Home » Blog » Priscilla Friesen: een indrukwekkende roadtrip in Midden- en Zuid-Engeland

Gepubliceerd op 4 juli 2019 | Laatst aangepast op 16 december 2023

Dit is een gastblog van Priscilla Friesen, reisspecialist en eigenaar van High Tea at Home . Ze ging begin dit jaar naar het prachtige Engeland en wilde haar ervaring met ons delen.

Dag 1: Ferry Hoek van Holland – Harwich

overtocht

We vertrekken op tijd op Eerste pinksterdag naar Hoek van Holland, gelukkig is het niet druk op de weg dus kunnen we doorrijden. Bij aankomst worden onze paspoorten en die van onze hond gecontroleerd, alsmede zijn chip. Voor hem hebben we een comfortabele kennel aan boord gereserveerd zodat hij niet in de auto hoeft te slapen. Aan boord is van alles te doen en het schip is redelijk nieuw. We hebben een buitenhut gereserveerd wat een heel groot raam heeft, wat wel zo fijn is!

Dag 2: Ontbijt in Colchester en doorrijden naar de Cotswolds

Na aankomst komen we aan in Colchester, dit is de oudste stad van Engeland, stammend uit de tijd van de Romeinse bezetting. Je vindt er veel historische gebouwen en ook tuinen. We brengen een bezoek aan de prachtige tuinen rondom het kasteel waar we eekhoorntjes voeren. Het eerste Engelse ontbijt bij een familiecafé is heerlijk.

De rit naar de Cotswolds is best intensief en lang, er is niet één weg, maar je gaat vele rotondes voorbij in een aantal steden en dorpen. We zijn dan ook niet voor zes uur bij onze eerste pub adres voor twee nachten, bij brouwerij Hook Norton nabij Banbury.

Zuid-Engeland

Dag 3: Cotswolds

The Cotswolds is een streek in Engeland en een ‘Area of Outstanding Natural Beauty’, dus een conservatiegebied. Het is beroemd om zijn schilderachtige dorpjes met honingkleurige cottages. Het is rijk geworden door de wolhandel. We maken eerst een uitstapje naar Stratford upon Avon, bekend als de geboorteplaats van William Shakespeare. Het is fraai gelegen aan de rivier de Avon en hier worden ook boottochtjes aangeboden. Het centrum bestaat uit vakwerkhuizen uit de Tudor en latere tijd. Ook het geboortehuis van Shakespeare en waar hij op school heeft gezeten bezoeken we.

Vervolgens bezoeken we Chipping Camden, een fraai dorpje met tearooms en karakteristieke winkeltjes. Hier is het dan ook druk met toeristen. ’s Avonds hebben we afgesproken bij de bekende Castle Hill pub met onze vrienden. Dat was een heel gezellig samenzijn na 15 jaar!

Dag 4: Via de Cotswolds naar de Mendip Hills

Na een heerlijk Engels ontbijt rijden we door de Cotswolds naar het zuiden richting de Mendip Hills, waar we ons volgende overnachtingsadres hebben. Via Stow on the Wold, Bourton on the Water, Bibury (dat eens is uitgeroepen als het mooiste stadje!) naar Compton Martin. Helaas is het wel regenachtig weer waardoor we niet veel hebben gewandeld.

Dag 5: Bezoek aan Bath

Bath

We zitten dicht bij de prachtige stad Bath, bekend uit vele Engelse films en series en zeker ook de stad van Jane Austen! Ik was er nog nooit geweest en het is zeker de moeite waard. Via park & ride, wat heel handig is om je auto gratis te kunnen parkeren, ben ik eerst naar het Jane Austen center gegaan terwijl mijn man met de hond in het prachtige park heeft gewandeld. Het Jane Austen center vertelt alles over haar tijd in Bath, waar ze heeft gewoond bij haar ouders en sommige boeken heeft geschreven. In Bath vindt er ook het antieke Romeinse badhuis, de middeleeuwse abdij en stijlvolle 18e een 19e-eeuwse gebouwen waaronder de The Circus en The Royal Crescent die in een halve maan zijn gebouwd. Huis nr. 1 van Royal Crescent kan bezocht worden. Deze straten zijn heel kenmerkend voor Bath en komen dan ook vaak in 18e en 19e-eeuwse series en films terug. Ook is de ‘bunn’ of broodje van Sally Lunn hier een ‘must’ om te proeven, dus dat hebben we maar gedaan. Je kunt haar tearoom met museum ook bezoeken. Zelf hebben we een heerlijke sandwich genoten bij Judith’s bakery met prachtig uitzicht op de rivier de Lower Avon die hier ook doorheen stroomt.

Dag 6: Van Somerset naar Devon

Vandaag rijden we eerst naar de Cheddar Gorge, deze kloof is één van de mooiste ravijnen van Engeland, hier kun je een prachtige clifftop wandeling maken. Door het regenachtige weer is het wel glad op de stenen en rotsen en het is zelfs voor ervaren wandelaars zoals ons best riskant om niet uit te glijden.

