Gepubliceerd op 1 juli 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Metershoge basaltzuilen komen in Noord-Ierland uit de Atlantische oceaan omhoog. Indrukwekkend! En dat vonden ze ook bij UNESCO, waardoor de Giant’s Causeway al in 1986 de stempel werelderfgoed kreeg. Maar wat maakt deze plek nu zou speciaal?
Eigenlijk is zien geloven. De schoonheid van deze locatie is moeilijk in woorden te vatten. De natuur heeft hier vakmanschap afgeleverd. Zo’n 40.000 zeshoekige pilaren vormen een grandioos landschap. Of was het wel moeder natuur? Of toch Fionn mac Cumhaill, zoals de legende ons verteld?
Geschiedenis Giant’s Causeway
We gaan er toch maar vanuit dat moeder natuur zo’n 60 miljoen jaar geleden deze formatie heeft gecreëerd. Noord-Ierland ligt in deze tijd nog in vulkanisch gebied, op een breuklijn, in het kalkstenengebied. Zo kwamen er verschillende lagen basalt (lava) in dit gebied over het kalksteen heen. De regen zorgde voor een vallei in dit gebied, tot er weer een laag lava deze vallei vulde. In de vallei koelt de lava snel af door het water, hierdoor ontstaan scheuren in een hoekig patroon. Vergelijk het met zand/klei bij droogte. In de ijstijd wordt de bovenkant van het land weggevaagd door een gletsjerijs. Hierdoor komt de Giant’s Causeway open te liggen. Het stijgen van de zeespiegel maakt het plaatje af. De locatie ligt niet meer landinwaarts maar aan zee.
Dit creëerde de vijf- en zeshoekige zuilen. Ze stoppen vrij direct in de zee, waar het verder gaat in zand, grind en schelpen. In 1986 kreeg de locatie de UNESCO werelderfgoedstatus, dit omdat meer dan de hoekige stenen. Het werelderfgoed Giant’s Causeway beslaat ongeveer 70 hectare land en nog eens 160 hectare zee.
Er zijn eeuwenlang stenen verwijderd van deze plek. Deze werden voor van alles gebruikt en zijn de hele wereld over gegaan. Tegenwoordig is dit natuurlijk verboden. Gelukkig zijn er ook ‘gestolen’-stenen terug gestuurd naar de oorspronkelijke plek in Noord-Ierland.
Legende
Dit was natuurlijk het saaie, officiële verhaal. Alles om de waarheid te verdoezelen. Want wat je niet mag weten is dat Fionn mac Cumhaill deze indrukwekkende plek heeft gecreëerd. Fionn mac Cumhaill (ook wel Finn McCool genoemd) is een reus en krijger en woont in Ierland. Met zijn 16 meter is het geen kleine jongen. Hij bouwt een weg naar Schotland, naar waar nu het eiland Staffa is. De zeshoekige stenen bij Fingal’s Cave op dit eiland bewijzen dit. Daar ziet hij de Schotse reus Benandonner, waar hij graag mee in duel wil. Dichterbij ziet Fionn echter dat deze reus nog heel wat koppen groter is dan hij en hij vlucht terug naar Ierland.
Benandonner heeft het pad echter ook ontdekt en komt hem opzoeken in Ierland. Fionn’s vrouw verwelkomt hem van harte en nodigt hem binnen uit. Trots laat ze hem haar baby zien. Wat Benandonner niet weet is dat Fionn zich snel heeft verkleed als baby. Benandonner schrikt van de grote baby, want hoe groot moet zijn vader dan wel niet zijn?
Hij neemt met angst afscheid en vlucht terug naar Schotland. Bang dat Fionn achter hem aankomt pakt hij een grote steen en gooit hij het pad achter hem kapot. Waar de steen ooit lag is nu Lough Neigh, het grootse meer van Ierland. En de steen? Dat is nu Isle of Man.
Van het pad is alleen het begin (Giant’s Causeway, Noord-Ierland) en het einde (Fingal’s Cave, Schotland) over.
Bezoek Giant’s Causeway
De Giant’s Causeway is de drukstbezochte toeristische plek van Noord-Ierland, en dat is natuurlijk niet voor niets. Al vanaf de 18e eeuw komen er toeristen genieten van het natuurschoon. National Trust heeft in 2012 een bezoekerscentrum gebouwd waar je nog meer leert over deze werelderfgoedplek. Van 1986 tot 2000 was er ook al een bezoekerscentrum, maar deze is afgebrand. Naast een interactieve tentoonstelling kun je er ook terecht voor een audio guide (in het Nederlands), rondleidingen, toilet, winkel en café. De parkeerplekken horen bij het bezoekerscentrum.
Vanaf het bezoekerscentrum is het een klein stukje lopen (20 minuten) naar de stenen. Je kunt ook, tegen betaling, met een busje mee. Dit kun je in het bezoekerscentrum regelen.
Locatie/bereikbaarheid
De Giant’s Causeway ligt aan de Causeway Coast route. Een mooie manier om de Noord-Ierse kust te leren kennen. Het ligt vlakbij Bushmills (waar je ook de beroemde distilleerderij vindt). Geen eigen vervoer? Dan gaan er ook verschillende (tour)bussen vanuit Belfast deze kant op.
Adres: 44 Causeway Road, Bushmills, County Antrim, BT57 8SU
Fiets: Route 93
Wandelen: Causeway Coast Way
Trein: Dichtsbijzijnde treinstation is Coleraine (Belfast – Londonderry)
Bus: Vanaf Coleraine Ulsterbus Service 172, andere mogelijkheden: Goldline Service 221; Causeway Rambler Service 402; Open Top Causeway Coast Service 177; Antrim Coaster Service 252.
Tickets en openingstijden
De stenen zijn gratis te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang.
Het bezoekerscentrum is tegen betaling te bezoeken. Wanneer je online je ticket koopt krijg je korting. Je kunt hier ook terecht voor rondleidingen, een winkel en een café. Let op: de parkeerplaats op het terrein is alleen voor betalende bezoekers (Visitor Experience-kaart).
Openingstijden:
Kustlijn: Van zonsopgang tot zonsondergang
Bezoekerscentrum: 10:00 – 17:00
Giant’s Causeway foto’s
Meer informatie
Wil je meer weten over Noord-Ierland? Noord-Ierland op Britblog
Meer informatie over Giant’s Causeway: National Trust
Eén reactie op “Giant’s Causeway, werelderfgoed in Noord-Ierland”
Tjeetje wat geweldig dit allemaal te lezen en wanneer weet ik nog niet maar ik weet wel zeker dat ik dit allemaal eens wil gaan bekijken