Home » Groot-Brittannië » Noord-Ierland » Noord-Ierland » Met de Carrick-a-Rede touwbrug over de Atlantische Oceaan naar het visserseiland

Gepubliceerd op 27 januari 2021 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Carrick-a-Rede touwbrug

Ooit was het de plek waar vissers overstaken naar Carrick-a-Rede, maar tegenwoordig nemen nog vooral toeristen de Carrick-a-Rede touwbrug naar de overkant. Het is inmiddels een bekende attractie in Noord-Ierland aan de Causeway Coastal Route. Durf jij de oversteek op 30 meter boven zee te maken?

Dat de Carrick-a-Rede touwbrug populair is, is vooral te merken in de zomermaanden. Tegenwoordig hebben ze daarom tickets op tijd. De brug is zo smal dat het éénrichtingsverkeer is, er staan dus mensen om te zeggen welke kant nu mag gaan oversteken. Maar waarom willen mensen nou eigenlijk de oversteek maken?

Geschiedenis Carrick-a-Rede Rope Bridge

Carrick-a-Rede touwbrug, Noord-Ierland

De reden dat deze oversteek er al ruim 250 jaar is, is niet voor niets. De reden waarom verklaart de naam eigenlijk al. Carrick-a-Rede is eigenlijk in het Schotse Gaelic ‘Carraig-a-Rade’ wat ‘the Rock in the Road (de rots in de weg)’ betekent. Voor zalmen die op weg zijn naar hun geboorteplaats in de rivieren Bann en Bush ligt het eiland in de weg. Dit is ideaal voor vissers, die de zalmen zo makkelijker kunnen vangen. Het enige probleem was de oversteek naar het eiland. Dit is opgelost met de Carrick-a-Rede touwbrug in 1755, die het eiland verbond met de kust van North-Antrim. Daarvoor is gebruik gemaakt van een boot. Verwacht toentertijd nog niet de brug die je vandaag ziet, hij had toen nog geen zijkanten/leuning.

Tot in de jaren zestig vingen vissers bij dit eiland wel 300 zalmen per dag. Door de visserij op zee en rivierverontreiniging is er een enorme afname van zalm. In 2002 is de laatste zalm gevangen bij Carrick-a-Rede omdat het geen rendabele bezigheid meer was.

Bezoek Carrick-a-Rede touwbrug

durf jij deze touwbrug in Noord-Ierland over?

Op het eiland staat nog een vissershuisje. Lang is hier niets mee gedaan, maar de National Trust heeft dit gebouw omarmd en opgeknapt. Inmiddels is het vissershuisje te bezoeken en krijg je er informatie over de geschiedenis van de locatie uit eerste hand. De National Trust heeft oude vissers gesproken over het eiland, en je kunt hun verhaal in het vissershuisje horen.

Ondanks dat de tickets op tijdslot worden verkocht (vooral in de zomer is dat nodig), mag je zolang als je wil op het eiland blijven. Het eiland is echter niet zo groot en naast het vissershuisje en het prachtige uitzicht is er niets te zien. Wist je dat je hier het eiland Rathlin kunt zien? Dit behoord nog tot Noord-Ierland. Maar daarachter kun je ook Schotland zien. Het dichtstbij ligt schiereiland Kintyre (rechts van Rathlin) en eiland Islay (links van Rathlin).

Locatie/bereikbaarheid

De touwbrug van Causeway Coastal Route

De Carrick-a-Rede Rope Bridge is onderdeel van de Causeway Coastal Route. Het ligt 11km van Bushmills, 8 km van Ballycastle en 11km van Giant’s Causeway.

Adres: 119a Whitepark Road, Ballintoy, County Antrim, BT54 6LS, Noord-Ierland
Auto: via de B15, gratis parkeren
Bus: Ulsterbus 172 vanuit Coleraine; Ulsterbus 252 en 256 vanuit Belfast en Service 402 Causeway Rambler.
Fiets: NCN93
Te voet: North Antrim Coastal Path

Tickets en openingstijden

Carrick-a-Rede Rope Bridge

Omdat het sinds 2016 zo druk is geworden word je sterk aangeraden om tegenwoordig een tijdslot reserveren. Dit kan via National Trust . Je krijgt een tijdslot van een uur waarin je je kan melden voor de oversteek. Je kaartje moet je echter wel een kwartier voor het einde van je tijdslot hebben opgehaald. Hou er rekening mee dat de parkeerplaats 1km lopen van de brug is.

Natuurlijk kun je het altijd op de bonnefooi proberen, maar in de zomer zal dit lastig zijn. Het uitzicht op de brug vanuit het vaste land is wel altijd bereikbaar.

Meer informatie

Wil je meer weten over Noord-Ierland? Noord-Ierland op Britblog

Meer informatie over Carrick-a-Rede: National Trust


Geschreven door:


Eén reactie op “Met de Carrick-a-Rede touwbrug over de Atlantische Oceaan naar het visserseiland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Noord-Ierland

Ben je je reis naar Noord-Ierland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Noord-Ierland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken