Gepubliceerd op 16 januari 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Hoog boven de velden kijkt hij uit. Met zijn 20 meter hoogte is hij naar waarschijnlijkheid de grootste engel in de wereld. Het is in ieder geval één van de bekendste beelden in het Verenigd Koninkrijk en de trots van Noord-Engeland. The Angel of North kijkt alweer sinds 1998 uit over Gateshead en de A1. Grote kans dat je hem al eens hebt gespot toen je hier reed, maar neem ook eens de afslag om hem van dichtbij te bewonderen.
Geschiedenis Angel of the North
In 1990 kwam het plan om op de locatie waar de Angel staat een beeldhouwwerk te plaatsen. Het was de locatie waar ooit een badhuis voor de kolenmijnwerkers stond met daaronder de mijngangen. Deze was niet meer nodig naar de sluiting van de mijnen eind jaren 60. De Gateshead Council wilde in 1990 een ambitieus kunstwerk dat een mijlpaal zou worden voor het karakter van de regio.
Het ontwerp van beeldhouwer Antony Gormley voldeed aan alle verwachting van de raad en is in 1994 gekozen. Echter dachten de omwonende daar toen anders over. Het controversiële materiaal en de plaats van het beeldhouwwerk werden afgekeurd. Het herinnerde hen aan de steenkool- en scheepsbouwindustrie, die beide weg waren gevallen. Maar ook de hoge kosten en de locatie (en de afleiding ervan op de A1) baarden zorgen.
Inmiddels zien ze de symboliek ervan in en is de liefde voor het de engel gegroeid. Gelukkig maar, want je kunt niet om het kunstwerk heen. Door zijn ligging ziet elke seconden minimaal één persoon het beeldwerk, dat maakt 90.000 personen per dag en 33 miljoen per jaar.
Het kunstwerk is gebouwd door lokale werkers bij Hartlepool Steel Fabrications Ltd. In februari 1998 is de Angel of the North geïnstalleerd op de heuvel langs de A1, zo’n 45 km noordelijker. Het is in drie delen (de romp en twee vleugels) in konvooi vervoerd. Het vervoeren duurde vijf uur. Ondanks dat dit ’s nachts gebeurde, kon het rekenen op veel bekijks.
Betekenis van de Angel of the North
De locatie en materialen die zijn gebruikt voor het standbeeld zijn een symbool voor de rijke mijn- en scheepsbouwindustrie in deze regio. Maar in tegenstelling van de mannen die ooit hier onder de oppervlakte in het donker werkten staat de engel in het licht. De wedergeboorte van de regio. Een viering van de geschiedenis en een open blik naar de toekomst. De vleugels zijn ongeveer 3,5 graden naar voren gekanteld om een gevoel van een omhelzing te geven.
Als Antony Gormley wordt gevraagd naar de betekenis achter de engel is zijn antwoord: “Niemand heeft er ooit één gezien en we moeten ze blijven verbeelden. De engel heeft drie functies – ten eerste een historische, om ons eraan te herinneren dat onder deze plek tweehonderd jaar lang mijnwerkers in het donker hebben gewerkt, ten tweede om de toekomst vast te grijpen, door uitdrukking te geven aan onze overgang van het industriële naar het informatietijdperk, en ten slotte om een brandpunt te zijn voor onze hoop en vrees – een beeldhouwwerk is een ding in ontwikkeling.”
Antony Gormley
De Angel of North in Gateshead (nabij Newcastle) is ontworpen door Antony Gormley. Antony Mark David Gormley is een Engelse beeldhouwer en geboren op 30 augustus 1950 in Hampstead. Hij studeerde archeologie, antropologie en kunstgeschiedenis aan het Trinity College in Cambridge. Later studeerde hij ook nog aan Central School of Art en Goldsmiths College in Londen. Hij heeft al vele kunstwerken op zijn naam staan, waarvan de Angel of the North waarschijnlijk de bekendste is. Beeldhouwwerken van hem zijn ook terug te vinden in Birmingham en op Crosby Beach (bij Liverpool). Maar ook buiten het Verenigd Koninkrijk is zijn werk te bewonderen, bijvoorbeeld in VS, Japan, Australië, Noorwegen en Ierland. In Nederland kun je in de haven van Lelystad zijn werk Exposure (de hurkende man) zien. Daarnaast heeft hij al vele tentoonstellingen gehad in o.a. Victoria and Albert Museum, de Tate Gallery en het British Museum. Hij is regelmatig in de prijzen gevallen, natuurlijk ook voor de Angel of the North.
Antony Gormley gebruikt vaak zijn eigen lichaam als maatvoering voor de figuren in zijn kunstwerken, zo ook bij de engel.
Feiten over de Angel of the North
- De spanwijdte is 54 meter. Dat betekent dat deze groter is dan een Boeing 757 of 767 en bijna hetzelfde als een jumbojet.
- De Angel of North is 20 meter hoog. Dat is gelijk aan de hoogte van een vijf verdieping hoog gebouw of vier dubbeldekker bussen.
- Hij weegt 208 ton.
- De totale kosten van de Engel bedroegen 800.000 pond.
- Hij zal meer dan 100 jaar meegaan.
- Hij is bestand tegen windsnelheden van meer dan 160 km/u.
- Onder de grond zijn 700 ton beton en 32 ton betonstaal gebruikt voor de funderingen, die 20 meter diep reiken en het geheel verankeren in de vaste rots eronder.
- Het is gemaakt van weerbestendig cor-ten staal (een staal dat werd uitgevonden voor de bouw van bruggen en nu wordt gebruikt waar extra sterkte nodig is zonder de constructie te zwaar te maken). Het bevat ook een kleine hoeveelheid koper, dat voor een mooi patroon op het oppervlak zal zorgen.
- Er werden 3.153 stukken staal gebruikt bij de assemblage en 10 km laswerk bij de fabricage.
- De vleugels werden met 136 bouten aan het lichaam bevestigd en 52 bouten werden gebruikt om de engel rechtop te houden in de wind.
- Voor de bouw werd 5000 kubieke meter grond afgegraven, dit is vervangen om de heuvel te hervormen.
- In de oude mijngangen is 100 ton specie gepompt, tot 33 meter onder de grond.
- Het vergt minimaal onderhoud – slechts één inspectie om de zeven jaar.
- De Angel of the North heeft zelfs zijn eigen Facebook-pagina: facebook.com/OfficialAngelOfTheNorth
Video Angel of the North
Locatie/bereikbaarheid
Zoals gezegd ligt de Angel of the North langs de A1 nabij Gateshead en is daarom goed bereikbaar per auto. Ook per OV is het goed te doen. Er rijden regelmatig bussen vanuit Newcastle naar deze locatie.
Auto: Het beeld staat aan Durham Road, afslag Gateshead South/A167 van de A1. Parkeren kan bij het standbeeld.
Bus: 21, halte Angel of The North (Newcastle – Durham)
Tickets en openingstijden
Het bezoeken van de Angel of the North is gratis. Het is een kunstwerk in het openbaar en is dus altijd te bezoeken. Het kunstwerk wordt echter niet verlicht, waardoor een bezoek in het donker is af te raden. Houdt er wel rekening mee dat er geen toiletten of andere faciliteiten bij zijn. In de zomer wordt er wel eens wat drinken verkocht door een kraampje.
Meer informatie
Lees meer over Newcastle upon Tyne of North East England.
Meer informatie over Antony Gormley: www.antonygormley.com