Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Newcastle » Bezoek BALTIC Centre for Contemporary Art voor hedendaagse kunst in Newcastle

Voor liefhebbers van moderne kunst is een bezoek aan het gratis BALTIC Centre for Contemporary Art in Newcastle een absolute must-visit. Dit bijzondere culturele centrum is een culturele ervaring voor hedendaagse kunst en biedt een intrigerende kijk op de wereld van moderne creativiteit. Een bezoek is echter ook aan te raden als je niet van kunst houdt…

BALTIC

BALTIC: Een duik in de huidige kunstwereld

Gelegen aan de oevers van de rivier de Tyne, vormt BALTIC een moderne oase te midden van een historische omgeving. Het opvallende industriële gebouw, dat voorheen dienstdeed als graansilo, is sinds juli 2002 omgetoverd tot een levendige ruimte voor zowel kunstenaars als bezoekers. De permanente collectie en wisselende tentoonstellingen bieden een rijke verscheidenheid aan creatieve expressies. Deze variëren van schilderkunst en beeldhouwwerken tot digitale en multimediale installaties.

De kunst van BALTIC

BALTIC Centre for Contemporary Art, Newcastle upon Tyne, Engeland

BALTIC is meer dan alleen een galerij; het fungeert als ontmoetingsplaats voor de hedendaagse artistieke denkers en als platform voor dialoog en reflectie. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de tentoonstellingen en genieten van de gesprekken die de kunstwerken teweegbrengen. Van vooruitstrevende conceptuele kunst tot uitdagende sociale commentaren, BALTIC stimuleert de zintuigen en daagt de geest uit.

Naast de kunstwerken zelf biedt BALTIC een breed scala aan educatieve programma’s en evenementen. Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar hedendaagse creaties, hier is voor ieder wat wils. Je kunt deelnemen aan rondleidingen, workshops en lezingen die inzicht geven in de artistieke processen en de betekenis achter de kunstwerken.

Vaste collectie

In BALTIC wisselen de exposities zich regelmatig af, maar er zijn ook een aantal vaste kunstwerken te bezichtigen. Wij zetten ze voor je op een rij:

 • BALTIC herbergt een uitgebreide collectie hedendaagse kunst, met werken van zowel gerenommeerde als opkomende kunstenaars van over de hele wereld. Enkele hoogtepunten uit de collectie zijn:
 • “Heaven and Hell” van Mark Wallinger creëert met behulp van spiegels een eindeloze trap-illusie. Hierdoor lijkt de reis op de trap oneindig door te gaan.
 • “Space Invader” door Invader is een wereldwijde ‘Space Invader Treasure Hunt’ met mozaïeken. Je kunt er één vinden op de trap. Er is er ook een verborgen in een privégebied van het Baltic-gebouw. Deze kan worden ontdekt op een rondleiding of het te vragen aan het personeel.
 • “Blake in Gateshead (2002)” door Jaume Plensa is een krachtig kunstwerk met een lichtstraal die tweeduizend meter de lucht in schijnt. Het symboliseert een onbereikbaar landschap boven ons en onder onze voeten.
 • In de archiefruimte van Baltic is een schilderij van Kozyndan te vinden. Dit is een kunstenaarsduo uit LA dat bekend staat om gedetailleerde tekeningen en illustraties. Ze namen o.a. deel aan de groepstentoonstelling “Spank the Monkey” in 2006.
 • Yoshitomo Nara’s “A-Z Project” in 2008 bij Baltic bracht een dorp tot leven met zijn iconische personages. Zijn werk belichaamt een uitdagende geest van jeugdige optimisme en geloof in verandering van de wereld, inclusief speciale tekeningen voor de 5e verjaardag van Baltic in 2007.

Uitzicht over Newcastle vanuit BALTIC

Baltic biedt een prachtig uitzicht op de omgeving via glazen liften die met een snelheid van twee meter per seconde langs het gebouw bewegen. Op het platform van Niveau 4 zijn uitgestrekte panorama’s te bewonderen van de stad Newcastle. Het externe terras op Niveau 4 biedt een uitstekende gelegenheid om vogels van dichtbij te bekijken. Hier broed immers in mei/juni een grote kolonie drieteenmeeuwen.

Op Niveau 5 is er een glazen balkon die ook een indrukwekkend zicht biedt op de NewcastleGateshead kade en stad.

Op het hoogste niveau, Niveau 6, bevindt zich Six Restaurant , een glazen eetgelegenheid die tussen de vier torens van het gebouw zweeft. Dit restaurant staat bekend om zijn panoramische uitzichten op de stadsgezichten van Newcastle en Gateshead en biedt een menu met lokaal geproduceerde ingrediënten en duurzame principes.

Uitzicht vanuit BALTIC museum
Uitzicht vanuit BALTIC

Praktische informatie voor jouw bezoek

BALTIC is gemakkelijk bereikbaar, op slechts een korte loopafstand van het stadscentrum van Newcastle. De toegang tot de galerij is gratis, waardoor het een betaalbare en toegankelijke bestemming is. Het gebouw bestaat uit zes verdiepingen met wisselende tentoonstellingen. Tijdens een wisseling kan het voorkomen dat een verdieping gesloten is voor het publiek.

Naast de kunstcollectie biedt BALTIC een gevarieerd aanbod aan educatieve programma’s en evenementen. Enkele van de meest populaire activiteiten zijn:

 • Rondleidingen door de galerij
 • Workshops voor zowel kinderen als volwassenen
 • Lezingen en discussies over kunst en cultuur

Bereikbaarheid BALTIC

Adres: South Shore Road, NE8 3BA Gateshead
Parkeren: Baltic Car Park (3 minuten lopen, betaald)
Trein: Newcastle Manors (10 minuten lopen), Newcastle Central (20 minuten lopen)
Metro: Gateshead (14 minuten lopen)
Bus: 53 & 54 (halte BALTIC square)

Bruggen van Newcastle over de Tyne

Openingstijden

BALTIC is open van woensdag t/m zondag van 10 tot 18 uur. Dicht met bank holidays.

Foto’s BALTIC

 • BALTIC Centre for Contemporary Art, Newcastle upon Tyne, Engeland
 • Newcastle upon Tyne, Engeland
 • BALTIC Centre for Contemporary Art, Newcastle upon Tyne, Engeland
 • BALTIC Centre for Contemporary Art, Newcastle upon Tyne, Engeland

Meer informatie

Bezoek de officiële website van het museum: https://baltic.art

Of lees meer over Newcastle.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.