Vervolgens rijden we naar Glastonbury. Dit is de meest spirituele stad van Engeland en dat zie je aan de esoterische winkeltjes en de mensen die er wonen en het bezoeken. Het heeft ongeveer negenduizend inwoners en is onder andere bekend vanwege de mythische King Arthur. Het stadje zou ook de toegangspoort zijn tot het eiland Avalon, bekend uit de oude sagen. Vervolgens vervolgen we onze route naar door het prachtige landschap van Devon alvorens nog thee te drinken bij een Tearoom in een verbouwde schuur, zelfs daar trekt het nog mensen! We komen op tijd aan op ons derde verblijfsadres in een leuke cottage bij de mooie badplaats Sidmouth. De eigenaren zijn supervriendelijk voor onze hond William die wordt verwelkomd met een eigengebakken worstje!

Dag 7: Langs de Engelse Riviéra en op de Dartmouth rivier 

Na een heerlijk ontbijt rijden we naar de kuststad Paignton voor een ritje met een oude stoomlocomotief naar Dartmouth. Dit ritje is geweldig leuk en je kunt je goed voorstellen hoe reizigers vroeger reisden met de trein. Bij aankomst in Dartmouth stap je op de voetferry naar Kingswear waar de cruise vertrekt op de rivier stroomopwaarts. Hier bevindt zich ook het Greenway House, het voormalige vakantiehuis van de beroemde schrijfster Agatha Christie. Dartmouth is een leuk kuststadje dat ook gebruikt wordt voor filmopnames als de Onedin Line. Hier bevindt zich ook de marinecollege en aangezien het zondag is, zijn ze allemaal vrij en vergezelden ze hun partners in het park. We verblijven in een prachtig Victoriaans landhuis in Torquay dat een modaine badplaats is. We kunnen echter niet echt een restaurant vinden waar onze hond mee kan, dus zijn we naar pub The Drum Inn gegaan, wat met een heerlijke wandeling in het achterland van Torquay te bereiken is. Hier wordt een carvery geserveerd, wat typisch is voor een zondagsdiner of lunch.

Dag 8: Via Lyme Regis naar the South Downs 

Lyme Regis is een kleine badplaats gelegen aan de Jurassic Coast, dat spectaculaire kliffen heeft en er worden veel fossielen gevonden. Het bekende Southwest kustpad trekt hier ook langs. We komen ook langs een favoriet nationaal park van mij, het New Forest National Park. Dit is een bos- en heidegebied in zuid- Engeland dat voornamelijk in het graafschap Hampshire is gelegen. Er lopen hier op het voormalige jachtgebied van de koning ezels en ponies vrij rond. Lyndhurst is het bekendste plaatsje dat ook een museum en bezoekerscentrum heeft. De laatste twee nachten verblijven we in The South Downs, in een Inn dat prachtig gelegen is. Het bestaat uit lagere glooiende heuvellandschappen met ook bomen, dorpjes, akkerland en vooral veel graslandschappen. Het is er heerlijk rustig en ideaal voor prachtige wandelingen te maken, zo vanaf de inn. Het heeft moderne kamers in cottagestijl met een bad op pootjes! We hebben zelfs een hert gezien en prachtige vogels. 

Dag 9: Bezoek aan het Weald and Downland museum

Deze ochtend maken we eerst een mooie wandeling de heuvel op en vervolgens gaan we naar het Weald and Downland museum, dit is een openluchtmuseum die de periode vanaf de middeleeuwen tot aan 1900 weergeeft. Het is hondvriendelijk en heeft een leuke tearoom met uitzicht op het park. Mijn favoriete periode, de Victoriaanse tijd, word ook weergegeven. Het eten in de inn is heerlijk, zowel het ontbijt als het diner dat steeds meer gastronomischer wordt in pubs tegenwoordig met luxe ingrediënten. 

Dag 10: Via Rye naar Dover en met de ferry naar Duinkerken

We staan vroeg op omdat we de ferry hebben geboekt van 14.00 uur. De kustweg is het mooist om te rijden, maar van vorige keren wisten we wel dat deze vaak druk is en dat het dus langer duurt om in Dover te komen. Hier moet je in het weekend helemaal rekening mee houden, dan staan er files.

In het leuke kustplaatsje Rye stappen we er even uit. Rye staat bekend om haar karakteristieke uitstraling en heeft een gezellig centrum. Vervolgens vervolgen we onze weg en komen we op tijd aan in Dover. Via een stukje Frankrijk en België rijden we terug naar Nederland.

Priscilla Friesen

Het einde van een indrukwekkende roadtrip! 

Priscilla FriesenEén reactie op “Priscilla Friesen: een indrukwekkende roadtrip in Midden- en Zuid-Engeland”

  1. Leuk om te lezen over jullie avonturen in Zuid-Engeland! Vooral het bezoek aan Bath en het Jane Austen center klinkt ontzettend leuk voor elke literatuurliefhebber. Ik ben benieuwd, welke plek vond je het meest verrassend tijdens jullie reis? En hoe was de ervaring met de hond, waren er veel hondvriendelijke plekken? Bedankt voor het delen van je ervaring, het heeft me zeker geïnspireerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken