Gepubliceerd op 16 februari 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
In My Great Britain vragen wij mensen over hun Verenigd Koninkrijk. In deze aflevering Peter Brusse. De schrijver en journalist heeft ruim twintig jaar in Londen gewoond, vanwaar hij verslag deed van alles wat in het Verenigd Koninkrijk gebeurde voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Hij schreef de boeken Neem nou Londen en Engeland bestaat niet. In zijn laatste boek Ach, Engeland bekijkt hij de geschiedenis van de Brexit en onze verhouding tot de Britten die er al eeuwen is.
Favoriete plaats in het Verenigd Koninkrijk?
Nog altijd Londen, daar heb ik 21 jaar gewoond, vlakbij Hyde Park. Mijn kinderen speelde altijd bij Kensington Palace. Mijn werk was daar, ik reisde wel veel, maar voelde me thuis in Kensington, Londen. Ik kende er mensen, de kleine winkels. Ik wandelde dagelijks in Hyde Park. het leek wel een toneelstuk, een film. Ik vond het heerlijk om er te wandelen. Als ik het even niet meer zag qua werk ging ik er heen, inspiratie opdoen.
Welke plek heeft je verrast?
Iedere reis werd ik weer verrast. Van John o’ Groats in Schotland, de Shetland eilanden, Cornwall, Skye. Het was steeds: Oh wat mooi, o wat prachtig. De gebouwen uit Victoriaanse en Georgische tijd. Bath en Cambridge zijn ook prachtig.
Welke plek wil je nog bezoeken?
Wij willen graag nog terug naar Schotland en het Lake district. Dat is zo indrukwekkend.
Favoriete slaapplek in het Verenigd Koninkrijk?
Bij vrienden of een kleine hotelletje.
Wat is uw favoriete plek?
Dat is toch Londen, daar heb ik de meeste herinneringen en geschiedenis. Hyde Park vooral. Het is één van de Royal Parks. Dat is toch anders dan een gewoon park. Zo is één van de regel: Je mag er niet met een vliegtuig landen.
Je kunt er lekker op zondagochtend wandelen. Dan zie je grote mannen met kleine bootjes op de water varen. Ze zijn heel lang bezig geweest om die bootjes te maken.
Het park heeft ook prachtige bomen. Bij mooi weer zitten mensen te picknicken in het gras. Je kunt ook naar Serpentine Gallery, er is zo veel te doen.
Favoriete restaurant?
Deze heb ik niet meer. We hadden er wel een paar in Kensington, maar die zijn er niet meer of hebben hun charme verloren.
Favoriete Brits eten?
Roast beef met Yorkshire pudding.
Favoriete Britse muziek?
Elgar als het om klassieke muziek gaat. Van de modern muziek zijn het toch wel The Beatles.
Favoriete Brits boek?
Er zijn zoveel mooie Engelse boeken. Ik ben nu The Party van Elizabeth Day aan het lezen.
Favoriete Britse film of tv-serie?
Ik kom dan toch altijd weer bij Monty Python uit.
Waarom vind je het Verenigd Koninkrijk zo leuk?
Omdat het toch heel anders is dan andere landen om ons heen. Erg verassend. Je denkt dat ze hetzelfde zijn, maar ze hebben andere humor, andere manier van benaderen. Wanneer je bijvoorbeeld naar mensen kijkt die uit een taxi stappen in Londen. Iedereen acteert, iedereen geniet ervan.
Ze reageren anders dan wij. Europa is toch anders dan het ‘eiland’. Ze hebben andere gebruiken. Iemand kan denken dat ze veel interesse hebben wanneer ze ‘Most interesting’ zeggen.
Ik word er getriggerd, uitgedaagd. Soms zijn ze ook hoogst irritant, maar ook lief en aardig. Het is er heerlijk. Als journalist een geweldig plek, je vindt er overal verhalen. Je raakt er niet over uitgepraat. Ik houd er niet van maar het is wel interessant: de standen. Je pikt ze er uit, de mensen die naar Public School zijn geweest.
Het blijft interessant om te zien hoe zij het anders doen. Ze houden zich vast aan tradities. Ook de jonge mensen. Deze zijn zo mooi, maar soms ook zo versleten. Zo was er in Londen een regel dat een taxichauffeur altijd hooi in zijn wagen moet hebben liggen voor het paard. Ik weet niet of deze regel nog steeds geldt, maar een paar jaar geleden nog wel.
Mooiste moment in het Verenigd Koninkrijk?
Ik heb er zoveel mooie , ontroerende en verrassende momenten meegemaakt.
Bijvoorbeeld wanneer je iemand ontmoet van de stiff upper lip, en die dan ontdooit. Dan komt er opeens iets menselijks naar boven.
Iets wat een grote indruk op me heeft gemaakt was de dood van Churchill. Hoe hij lag opgebaard in de Westminster Hall, die al duizend jaren oud is. De Union Jack die erop lag, de vier soldaten om de kist. Ze keken constant naar hun schoenen, wat hun verdriet liet zien. Zo mooi. Het afscheid van de wereldrijk. Verschillende van dit soort momenten meegemaakt.
Heeft u nog leuke tips?
Als je de straat oversteekt naar links en rechts kijken! En ga de kleine steegjes in en naar parken om te kijken, vooral kijken.
Het boek Ach, Engeland van Peter Brusse ligt nu in de winkel.