Gepubliceerd op 7 juli 2016 | Laatst aangepast op 11 oktober 2024
Bath is een UNESCO World Heritage Site. Dit vanwege de architectonische kwaliteit, de Romeinse bouwwerken, de Georgiaanse binnenstad en alle andere historische bezienswaardigheden (met o.a. bijna twintig musea). Bath is niet voor niets de stad die, na Londen, de meeste toeristen trekt. De stad heeft het enige Engelse kuuroord waar echt bronwater aan de oppervlakte komt. Een typisch Engelse middelgrote stad met een universiteit.
Echter ligt Bath in een dal en zijn de meeste gebouwen opgetrokken in een typische lichtgeelachtige steensoort. In de brochures over Bath zie je het Thermae-complex (het uitzicht vanaf het dak toont de Bath Abbey), de oude (Romeinse) baden (nu museum), de Crescent (een huizenrij gebouwd in een halve cirkel) of de Pulteney-brigde (een heuse brug met aan weerszijden kleine winkels of restaurantjes). Maar de stad biedt meer dan dat.
De stad is ook bekend vanwege de vele festivals (je vindt een overzicht op de site van Visit Bath ). Het Jane Austen-festival brengt de stad terug in die tijd: iedereen draagt kledij uit die tijd (± 1800). Jane Austen was een bekende inwoner, net als acteur Nicolas Cage.
Bereikbaarheid
Bath is vanuit Nederland en België op diverse manieren te bereiken. Wij kozen voor de trip per trein. Vanuit onze woonplaats togen we naar Brussel (als je Eurostar boekt kun je voor € 6 een toeslagticket kopen dat geldig is vanaf elk Belgisch station. Daarnaast kun je ook via NS International en andere aanbieders goedkope tickets voor Eurostar boeken; advies: vroeg boeken) en hoefden slechts 30 minuten voor vertrek in te checken…
Als je in Londen St-Pancras aankomt, kun je niet meteen verder per trein. Je kunt het beste met de bus of de metro naar Paddington Station reizen. Trek er zo’n 30 minuten voor uit. Daarna heb je vanaf Paddington elk half uur een rechtstreekse trein die er ongeveer 2,5 uur over doet. Je kunt voor deze trein op het station tickets kopen bij de loketten of bij de automaat. Een tip: koop je kaartjes van tevoren, dat kan je veel geld schelen; ook als je niet tijdens de spits vertrekt.
Kijk ook op de site van Visit Britain en de Visit Britain Shop voor informatie en goedkope meerdaagse treinkaarten.
Vlak voor Bath is het landschap iets heuvelachtig en groen. Dan rijd je met de trein een tunnel in. Als je dan uit de tunnel rijdt, rijd je een andere wereld in en ben je meteen op het station van Bath. Dan even omschakelen en niet vergeten uit te stappen (…)
Met een plattegrond (of een telefoon) zoeken we onze weg door het stadje naar ons logeeradres… We droppen onze bagage en lopen dan (na een koffiestop) naar het centrum van Bath. Wij bezochten de stad, kozen eerst voor een hop-on-hop-off-bus, deden later een stadswandeling, gingen heerlijk te water en brachten een bezoek aan een aantal musea. Daarvan doen we hieronder verslag. Overnachtingsplaatsen zijn er (behalve vaak in het weekend) te kust en te keur…
Dag 1: hop-on-hop-off
Met de hop-on-hop-off-bus door Bath is een aanrader: eerst met deze bus alles zien en naderhand naar sommige plekken nog eens teruggaan. Na een dik uur zijn we van ons eerste rondje weer terug in Bath centrum. Nu eerst even zelf rondlopen en genieten, daarna met een audio- of een echte gids de geheimen van de stad leren kennen.
Bijzonder, in het centrum bezoeken we de fantastische kerk Bath Abbey.
En dan koffie drinken bij het zo beroemde bronwater van Bath: Bath is de enige plek in Engeland waar bronwater aan de oppervlakte komt. Dus een bezoekje aan het Bath Museum kan niet uitblijven. We krijgen uitleg van Bernard:
Britblog krijgt in Bath een eigen stadsgids: Jan Hudson.
… die ons een uurtje meeneemt, waarvan verslag:
… alle attracties (zoals de Pulteny Bridge) en de wandeling kun je gemakkelijk terugvinden op de site www.visitbath.co.uk en ook op triptips.nu (met alle audiofragmenten).
… en Sally Lunn (het oudste huis van Bath) is een heus fenomeen: een gewaardeerd en bekroond museum waar je op alle tijdstippen van de dag ook nog eens goed (en redelijk in prijs) kunt eten…
…. en dan zijn we na dik een uur lopen nu bijna aan het einde van deze wandeling; het is een beetje klimmen geblazen:
De eerste dag van ons bezoek aan Bath is voorbij. Een heerlijke ervaring om in deze niet al te drukke maar mooie Engelse stad te mogen verblijven. Er is keuze genoeg in een van de vele goede klassieke of moderne restaurants en in de daar bereide gerechten. Daarna zoeken we ons B&B op….
Dag 2: Relaxen in Bath
Na het traditionele English Breakfast hebben we de ochtend om ‘op adem’ te komen in het (sinds 2006 hernieuwde) Thermen Bath complex. Eerst krijgen we een rondleiding van Charlotte Hanna, ook over hoe het allemaal werkt, daarna mogen we ‘badderen’ in het zuiverste bronwater van Engeland…
De thermen van Bath waren op sterven na dood. De ook bij de bouw en ontwikkeling van Thermae 2000 in Valkenburg betrokken Nederlander Henk Verschuur werd de redding van Bath…. Mede dankzij hem verscheen er een modern complex, dat veel aandacht kreeg vanwege de bovenste verdieping: daar kun je (ook ’s avonds) badderen in de open lucht met een prachtig uitzicht over de stad (en de oude baden). In de Romeinse tijd werd er in Bath al gebadderd. Men erkende het helende water toen al. Gewrichtspijnen verdwenen snel, ook huidklachten als eczeem werden geminimaliseerd.
En hoe het in het nieuwe complex allemaal werkt, vertelt Charlotte ons:
…. en dan is er het Minervabad met puur 35 graden-warm bronwaterbad:
…. op de site van de thermen vind je een groot aantal ‘extra’ behandelingen, waarbij reserveren gewenst is…
…. je zou er werkelijk honger van krijgen: het restaurant biedt heel veel thee- en koffiesoorten, cakes en gebakjes, maar ook lunches en zelfs diners.
Na de lunch lopen we nog even naar Jane Austen Experience, op pakweg 5 minuten lopen van Bath Abbey, als je tenminste niet bezwijkt voor een bezoek aan een of meer van de kleine winkeltjes die je tegenkomt. Je vindt het museum in Gay Street, niet ver van de plek waar Jane Austen werkelijk een paar jaren heeft gewoond.
De middag gebruiken we om een aantal attracties te bekijken, maar ook om even te genieten van een ‘high’ (of heet het toch ‘afternoon’ tea) tea in de Pump Room, waar we een glaasje echt (en heet) bronwater mogen proeven…..
Bath is een prachtige stad, die alles heeft, aldus Alison Levy van de VVV hier. “Of je nou van shoppen, natuur, gebouwen of cultuur houdt: Bath heeft het allemaal. Zo zijn er wel meer dan 20 musea in Bath. De stad heeft veel hotels, hostels, guesthouses en B&B’s. Ook de agenda met alle activiteiten en evenementen is propvol.”
Gezond en wel stappen we weer de bus in, we pakken de andere hop-on-hop-off-tour: de Skyline. Bussen vertrekken vanaf het station en vanaf het verlengde van York Street ten zuiden van Bath Abbey (bij Terrace Walk vlak voor de bookshop). Deze bus brengt je onder andere naar het enige Amerika-museum (buiten de VS).
De tweede avond in Bath is bijna een herhaling van de eerste, maar nu dineren we bij Sally Lunn’s en slapen in een 5 sterrenhotel….
Dag 3: Museumtijd
De derde (tevens laatste) dag van ons bezoek (we waren er graag nog vééél langer gebleven) bezoeken we al wandelend nog een paar musea waaronder het (gratis toegankelijke) Holburne Museum, met prachtige schilderijen, porselein en zilverwerk, uiteraard de tijdelijke kleine tentoonstelling niet vergetend.
Na de lunch begeven we ons weer richting station om de trein te nemen richting Paddington Station in Londen. Met de bus (National Express) kan het ook, scheelt je een hoop geld maar duurt ruim 2 keer zo lang… Zoals eerder gezegd: koop wél tevoren een BritRailCard (bijvoorbeeld via de Visitbritain Shop) of schaf losse kaartjes aan via de site van British Rail!
Tot slot genieten we eerste klas van de terugtreinreis per Eurostar
Meer informatie
Eurostar (treinreis): www.eurostar.com / www.belgiantrain.be / www.NSInternational.nl
Informatie over de stad is terug te vinden op onze Bath pagina.
Foto’s: Britblog
Leon | 2013