Op Trafalgar Square werd aan het begin van de avond ook één minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslag.

Dader

Dader Khalid Masood (geboren als Adrian Russell Ajao) had zich bekeerd tot de islam. Masood, geboren in Kent en woonachtig in Birmingham, was de vader van drie kinderen.
Hij was onderzocht door de veiligheidsdienst MI5, maar stond niet meer onder de radar. Hij werd door de veiligheidsdienst beschouwd als iemand met ‘een hang naar gewelddadig extremisme’. Hij had een lang strafblad, maar zijn laatste veroordeling, wegens het bezit van een mes, dateert uit 2003.

De aanslag werd via persdienst Amaq opgeëist door IS, maar er bestaat nog geen zekerheid of de IS daadwerkelijk achter de aanslag zit. De Engelse politie heeft de dag na de aanslag op zes adressen (waaronder in Birmingham en Londen) een inval gedaan en tien mensen gearresteerd.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top