Home » Reizen » Praktisch » Het nieuwe briefje van tien pond

Gepubliceerd op 24 januari 2018 | Laatst aangepast op 13 november 2023

De nieuwe briefjes van tien pond zijn sinds 14 september 2017 in omloop. Dit zijn de tweede ‘plastic’ briefjes in Groot-Brittannië, de briefjes van vijf waren in 2016 de eerste en die van twintig volgen later. De oude briefjes van £10 is nog een geldig betaalmiddel tot 1 maart 2018, daarna kun je er niet meer mee in een winkel betalen. Je kunt ze nog wel bij de Bank of England omwisselen voor een nieuw briefje.

Andere tientjes

De Schotse banken vervangen ook hun briefjes van vijf en tien. Je kunt je oude Schotse briefjes van vijf en tien na 1 maart 2018 nog wel inwisselen bij Royal Bank of Scotland, Clydesdale and Bank of Scotland. Meer informatie daarover op de The Committee of Scottish Bankers website

Polymeer

Een nieuw briefje voelt een beetje plastic aan, dat komt omdat het is gemaakt van polymeer. Dit is steviger en schoner dan de oude briefjes van katoenpapier. Ze kunnen tegen water en nemen minder vuil op. Mocht een briefje toch verslijten, kan het opnieuw worden gebruikt in een product van plastic.
Er wordt verwacht dat het nieuwe briefgeld 2,5 keer langer meegaat dan de oude briefjes. Het briefje is 15% kleiner en kan en begint te smelten vanaf 120 graden, dus ze strijken mag je niet. Ondanks dat de briefjes kleiner zijn, zijn ze nog steeds groter dan de eurobiljetten.

Veiligheid

De nieuwe ‘Tenner’ heeft een aantal nieuwe beveiligingen, wat het moeilijker maakt om hem te vervalsen. Zo staat de Winchester Cathedral (waar Jane Austen is begraven) in goud/zilver in een doorkijkschermpje. ook Elizabeth staat in een doorkijkschermpje (naast de ‘gewone’ afbeelding op het biljet). Daarnaast is een 3D kroon te zien aan de bovenkant van het briefje. Veel elementen in het briefje verkleuren (paars/groen) als je het biljet beweegt. Ook zijn er gedeeltes opgehoogd zodat je ze kunt voelen, bijvoorbeeld ‘Bank of England’ en rond ‘£10’.
Mocht je nog een ultra-violetlamp thuis hebben staan kun je het biljet eronder houden en zie je het nummer 10 in fel rood en groen terwijl de rest van het briefje donker blijft.

Jane Austen

De romans van Jane Austen hebben een grote aantrekkingskracht en spreken nog net zo krachtig als toen ze voor het eerst werden gepubliceerd. Haar boeken zijn vertaald in meer dan 40 talen en er zijn talloze film- en televisieverfilmingen gemaakt. Ze gebruikte humor en satire om inzicht te verschaffen in het dagelijks leven van de land-adel aan het einde van de 18e eeuw. Ze verwierp de sentimentele stijl van veel schrijvers ten gunste van ironie en cynisme, waarmee ze de sociale conventies benadrukte die vrouwen belemmerden.

Jane begon te schrijven toen ze 11 jaar oud was en op 23-jarige leeftijd had ze al vroege versies gemaakt van enkele van haar beroemdste romans, waaronder Pride and Prejudice en Sense and Sensibility. Al het werk van Jane werd anoniem gepubliceerd, ondanks het feit dat haar werk over het algemeen goed werd ontvangen en zelfs in sommige kringen modieus waren, behaalde ze tot na haar dood weinig erkenning.

De uitgave van de tenner valt samen met de 200e sterfdag van Jane Austen. Ze is begraven in de kathedraal van Winchester, die ook op de nieuwe £ 10 staat.

Andere briefjes

Twintig pond

De briefjes van twintig (met J.M.W Turner) worden in 2020 vervangen. De briefjes van vijftig worden in 2021 vervangen.

https://www.youtube.com/watch?v=tGbwXx2g99U

Meer informatie: The Bank of England


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.