Gepubliceerd op 2 augustus 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Gelegen in het hart van de New Town in Edinburgh biedt The Georgian House een fascinerende glimp in de 19e eeuw. Ga terug naar het verleden op Charlotte Square 7 en stap het huis in van de familie Lamont.
In de 18e eeuw wordt Edinburgh’s Old Town te vol. De rijke willen hier niet langer leven en er moet een oplossing komen. Er moest een nieuwe wijk komen. Eind 18e eeuw kwam deze er in de vorm van de New Town. Maar hoe was het leven hier? Dat kun je ontdekken in The Georgian House.
Video The Georgian House
De Geschiedenis van Georgian House in Edinburgh
De New Town in Edinburgh is gebouwd omdat de Old Town (de omgeving van de Royal Mile) vol was. Het begin is gemaakt halverwege de 18e eeuw. Het Georgian House, Charlotte Square 7, is voltooid in 1796. John Lamont kocht het destijds voor £ 1.800. Hij had meerdere huizen en verdiende zijn geld met pachten. Het huis in Edinburgh was vooral handig in het social seizoen, wanneer de feestjes waren. Lamont mocht dan een goed inkomen hebben, hij had ook veel schulden. Dit kwam o.a. door zijn luxe levenstijd. Zo liet hij zichzelf ooit schilderen door de beroemde Schotse schilder Henry Raeburn. Hij verkocht het huis voor £ 3.000 in 1815, een jaar voor zijn dood.
Eigenaren
Het huis gaat naar Mevr. Catherine Farquharson van Invercauld, een weduwe met drie kinderen. In 1845 neemt advocaat Charles Neaves, Lord Neaves, het huis over. Dominee Alexander Whyte koopt het huis in 1889. Hij is predikant bij de St. George’s Free Church en woont in het huis met zijn vrouw en kinderen.
De 4e Markies van Bute koopt het huis in 1927, hij bezit dan ook al huisnummers 5 en 6. Zo kan hij alle huizen in het midden van de huizenrij (met speciale front) weer in ere herstellen. Hij haalt Victoriaanse toevoegingen weg.
National Trust for Scotland (NTS)
Bij het overlijden in 1956 van de 5e markies van Bute gaat het huis naar de NTS. Op dat moment wordt het huis echter nog verhuurd. Wanneer ze het in 1973 helemaal in handen krijgen herstellen ze het huis zoveel mogelijk in originele staat. Zo kunnen de museumbezoekers weer terug gaan naar de tijd van Lamont.
De Architectuur van The Georgian House
De architectuur van Georgian House is een voorbeeld van de elegantie en symmetrie die zo kenmerkend zijn voor de Georgische stijl. Met zijn klassieke gevel, gracieuze zuilen en statige entree straalt het huis een tijdloze grandeur uit.
Bezoek The Georgian House in Edinburgh
Wanneer je het huis binnen komt, word je hartelijk welkom geheten op de begane grond, hier is de kassa en kun je met de trap naar beneden en boven. Aangeraden wordt om boven te beginnen.
Kamers van The Georgian House
Op de bovenste verdieping (zolderverdieping) waren de slaapkamers van de kinderen. Helaas zijn deze ruimtes vandaag de dag niet open voor het publiek. Wel kun je vanaf de trap de koepel zien, waardoor de trap verlicht wordt.
Twee verdieping
Hier zijn nog meer slaapkamers voor de familie. Nu kun je er een film bekijken over het leven van de familie Lamont. Zo kun je niet alleen het huis zien, maar zie je ook hoe er in werd geleefd.
Daarnaast is er op deze verdieping ruimte voor tentoonstellingen. Er zijn twee oude slaapkamers vrij voor gemaakt. Toen ik er de laatste keer was (2023) was er een tentoonstelling over het werk van de Schotse schilder Henry Raeburn. Hij schilderde ook ooit John Lamont, de eerste huiseigenaar.
Eerste verdieping
Drawing Room (salon)
De Drawing Room was de grootste kamer in het huis en werd gebruikt voor extravagante feestjes. Daarom is het ook de mooiste kamer. Nadat de gasten in de eetkamer hadden gegeten, trokken de dames zich terug in deze kamer. Hier komt de naam van deze kamer dan ook vandaan, ‘withdraw to this room’. Kaartspellen en dansen stonden dan op het programma.
Doordat de kamer op de eerste verdieping is kan het gebruik maken van de gehele breedte van het huis, waardoor het extra groot is.
Parlour (zitkamer)
In de zitkamer nodigde de vrouw des huises gasten uit voor bijvoorbeeld een afternoon tea. Maar de familie gebruikt de kamer ook gewoon als zitkamer voor dagelijkse dingen zoals hobby’s. Denk aan lezen, schrijven, borduren of muziek luisteren. Dit laatste konden ze doen door middel van een pierement, een mechanisch muziekinstrument (een soort orgel) uit ca. 1800.
Begane grond
Master Bedroom
De slaapkamer wordt niet alleen gebruikt om te slapen, maar ook om te ontbijten. Tegenwoordig hebben we de slaapkamer boven, maar destijds wilde men met deze kamer pronken. Dat deden ze o.a. met het bed. Het hemelbed uit deze kamer is een origineel 18e-eeuws bed met zijn oorspronkelijke gordijnen uit 1774.
Toilet
Tussen de twee kamers is het toilet, wat heel anders is dan wij tegenwoordig gewend zijn. Er was destijds nog geen stromend water in huis en moest de behoefte nog op een pot worden gedaan. Vuilnismannen namen ook dit mee op hun ronde door de stad.
Eetkamer
De familie gebruikte deze kamer niet alleen om te eten, maar de heer des huizes ontmoeten hier ook zijn zakelijke klanten. Hier kun je nog de originele marmeren schoorsteenmantel zien. Een leuk detail zijn de messen op de eettafel, deze zijn niet scherp omdat er vroeger direct van het mes gegeten werd.
Een ander opvallend attribuut in deze kamer is de tinnen kamerpot, die door de heren na een diner gebruikt kon worden. De dames hadden tegen die tijd de kamer al verlaten voor het salon.
Kelder
Wanneer je de trap afgaat kom je in de ruimtes voor het personeel, die hier werkten en verbleven. Onder aan de trap zie je de bellen waarmee het personeel naar boven geroepen kon worden. Typisch Schots is de spiraalvormige veer, in Engeland zijn ze meer in de vorm van een vraagteken.
Keuken
Deze indrukwekkende keuken is een replica van wat men denkt dat hier ooit was. De blauwe kleur zou vliegen afweren (dacht men) en was toen een gebruikelijke kleur voor in de keuken. Dit was het domein van een kok en zijn hulpje. Er staan maar liefst vier ovens en natuurlijk een hout gestookte open haard om te koken.
Bijkeuken
In de bijkeuken kun je een waterpomp zien, deze is hier in 1819 geïnstalleerd. Daarvoor moest men naar een openbare waterpomp voor water.
Porseleinkast en wijnkelder
In de kelder worden ook de belangrijke serviesgoed en dergelijke bewaard, deze stonden achter slot en grendel en alleen de huishoudster had hier de sleutel van.
De butler had dan weer de sleutel van de wijnkelder, waar naast wijn ook bier ligt.
Personeelsverblijven
De meeste bedienden hadden hun eigen appartement ergens anders. Toch verbleven er ook een aantal in deze woning. Waarschijnlijk hadden de belangrijkste een kamer boven. De minder belangrijke bedienden moesten een kamer delen.
Foto’s The Georgian House, Edinburgh
Openingstijden en tickets
The Georgian House behoort tot The National Trust of Scotland, mocht je daar lid van zijn mag je gratis naar binnen. Tickets zijn anders aan de balie in het huis te koop.
December – februari: dicht
Maart – oktober: 10 – 17 uur
November: woensdag t/m zondag 10 – 16 uur
Bekijk hier de actuele openingstijden (dit kan aan het begin of eind van de maand net van hierboven verschillen).
Locatie en bereikbaarheid The Georgian House
Georgian House is gelegen aan 7 Charlotte Square, Edinburgh. Het is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en er is parkeergelegenheid in de buurt. Raadpleeg de officiële website van Georgian House voor de meest recente openingstijden, toegangsprijzen en eventuele speciale tentoonstellingen.
Adres: 7 Charlotte Square, Edinburgh EH2 4DR
Trein: Haymarket (15 minuten lopen) Waverley (17 minuten)
Bus: haltes Queensferry Street (4 minuten) en Princes Street (Stop PZ) (5 minuten)
Tram: halte West End (7 minuten)
Meer informatie
Officiële website: nts.org.uk/visit/places/georgian-house
Lees hier meer tips voor je stedentrip naar Edinburgh.