Home » Groot-Brittannië » The Roald Dahl Museum and Story Centre

Gepubliceerd op 12 september 2016 | Laatst aangepast op 11 maart 2024

In Great Missenden, zo’n 50 km noordwest van Londen, vind je The Roald Dahl Museum and Story Centre. In dit dorpje leefde en schreef de auteur 36 jaar en kun je nu dus dit kleine creatieve museum bezoeken.

Roald Dahl

De wereldberoemde schrijver (1916-1990) dankt zijn bekendheid aan boeken zoals Sjakie en de chocoladefabriek en de Grote Vriendelijke Reus. Jong en oud waardeert zijn schrijfstijl. Grappig, vreemd en met een twist. Roald Dahl groeide op in Llandaff, Zuid-Wales bij zijn moeder, nadat zijn vader overleed toen hij drie jaar oud was. Hij trad in 1934 in dienst, maar werd in 1941 afgekeurd als gevolg van een hoofdletsel die hij had opgelopen tijdens een crash in Libië.

Zijn schrijverscarrière begon in Washington, waar hij verhalen voor de Saturday Evening Post schreef. Dahl kreeg vijf kinderen bij zijn eerste vrouw, de Amerikaanse actrice Patricia Neal. Twee kinderen overlijden echter vroegtijdig. Aan Oliva, die op zevenjarige leeftijd overlijdt, draagt hij de GVR op. In 1983 scheidde hij, waarna hij later hertrouwde met Felicity Ann d’Abreu Crosland. Roald Dahl overleed in Oxford op 23 november 1990 aan leukemie. Hij ligt begraven in Great Missenden, waar hij tot zijn dood 36 jaar heeft gewoond.

Roald Dahl
Roald Dahl museum - schrijvershut

The Roald Dahl Museum

Roald Dahl’s weduwe richtte in 2001 het Roald Dahl Museum and Story Centre op, dat in 2005 opende. Het museum richt zich op kinderen van 6 tot 12 jaar oud (al ben je nooit te oud voor een museum over deze grootse schrijver), met drie interactieve galerijen. Roald Dahl wilde dat al zijn spullen (manuscripten, brieven, foto’s en dergelijke) bij elkaar zouden blijven. Dat is gelukt in dit museum.

Er worden regelmatig evenementen gehouden om kinderen creatief bezig te laten zijn. Ben je nieuwsgierig naar deze events? Je kunt ze bekijken op de officiële website van het museum.

Boy gallery

De Boy gallery ziet er uit zoals Roald Dahl’s schooljaren. Je leert hier over zijn streken en zijn liefde voor chocolade (Sjakie en de chocoladefabriek komt niet zomaar uit de lucht gevallen). Dahl’s familiefoto’s zijn te bekijken op een touchscreenscherm.

Solo gallery

De Solo gallery heeft een schrijvershut, wat een Afrikaanse sfeer moet geven. In deze ruimte krijg je vooral veer informatie over hoe Dahl’s schrijverscarrière begon. ‘Het verhaal achter het verhaal.’ Bekijk ook enkele rekwisieten en kostuums uit film- en tv-verfilmingen.

The Story Centre

In The Story Centre wordt je fantasie geprikkeld om de schrijver in je te inspireren. Hier krijg je tips van bekende schrijvers en kun je op een replica van Dahl’s schrijversstoel zitten. Ga vooral zelf aan de gang en laat je creativiteit los.

Roald Dahl Museum
Dahl's schrijversstoel

Vernieuwing

Het Roald Dahl Museum staat aan de vooravond van een herontwikkelingsproject genaamd het ‘Verhalen Ontgrendelen’ project. Hierbij sluit het museum voor een periode van 18 maanden, vanaf januari 2025 tot de zomer van 2026.

Tijdens deze periode zal het bestaande museum volledig worden gerenoveerd en uitgebreid. Zo krijgt het een toename van drie naar zeven galerijen. Ook is er een verbeterde toegang voor alle bezoekers en 50% meer openbare ruimte. De herontwikkeling is bedoeld om de creativiteit van bezoekers te stimuleren, met speciale aandacht voor families en schoolgroepen. Het museum zal de charme en het karakter behouden dat het nu heeft, is ons beloofd.

Praktische informatie

Adres: 81-83 High Street, Great Missenden, Buckinghamshire, HP16 0AL

Bereikbaarheid

Parkeren: Link Road, HP16 9AE (5 minuten lopen)
Trein: Great Missenden (5 minuten lopen, met directe verbinding met Londen Marylebone)
Bus: 41 van High Wycombe naar Great Missenden (5 minuten lopen)

Openingstijden

Donderdag t/m zondag: 10:00 – 16.30 uur.

Tijdens vakanties is het museum vaker open, kijk voor actuele vakantie openingstijden hier .

Tickets

Tickets zijn aan de balie en online te koop en je mag nog een jaar lang terugkomen met dit ticket.

Meer informatie

Website van het museum: http://www.roalddahl.com/museum

Lees hier meer over South East England / Zuidoost EngelandGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken