Home » Groot-Brittannië » Schotland » Steden » Edinburgh » Bewandel de charmante Water of Leith Walkway in Edinburgh

Gepubliceerd op 31 juli 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

De Water of Leith Walkway is een verborgen parel in Edinburgh die we graag met je delen. Of je nu een fervent wandelaar bent, een geschiedenisfanaat of gewoon op zoek bent naar een rustige ontsnapping aan de drukte van de stad, dit prachtige pad biedt voor elk wat wils. Dus trek je wandelschoenen aan, volg de kronkelende rivier en laat je betoveren door de schoonheid van de Water of Leith Walkway.

Sommige plekken aan de Water of Leith Walkway zijn zeer bekend, zoals Dean Village. Echter is dit schilderachtig pad zeker de moeite waard om verder te ontdekken. Het neemt je mee langs de rivier de Leith. De route is 19 km lang, maar kan makkelijk ingekort worden.

Kaart Water of Leith Walkway route

Het beginpunt van de Water of Leith Walkway is in het dorp Balerno, gelegen ten zuidwesten van Edinburgh. Hier kun je je wandeling starten en beginnen aan het avontuur langs de rivier de Leith. Het eindpunt van de route bevindt zich in de historische wijk Leith, ten noorden van het stadscentrum van Edinburgh. Leith staat bekend om zijn maritieme geschiedenis en levendige sfeer, met een scala aan restaurants, bars en winkels. Het is een gezellige plek om je wandeling af te sluiten en te genieten van de charme van deze buurt.

De route staat goed aangegeven, en mocht je even twijfelen kun je gewoon de rivier verder volgen.

Vervoer naar en van de Water of Leith Walkway route

Als je wil beginnen bij Balerno kun je bus 44 vanuit het centrum van Edinburgh pakken. Deze bus gaat o.a. vanaf Princess Street (kant van het oude centrum/Royal Mile) en gaat richting Balerno. De dichtstbijzijnde halte bij de start is Lanark Road West, maar als je het dorp zelf ook nog wil bezichtigen stap dan uit bij Lovedale Road.

Wil je de route beginnen vanaf de Scottish National Gallery of Modern Art kun je ook lijn 44 pakken en uitstappen bij Atholl Crescent, vanaf hier is het echter nog 15 minuten lopen naar het museum.

Om te beginnen bij Dean Village kun je de bussen 19, 37, 43 en 113 pakken en uitstappen bij Drumsheugh Place, vanaf hier is het ruim 5 minuten naar Dean Village.

Vanuit Leith kun je het beste met de tram terug naar het centrum van Edinburgh. Ook de bussen 7, 14, 16 en 49 brengen je weer naar de stad.

Dean Village, Edinburgh

Wat kun je verwachten van de Water of Leith Walkway?

Er zijn verschillende redenen om de route langs de rivier te lopen. De een loopt hem voor de natuur, de ander voor de historie of voor de bezienswaardigheden. Wat je reden ook is, je zult niet teleurgesteld zijn.

Natuurlijke schoonheid

Geniet van de serene schoonheid van de natuur terwijl je langs de Water of Leith loopt. Het pad is omgeven door groene vegetatie, met prachtige wilde bloemen en talloze vogels. De geluiden van de stromende rivier zorgen voor een rustgevende soundtrack tijdens je wandeling.

Historische betekenis

De Water of Leith Walkway heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de industriële revolutie. Langs het pad zie je nog steeds overblijfselen van oude molens, fabrieken en magazijnen die ooit een belangrijke rol speelden in de economie van Edinburgh. Het is een unieke kans om een glimp op te vangen van het verleden van de stad.

Bezienswaardigheden onderweg

Tijdens je wandeling kom je langs enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Edinburgh, waaronder het pittoreske Dean Village, de imposante Scottish National Gallery of Modern Art en de historische Leith Harbour. Neem de tijd om deze plekken te verkennen en laat je betoveren door hun charme.

Tip Edinburgh: Water of Leight Walkway

Tips voor de Water of Leith Walkway

  1. Kies de juiste route
    De Water of Leith Walkway strekt zich uit over ongeveer 19 kilometer, dus het is handig om van tevoren te beslissen welk deel je wilt verkennen. Je kunt ervoor kiezen om het hele pad af te leggen of slechts een gedeelte ervan te bewandelen. De keuze is aan jou!
    Een goede verkorte route is die van Scottish National Gallery of Modern Art of Dean Village naar Leith.
  2. Bereid je voor op het weer
    Het weer in Edinburgh kan onvoorspelbaar zijn, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent op alle omstandigheden. Draag comfortabele wandelschoenen, kleed je in lagen en neem een waterdichte jas mee, voor het geval dat het begint te regenen.
  3. Neem de tijd
    Haast je niet tijdens je wandeling op de Water of Leith Walkway. Het pad biedt talloze fotomomenten en rustige plekjes waar je kunt ontspannen en genieten van de omgeving. Plan voldoende tijd in, zodat je optimaal van de ervaring kunt genieten.
  4. Geniet van de bezienswaardigheden
    Onderweg kom je langs verschillende bezienswaardigheden, er is voor iedereen wel iets. Plan genoeg tijd in om deze te bezichtigen als daar interesse in is.
  5. Luister de audiotour
    Wanneer je meer wil weten over de historie en bezienswaardigheden op de route is de Audio Trail een aanrader. Het neemt je mee naar verloren tijden en vertelt je meer over de plekken die je bezoekt. Je kunt de Audio Trail hier vinden . Je kunt de audiobestanden van tevoren downloaden, zodat het je geen dataverbinding kost.
Stockbridge

Bezienswaardigheden op de Water of Leith Walkway

De Water of Leith Walkway in Edinburgh biedt niet alleen een prachtige natuurlijke omgeving, maar ook een aantal bezienswaardigheden langs de route. De bezienswaardigheden langs de Water of Leith Walkway bieden een gevarieerde mix van natuurlijke schoonheid, kunst, cultuur en geschiedenis. Vergeet niet om voldoende tijd in te plannen om deze plekken te verkennen. Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen:

Balerno

De wandeling begint in Balerno, een schattig dorpje bij Edinburgh. Het is een uitvalsbasis voor de Pentland Hills en je kunt er Malleny Garden bezoeken. De route begint net buiten het dorpje.

Rivier Water of Leith

Natuurlijk moeten we hier de rivier Water of Leith noemen. Deze rivier volg je tijdens je tocht naar Leith (waar het ook zijn naam aan dankt). Deze rustige rivier begint zijn reis in de Pentland Hills en stroomt vervolgens door dorpen en groene valleien. Uiteindelijk mondt hij uit in de Leith-haven bij de Noordzee.

Water of Leith Walkway

Colinton Tunnel

Bij Colinton Tunnel was vroeger een spoorwegstation. Dit was de Balerno Branch Line, een zijtak van de voormalige Caledonian Railway, maar sloot in 1943 voor passagiersvervoer en later ook voor goederenvervoer. De bijbehorende tunnel raakte in verval, maar is nu opengesteld voor wandelaars. De tunnel is kleurrijk door de vele graffiti en daardoor zeer fotogeniek.

Meer informatie: colintontunnel.org.uk

Visitor Centre

Het centrum biedt bezoekers informatie over de rijke flora en fauna van de omgeving, evenals de historische en culturele aspecten van de regio. Met informatieve displays, kaarten en begeleidend materiaal kunnen gasten zich voorbereiden op een ontspannende wandeling door het adembenemende landschap.

Meer informatie: www.waterofleith.org.uk/visitor-centre

Scottish National Gallery of Modern Art

Voor kunstliefhebbers is een bezoek aan deze galerij een must. Het is de thuisbasis van een indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunstwerken, waaronder werken van kunstenaars zoals Picasso, Warhol en Hockney. Maak een tussenstop en laat je inspireren door de creatieve meesterwerken.

Dean Village

Dean Village

Dit pittoreske dorpje, gelegen aan de rand van het centrum van Edinburgh, is prachtig. Met zijn charmante stenen huisjes, smalle steegjes en de rustgevende Water of Leith die erdoorheen stroomt, is Dean Village een must-see op de route. Neem de tijd om rond te dwalen en geniet van de serene sfeer.

Stockbridge

Dit trendy en levendige deel van Edinburgh is een geweldige plek om te stoppen voor een hapje of om te winkelen. De Stockbridge Market, gehouden op zondag, is een paradijs voor fijnproevers met zijn brede selectie van verse producten en heerlijke street food. Verken de boetiekjes, geniet van een kopje koffie in een van de gezellige cafés en voel de bruisende sfeer van deze charmante wijk.

Royal Botanic Garden Edinburgh

Hoewel het niet rechtstreeks aan de Water of Leith Walkway ligt, is een kleine omweg naar de Royal Botanic Garden zeker de moeite waard. Deze prachtige botanische tuin herbergt een overvloed aan planten en bloemen uit de hele wereld. Maak een ontspannen wandeling door de tuinen en geniet van de rust en schoonheid van deze groene oase.

Leith Harbour

Aan het einde van de Water of Leith Walkway vind je het historische Leith Harbour. Deze voormalige havenstad heeft een fascinerende maritieme geschiedenis en biedt een scala aan restaurants, bars en winkels. Proef de heerlijke visgerechten in een van de vele visrestaurants en bewonder de kleurrijke boten die nog steeds in de haven dobberen.

Water of Leith Walkway

Geschiedenis Water of Leith

De geschiedenis van de Water of Leith Walkway gaat terug tot de industriële revolutie in de 19e eeuw. De rivier de Leith, waarlangs het pad loopt, speelde destijds een cruciale rol in de economie van Edinburgh. Langs de oevers van de rivier waren talrijke molens, fabrieken en magazijnen gevestigd. Deze industriële gebouwen waren betrokken bij activiteiten zoals graanmalen, textielproductie en papierfabricage. Het stromende water van de Leith werd gebruikt als krachtbron voor de machines in deze faciliteiten.

Naarmate de industrie groeide, ontstond er behoefte aan transportmogelijkheden om grondstoffen en goederen te vervoeren. Daarvoor is de Water of Leith gebruikt als een belangrijke waterweg voor het transport van goederen naar en van Edinburgh. Met de opkomst van nieuwe transportmethoden, zoals spoorwegen en wegen, verloor de rivier echter geleidelijk zijn economische betekenis. De industriële gebouwen werden verlaten en raakten in verval.

Water of Leith Walkway eindigt in Leith

In de jaren 80 van de 20e eeuw ontstond het idee om de oevers van de Water of Leith om te vormen tot een wandelpad. Het pad is aangelegd en opengesteld voor het publiek, waardoor je nu de kans krijgt om te genieten van de natuurlijke schoonheid en historische overblijfselen langs de rivier. Tegenwoordig is de Water of Leith Walkway een populaire bestemming voor wandelaars, natuurliefhebbers en geschiedenisfanaten.

Foto’s Water of Leith Walkway, Edinburgh

  • Water of Leith Walkway
  • Water of Leith Walkway
  • Water of Leith Walkway
  • Dean Village
  • Dean Village, Edinburgh
  • Water of Leith Walkway
  • Water of Leith Walkway
  • Water of Leith Walkway
  • St. Bernard's Well, Water of Leith Walkway
  • Oude molen langs Water of Leith Walkway
  • Water of Leith Walkway
  • Dean Village
  • Stockbridge
  • Tip Edinburgh: Water of Leight Walkway
  • Antony Gormley's Standing Man, Water of Leith Walkway
  • Water of Leith Walkway
  • Water of Leith Walkway: Leith
  • Water of Leith Walkway eindigt in Leith

Meer informatie

Nog meer tips voor je stedentrip? Bekijk onze Edinburgh pagina.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken