Home » Groot-Brittannië » Het huis (en de broodjes) van Sally Lunn in Bath

Gepubliceerd op 11 januari 2016 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Sally Lunn leeft omstreeks 1680 in het bruisende Bath. Haar bakvaardigheid valt op in de stad en ze is zeer geliefd. De keuken waar ze haar broodjes maakten kun je heden ten dagen nog steeds bezoeken op 4 North Parade Passage in Bath.

Sally Lunn

De legende gaat dat een jonge vluchteling, Solange Luyon, omstreeks 1680 naar Bath kwam om te ontsnappen aan vervolging in Frankrijk. Ze was namelijk protestant, Hugenoot, wat in die tijd daar strafbaar was. Ze vond werk in de keuken van de bakker in de Lilliput Alley, die zijn producten uit een mand rondom Bath Abbey verkocht. Maar Solange, die door gebrek van de Franse taal Sally werd genoemd, had een unieke vaardigheid die ze wilde delen. Ze bakte een rijke, royale brioche broodje dat lijkt op de brioche die ze nog kende uit Frankrijk.
Het broodje was goed voor zoet en hartig beleg, waardoor het al snel populair zou zijn geworden.

Keuken

Sally Lunn's Kitchen

Het huis kent een rijke geschiedenis die pas echt naar boven kwam nadat Marie Byng-Johnson het huis in 1937 overneemt. Ze verrichte uitgebreide restauratie, waarbij Sally Lunn’s recepten werden ontdekt in een geheime kast in de oude lambrisering. De keuken is tijdens opgravingen tevoorschijn gekomen. De houtoven, Georgische toebehoren en antiek bakgerei is te zien. Bij het museum (wat gratis te bezoeken is) kun je gelijk de beroemde Sally Lunn Bun kopen.

Tea Room

Boven het museumpje is er ook een eetgelegenheid waar je kunt lunchen en zelfs kans dineren. Natuurlijk kun je daar ook genieten van het broodje wat eigenlijk geen broodje is. Het beste te omschrijven is het broodje als combinatie van broodje, brood en cake. Maar het werkt het beste door gewoon te proeven. De tea rooms zijn klein, dus als je hier echt wil eten kun je het beste reserveren.

Meer informatie: http://www.sallylunns.co.uk/ of lees hier meer over Bath.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken