Home » Groot-Brittannië » Schotland » Steden » Edinburgh » Ontdek de 10 beste gratis musea in Edinburgh

Gepubliceerd op 29 juli 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Edinburgh, de betoverende hoofdstad van Schotland, is niet alleen bekend om zijn historische kasteel en sfeervolle straatjes, maar ook om zijn indrukwekkende musea. En het beste nieuws? Veel van deze musea bieden gratis toegang! Als je een culturele reis door Edinburgh wilt maken zonder je budget te overschrijden, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel ontdek je enkele van de meest opmerkelijke gratis musea in Edinburgh die je niet mag missen.

Een stedentrip is altijd een leuk uitje…behalve voor je portemonnee dan. Het voordeel is dat een Brits stadsbezoek vaak niet duur hoeft te zijn. Zo kennen de meeste steden vele gratis bezienswaardigheden, zo heeft ook Edinburgh gratis musea. Wij zetten de 10 beste voor je op een rij:

De gratis musea in Edinburgh:

Of het regent of niet, een gratis museum is altijd de moeite waard. En Edinburgh heeft genoeg musea zodat er altijd wel een leuk museum te vinden is. Of je nu terug wil naar je jeugd in het Museum of Childhood of liever meer leert over de Schotse schrijvers in The Writers’ Museum. Sommige musea zijn alleen al de moeite waard vanwege het prachtige gebouw waarin ze zitten, zo tippen wij Scottish National Portrait Gallery!

National Museum of Scotland

Het National Museum of Scotland is een ware schatkamer van kennis en ontdekking. Met zijn uitgebreide collectie artefacten, tentoonstellingen en interactieve displays brengt dit museum de geschiedenis en cultuur van Schotland tot leven. Van de prehistorie tot het heden, hier kun je je onderdompelen in de rijke erfenis van het land. Verlies jezelf in de fascinerende wereld van wetenschap, technologie en innovatie, en bewonder adembenemende kunstwerken en natuurlijke wonderen. Het National Museum of Scotland is een absolute must-visit voor zowel geschiedenisliefhebbers als nieuwsgierige geesten. Je kunt hier uren ronddwalen, en vergeet ook zeker het uitzicht vanaf het dakterras niet!

Meer informatie: www.nms.ac.uk/national-museum-of-scotland/

Museum of Scotland

Museum of Edinburgh

Stap terug in de tijd en ontdek het verleden van Edinburgh in het Museum of Edinburgh. Gelegen aan de Royal Mile, biedt dit museum een unieke kijk op de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de stad. Van de middeleeuwse periode tot de moderne tijd, elke hoek van het museum onthult fascinerende verhalen en artefacten. Maak kennis met de beroemde personages die de stad hebben gevormd zoals Greyfriars Bobby. Of ontdek de geheimen van de Royal Mile en bewonder zeldzame historische voorwerpen.

Meer informatie: www.edinburghmuseums.org.uk/venue/museum-edinburgh

Museum of Edinburgh

Museum of Childhood

Herleef je jeugdherinneringen in het Museum of Childhood. Dit unieke museum is gewijd aan speelgoed, spelletjes en nostalgie. Bewonder prachtige poppenhuizen, vintage speelgoed en traditionele spelletjes die generaties hebben geamuseerd. Ontdek hoe het spel is geëvolueerd en hoe kinderen door de eeuwen heen hebben gespeeld. Of je nu jong of oud bent, het Museum of Childhood zal je zeker vermaken met zijn charmante collectie.

Naast speelgoed staat ook de leefwijze van kinderen in de aandacht. Zo kun je zien hoe ze leefden en zich kleden in het verleden.

Meer informatie: www.edinburghmuseums.org.uk/venue/museum-childhood

Museum of Childhood, Edinburgh

The People’s Story

In The People’s Story komt de geschiedenis van Edinburgh tot leven door de verhalen van gewone mensen. Dit museum, gelegen aan de Royal Mile, dompelt je onder in het alledaagse leven van de inwoners van de stad door de eeuwen heen. Ontdek de strijd voor sociale rechtvaardigheid. Luister naar de verhalen van arbeiders, huisvrouwen en kinderen. Of leer hier meer over de evolutie van het dagelijks leven in Edinburgh. The People’s Story biedt een inkijk in de geschiedenis van de stad vanuit het perspectief van de gewone mens. Het is dan een goede combinatie met het Museum of Edinburgh wat er tegenover ligt.

Meer informatie: www.edinburghmuseums.org.uk/venue/peoples-story-museum

The People's Story Museum, Edinburgh

Museum on the Mound

Het Museum on the Mound biedt een intrigerende kijk op de wereld van geld en financiën. Gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Bank of Scotland, neemt dit museum je mee op een reis door de geschiedenis van het geld. Van oude munten tot moderne bankbiljetten. Ontdek de geheimen van het bankwezen, leer over economie en financiële planning, en bewonder zeldzame munten en waardevolle schatten. Het Museum on the Mound is een unieke bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de rol van geld in onze samenleving.

Meer informatie: museumonthemound.com

Een van de vele gratis musea in Edinburgh: Museum on the Mound

The Writers’ Museum and Makars’ Court

Voor liefhebbers van literatuur is een bezoek aan The Writers’ Museum and Makars’ Court een absolute must. Dit museum is gewijd aan de levens en werken van Schotland’s meest geliefde schrijvers: Robert Burns, Sir Walter Scott en Robert Louis Stevenson. Verken de persoonlijke artefacten, manuscripten en memorabilia van deze literaire grootheden. Zo krijg je een dieper inzicht in hun bijdragen aan de wereld van de literatuur. Na je bezoek aan het museum kun je een wandeling maken door Makars’ Court, waar je gedenkstenen vindt ter ere van vele andere Schotse schrijvers en dichters.

Meer informatie: www.edinburghmuseums.org.uk/venue/writers-museum

Writers' Museum, Edinburgh

Scottish National Gallery

In het hart van Edinburgh bevindt zich de Scottish National Gallery. Dit is een toonaangevende kunstgalerij met een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken en kunstwerken van over de hele wereld. Van de oude meesters tot hedendaagse kunstenaars, hier kun je genieten van een scala aan artistieke stijlen en bewegingen. Bewonder meesterwerken van kunstenaars als Titiaan, Rembrandt, Monet en Van Gogh. Met regelmatig wisselende tentoonstellingen is er altijd iets nieuws en spannends te ontdekken in de Scottish National Gallery.

In de zomer van 2023 wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing van de Scottish National Gallery, om nog meer aandacht te kunnen geven aan de Schotse kunstenaars.

Meer informatie: www.nationalgalleries.org/visit/scottish-national-gallery

Scottish National Gallery, Edinburgh

The Scottish National Portrait Gallery

De Scottish National Portrait Gallery is de plek waar portretten tot leven komen. Dit prachtige neogotische gebouw herbergt een uitgebreide verzameling portretten van Schotse historische figuren en beroemdheden. Echter vind je er ook gewone mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de rijke geschiedenis en cultuur van Schotland. Van koningen en koninginnen tot schrijvers, kunstenaars en politieke leiders. Hier kun je de gezichten en verhalen ontdekken achter de namen die de geschiedenis hebben gevormd. Ook als je niet geïnteresseerd bent in de portretten is dit museum de moeite waard door het prachtige gebouw waarin het zit.

Meer informatie: www.nationalgalleries.org/visit/scottish-national-portrait-gallery

The Scottish National Portrait Gallery in Edinburgh is een prachtig en gratis museum

The Scottish National Gallery of Modern Art (One & Two)

Voor liefhebbers van moderne kunst is de Scottish National Gallery of Modern Art een ware schatkamer. Dit museum, bestaande uit twee gebouwen (Modern One & Modern Two), herbergt een indrukwekkende collectie van 20e- en 21e-eeuwse kunstwerken. Van surrealisme tot abstracte kunst, hier kun je je onderdompelen in de diverse en intrigerende wereld van moderne kunst. Verken werken van wereldberoemde kunstenaars zoals Picasso, Warhol en Hockney, en ontdek opkomend talent uit Schotland en daarbuiten.

Deze musea liggen iets buiten het centrum van de stad, maar zijn goed te combineren met Dean Village.

Meer informatie: www.nationalgalleries.org/visit/scottish-national-gallery-modern-art

National Galleries of Scotland: Modern Two

St Cecilia’s Hall: Concert Room and Music Museum

Stap binnen in St Cecilia’s Hall en laat je meevoeren op een harmonieuze reis door de muziekgeschiedenis. Dit prachtige 18e-eeuwse gebouw is zowel een concertzaal als een muziekmuseum. Geniet van intieme kamermuziekconcerten en laat je betoveren door de prachtige akoestiek. Ontdek de evolutie van muziekinstrumenten door de eeuwen heen. Of bewonder zeldzame stukken en leer meer over de invloed van muziek op cultuur en samenleving.

Meer informatie: www.stcecilias.ed.ac.uk

Gratis musea Edinburgh: St Cecilia’s Hall: Concert Room and Music Museum

Meer informatie gratis musea in Edinburgh

Naast deze 10 gratis musea is er nog veel meer gratis te beleven in de Schotse hoofdstad. Denk aan de The Royal Botanic Garden, een stadswandeling (Calton Hill) of St Giles’ Cathedral.

Lees hier meer informatie over Edinburgh of Schotland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken