Home » Groot-Brittannië » Engeland » Hadrian’s Wall Path: wandelen langs de muur van Hadrianus

Hadrian’s Wall is bij velen bekend, maar wist je ook dat je hem kan afwandelen? Fietsen kan trouwens ook. De wandelroute (Hadrian’s Wall Path) is 143 km lang en loopt langs de vroegere grens van het Romeinse Britannia. Houdt tijdens het wandelen rekening met een muur, forten en prachtige uitzichten.

De route wordt door zijn lengte vaak in zes of zeven dagen gewandeld en is vanuit Nederland makkelijk te bereiken via de boot naar Newcastle. Hier begint (of eindigt) de route namelijk. Daarnaast kun je hem ook in drie à vier dagen fietsen (Fietsroute Hadrian’s Cycleway). Pak je liever de bus? Kijk dan even bij Hadrian’s Wall-bus.

Kaart Hadrian’s Wall Path route

Klik hier als de kaart van Hadrian’s Wall Path niet zichtbaar is.

Geschiedenis Muur van Hadrianus

Bewandel Hadrian's Wall

De romeinen hadden een groot deel van Groot-Brittannië in handen, dat moest verdedigd worden natuurlijk. De keizer van Rome Hadrianus (117 tot 138) wilde graag een versterkende linie langs de grenzen van het Romeinse Rijk (limes). Aan de grens van Britannia werd daar in het oosten in 122 mee begonnen. De bouw van de 117 kilometer lange stenenmuur duurde tot in 128. Naast stenen is er ook turf (plaggen) gebruikt voor de muur van de oost- tot westkust (grofweg van Carlisle naar Newcastle). In het oosten ligt de grens dicht bij de huidige grens tussen Engeland en Schotland, maar in het westen scheelt het zo’n 80 km.

De Romeinse muur bevat om ongeveer elke vijf Romeinse mijl (iets minder dan 1,5 km) was er een fort. Tussen de forten, milecastles genoemd, stonden twee uitkijktorentjes. Van noord naar zuid bestond Hadrian’s Wall uit een greppel, muur, militaire weg en vallum (een andere greppel met aan beide zijde terpen). De muur werd goed verdedigd, maar deed waarschijnlijk ook dienst als een soort douane.

In het westen loopt de verdedigingslinie nog een stuk langs de kust, waarschijnlijk omdat ze bang waren voor invallen vanaf Isle of Man (of Ierland). Zelfs in Ravenglass (Lake District) staan nog Romeinse resten.

De Muur van Hadrianus werd in 1987 tot UNSECO Werelderfgoed verklaard en in 2005 werd het onderdeel van het transnationale Werelderfgoed ‘Frontiers of the Roman Empire, dat ook locaties in Duitsland omvat. In 2002 opende het National Trail voetpad langs het pad, in 2006 volgde het fietspad.

Wandelroute Hadrian’s Wall Path

Afstand: 143 km | Aantal dagen: 6 tot 7 (meer bij sightseeing) | Moeilijkheid: gemiddeld

Hadrian's Wall Path langs de muur van Hadrianus.

Hadrian’s Wall trok al jaren toeristen die er langs wilden lopen, maar in 2002 opende het officiële pad erlangs. Het loopt van Wallsend, Newcastle upon Tyne in het oosten naar Bowness-on-Solway in Cumbria aan de westkust. Het pad wordt duidelijk aangegeven met bordjes van National Trail (met het bekende eikeltje) en de woorden ‘Hadrian’s Wall Path’. De wandelroute is goed te doen, maar kan erg glad zijn met slecht weer. Daarom wordt aangeraden het de route tussen mei en september te lopen (waarbij juli en augustus druk kan zijn). Ook schijnt het van het westen naar het oosten het makkelijkste te lopen zijn (vanwege de wind). Het stuk tussen Chollerford en Birdoswald is iets zwaarder, maar kan in drukke tijden worden overgeslagen door middel van een bus.

Houd er rekening mee dat je veel door het platteland loopt, er zijn dus weinig voorzieningen onderweg. Handig om dus genoeg eten en drinken mee te nemen.

Hadrian’s Wall Path wordt opgedeeld in:

 • Wallsend naar Heddon-on-the-Wall – 24 km
 • Heddon-on-the-Wall naar Chollerford – 25 km
 • Chollerford naar Steel Rigg – 19 km
 • Steel Rigg naar Walton – 26 km
 • Walton naar Carlisle – 18 km
 • Carlisle naar Bowness-on-Solway – 24 km

Secties van de wandelroute langs de muur van Hadrianus

 1. Wallsend naar Heddon-on-the-Wall – 24 km: Deze etappe begint bij Segedunum in Wallsend, waar zich een interessant Romeins fort en museum bevinden. Naarmate je wandelt, kom je langs historische overblijfselen, zoals de rivier de Tyne en de iconische Tyne Bridge. Je volgt de muur door open velden en dichter beboste gebieden. Onderweg kom je langs Milecastle 7, Sycamore Gap en de indrukwekkende kliffen van Cuddy’s Crags voordat je aankomt in het pittoreske Heddon-on-the-Wall.
 2. Heddon-on-the-Wall naar Chollerford – 25 km: Terwijl je verdergaat, passeer je de ruïnes van Knag Burn Gateway en de brokstukken van Housesteads Fort. Je wandelt door afwisselende landschappen, van open vlaktes tot beboste gebieden. Het pad voert je langs Housesteads Crags en langs de ruïnes van Vindolanda, een oude Romeinse nederzetting. Je eindigt in Chollerford, waar je kunt genieten van het uitzicht op de schilderachtige omgeving.
 3. Chollerford naar Steel Rigg – 19 km: Deze etappe neemt je mee naar het hart van Northumberland National Park. Onderweg kom je langs Chesters Roman Fort en passeer je de indrukwekkende brug over de rivier de North Tyne. Het pad klimt naar Steel Rigg, waar je wordt beloond met een spectaculair uitzicht op de muur en de omliggende heuvels.
 4. Steel Rigg naar Walton – 26 km: Deze langere etappe brengt je door ruig terrein en biedt een mix van adembenemende vergezichten en historische overblijfselen. Je passeert de ruïnes van Birdoswald Roman Fort en komt langs de Lanercost Priory, een middeleeuwse priorij met een rijke geschiedenis. De etappe eindigt in Walton, waar je kunt uitrusten na een dag vol ontdekkingen.
 5. Walton naar Carlisle – 18 km: Terwijl je het pad volgt, passeer je Willowford Wall en het Lough Bridge Roman Fort. Je betreedt het platteland en komt langs de pittoreske parochiekerk van St. Mary in Walton. Naarmate je dichter bij Carlisle komt, kun je genieten van het uitzicht op de stad en haar historische bezienswaardigheden, waaronder Carlisle Castle.
 6. Carlisle naar Bowness-on-Solway – 24 km: De laatste etappe voert je door vlakke landschappen en biedt een rustig contrast met de ruige heuvels. Onderweg passeer je Drumburgh Castle en het historische dorp Burgh by Sands. Uiteindelijk bereik je Bowness-on-Solway, waar je kunt genieten van het uitzicht op de Solway Firth en het einde van deze onvergetelijke wandeltocht.

Hoogtepunten Hadrian’s Wall Path

Het Hadrian’s Wall Path is bezaaid met prachtige plekken die de rijke geschiedenis en het betoverende landschap van het Verenigd Koninkrijk weerspiegelen. Onderweg kom je langs enkele van de meest indrukwekkende overblijfselen van de muur, zoals de iconische mijlpalen en forten.

Hoogtepunten op het Hadrian’s Wall Path zijn de Romeinse forten van Segedunum (Wallsend), Chesters, Housesteads en Birdoswald en River Tyne-bruggen. Bekijk de kaart hierboven voor locatie en meer informatie.

Tip: Denk na over een English Heritage lidmaatschap als je veel musea wil bezoeken. Het kan voordeliger zijn dan alle tickets los te kopen. Bekijk de website van de English Heritage voor meer informatie. Op deze route zijn zeven English Heritage attracties/musea.

Cawfields Quarry bij de Muur van Hadrianus, een van de hoogtepunten van Hadrian's Wall Path.

Het mooiste stuk van Hadrian’s Wall Path

Door de prachtige vergezichten en indrukwekkende overblijfselen wordt het stuk tussen Chollerford en Gilsland als het mooiste stuk van Hadrian’s Wall Path beschouwd. Een van de hoogtepunten is het pad langs Housesteads. Hier heb je de kans om te dwalen tussen de overblijfselen van dit Romeinse fort. Vergeet ook niet te stoppen bij Vindolanda. In dit museum bieden archeologische opgravingen fascinerende inzichten in het dagelijks leven van de oude Romeinse bewoners. Terwijl je het pad volgt, word je omringd door een schilderachtig landschap. Dit varieert van groene valleien tot uitgestrekte vergezichten, waardoor elke stap een onvergetelijke ervaring wordt.

Tips voor het wandelen over Hadrian’s Wall

Wanneer je van plan bent om het Hadrian’s Wall Path te bewandelen, zijn er enkele waardevolle tips om je ervaring zo aangenaam en succesvol mogelijk te maken. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je aan deze prachtige wandeltocht begint. Koop bijvoorbeeld één van deze boeken:

Houd het weer in de gaten. Draag comfortabele en geschikte wandelschoenen, draag laagjes kleding. Vergeet ook niet voldoende water en snacks mee te nemen. Het pad biedt niet alleen adembenemende uitzichten, maar ook historische bezienswaardigheden langs de route. Vergeet dus niet je camera en genoeg tijd hiervoor. Als je van plan bent om te overnachten, is het verstandig om accommodatie van tevoren te reserveren, vooral tijdens drukke seizoenen.

Hadrian's Wall Path
Bowness-on-Solway

Bereikbaarheid Hadrian’s Wall Path

Vanuit Nederland kun je het beste de DFDS-dienst naar Newcastle vanuit IJmuiden pakken. Vanuit hier loop je in 1 uur en een kwartier naar Wallend, waar de route begint/eindigt.

Wil je in het westen starten? Je kunt vanaf de ferry de bus (327 of de bus van DFDS) pakken naar Newcastle. Pak dan vanuit Newcastle de trein naar Carlisle, hier kun je de bus (71/93) pakken naar Bowness-on-Solway.

Hadrian’s Wall-bus

De Hadrian’s Wall-bus, service AD122, rijdt in de zomer rond het centrale deel van de muur. De bus rijdt ongeveer één keer per uur van 09.00 – 17.00 uur tussen Hexham, Chesters, Housesteads, Once Brewed, Vindolanda, Walton en Haltwhistle. De dienst rijdt dagelijks van Goede Vrijdag tot en met september. Ook handig als je een stuk niet wil lopen.
Meer informatie over de bus: gonortheast.co.uk/ad122

Bagagevervoer Hadrian’s Wall path

Er zijn verschillende partijen die bagagevervoer of georganiseerde reizen langs de Muur van Hadrianus organiseren. Wij zetten er een paar voor je op een rij (maar er zijn er meer!). We raden je aan om even te zoeken welke het beste bij jouw reis past.
hadriansbags.co.uk
baggagetransferplus.com
hadrianshaul.com
sherpavan.com/hadrians-wall-west

Meer informatie

Meer informatie over Hadrian’s Wall en de omgeving: hadrianswallcountry.co.uk

Lees hier meer over wandelen in het Verenigd Koninkrijk, De vijftien mooiste lange wandelroutes in het Verenigd Koninkrijk of bekijk de pagina over Fietsroute Hadrian’s Cycleway.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken