Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Newcastle » De Victoria Tunnel in Newcastle: Erfgoedreis onder de grond

Gepubliceerd op 13 november 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

De Victoria Tunnel in Newcastle upon Tyne is een historisch monument dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de kolenindustrie en in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig biedt de tunnel boeiende rondleidingen die bezoekers meenemen op een reis door de geschiedenis. Wij vonden het een verrassende en informatieve ervaring!

Geschiedenis van de Victoria Tunnel

Oorspronkelijk gebouwd tussen 1839 en 1842, diende de tunnel als transportroute voor kolen vanuit de Leazes Main Colliery in Spital Tongues naar de rivier Tyne, waar ze klaargemaakt werden voor verscheping. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de tunnel omgevormd tot een massale schuilkelder die bescherming bood aan duizenden inwoners van Newcastle.

Oorsprong en constructie

De oorsprong van de Victoria Tunnel gaat terug naar de opkomst van de kolenindustrie in Newcastle tijdens de 19e eeuw. Aanvankelijk worden kolen vanuit de Leazes Main Colliery in Spital Tongues naar de rivier Tyne vervoerd via karren door de smalle, middeleeuwse straten van de stad. Dit proces is traag en kostbaar, wat leidt tot de ontwikkeling van een efficiëntere transportmethode.

Met de goedkeuring voor de bouw in 1838 begint de constructie onder toezicht van de lokale ingenieur William E. Gilhespie. De tunnel, 3,9 kilometer lang en tot 26 meter diep, wordt door keileem gegraven, met een stenen basis die een bakstenen boog ondersteunt. Ongeveer 200 arbeiders zijn betrokken bij de constructie, en in 1842 gaat de tunnel officieel open. De arbeiders vieren deze mijlpaal met een kanonssalvo en een feest in de Bigg Market.

Transport van kolen en sluiting Victoria Tunnel

De tunnel dient als een efficiënt transportsysteem, waar geladen wagons onder hun eigen gewicht afdalen via een spoorwegsysteem naar de rivier. Echter, ondanks het succes van de tunnel in het verminderen van transportkosten, sluit de kolenmijn in 1860, waarmee een periode van slechts 18 jaar van actieve exploitatie eindigde.

Victoria Tunnel in Newcastle upon Tyne

Gebruik als luchtbunker

Tijdens de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog worden er plannen ontwikkeld om de tunnel te transformeren tot een luchtbunker voor de bescherming van burgers tegen luchtaanvallen. De tunnel krijgt een transformatie met een investering van £ 37.000. Bunkers, banken, elektrische verlichting, en zelfs chemische toiletten worden toegevoegd. De bunker krijgt verschillende ingangen, waarvan de meeste na de oorlog weer dicht gaan, behalve die bij Ouse Street. De tunnel ligt er na de Tweede Wereldoorlog opnieuw in duisternis, vergeten en verlaten bij.

Veranderingen en plannen

In de loop der jaren zijn verschillende plannen voor de tunnel ontwikkeld. Zo overweegt men in 1954 de tunnel zelfs te gebruiken als mogelijke nucleaire schuilkelder, maar dit idee is uiteindelijk niet uitgevoerd.

In latere jaren, na verschillende fasen van verwaarlozing, voert de Newcastle City Council in 2006 restauratiewerk uit. Mede gefinancierd door de Heritage Lottery Fund en Tyne & Wear Partnership. Dit herstelwerk omvat structurele reparaties en maatregelen voor publieke veiligheid.

Tour door de tunnel in Newcastle

Huidige toestand Victoria Tunnel

Tegenwoordig is een 700 meter lang gedeelte van de tunnel in de Ouseburn Valley toegankelijk via de ingang op Ouse Street. Dankzij educatieve projecten, georganiseerde rondleidingen en restauratiewerkzaamheden, heeft de tunnel nieuw leven gekregen als een historische bezienswaardigheid. De tunnel biedt bezoekers niet alleen een inkijk in haar eigen geschiedenis, maar ook in de geschiedenis van Newcastle en haar rol gedurende belangrijke historische periodes.

Het verhaal van de Victoria Tunnel illustreert niet alleen de technische prestaties van de 19e-eeuwse constructie, maar ook haar transformatie tot een essentieel onderdeel van de geschiedenis van Newcastle tijdens de oorlogstijd.

Tunnel Tours en beleving

De Victoria Tunnel biedt bezoekers tegenwoordig een boeiende ervaring met rondleidingen die hen meenemen op een reis door de geschiedenis. Geluidseffecten, visuele voorstellingen en verhalen van gidsen laten bezoekers de tijd van de Victoriaanse wagonways en de periode van de Tweede Wereldoorlog herbeleven.

De tunnel maakt indruk. Wij waren blij verrast met de informatieve rondleiding die we hebben gevolgd in de Victoria Tunnel. Het is echt een unieke ervaring.

Foto’s Victoria Tunnel

Foto’s maken in de tunnel is lastig omdat het er donker is. Toch hebben we geprobeerd om een impressie te maken.

  • Victoria Tunnel in Newcastle upon Tyne
  • Victoria Tunnel in Newcastle upon Tyne
  • Victoria Tunnel tour
  • Tour door de tunnel in Newcastle
  • Victoria Tunnel in Newcastle upon Tyne

Praktische Informatie voor een bezoek aan de Victoria Tunnel

Wij adviseren om de tour van tevoren te reserveren, om teleurstelling te voorkomen. Vergeet tijdens je bezoek niet om geschikte kleding (warm en wellicht waterdicht) te dragen. In de tunnels is het namelijk vochtig en is er een constante temperatuur van 12 graden Celsius heeft, ongeacht het seizoen.

Openingstijden en boekingen

De Victoria Tunnel biedt rondleidingen gedurende de week, met verschillende tourlengtes. Zo is er een 1¼ uur durende introductie of een uitgebreide 2 uur durende tour. Boekingen zijn mogelijk via de officiële website, www.ouseburntrust.org.uk/vt , of telefonisch via 0191 230 4210 tijdens kantooruren op weekdagen.

Tourdata en tijden

De tours variëren in frequentie en zijn beschikbaar op specifieke dagen. De korte en lange tours zijn er op maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Op donderdag zijn er alleen de tours van 2 uur.

Adres en bereikbaarheid

Je vindt de ingang van de Victoria Tunnel op Ouse St, Byker, Valley, Newcastle upon Tyne NE1 2PF.

Vanaf het treinstation van Newcastle is dit een klein half uur lopen. De mooiste wandeling is langs de Tyne oostwaarts.

Met bus 22 stap je uit bij New Bridge Street-Blackfriars en loop je in 10 minuten naar de ingang van de tunnel.

Meer informatie

Bekijk de officiële website: ouseburntrust.org.uk/visit-vt

Een citytrip gepland? Lees nog meer tips voor Newcastle.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken