Gepubliceerd op 3 november 2022 | Laatst aangepast op 19 juli 2024
Er was eens een prins, die hield wel van frisse zeelucht en het zoute zeewater. Dus ontvluchte hij graag Londen om naar het bruisende Brighton te gaan. Er ontbrak alleen nog een leuk optrekje. Langzaamaan zorgde Prins George echter voor een uniek bouwwerk in Aziatische stijl in Brighton: Royal Pavilion.
In de jaren 80 van de 18e eeuw kocht George een landhuis aan de boulevard van Brighton. Hij was hier eerst heen gestuurd om tot rust te komen. Dipping (onderdompelen in zeewater) zou goed voor zijn gezondheid zijn. Al snel voelde hij zich thuis in de stad die booming werd. Hij was immers dol op vrouwen, gokken en drank.
- Geschiedenis Royal Pavilion
- Bezoek aan het Royal Pavilion
- Entreehal
- Long gallery
- Banqueting Room
- Table Deckers’ Room
- De gangen van de Royal Pavilion
- Great Kitchen
- Banqueting Room Gallery
- Saloon
- Music Room Gallery
- Music Room
- Tunnel Royal Pavilion
- King’s apartment
- King’s Library
- Yellow Anteroom
- Trap van het Royal Pavilion
- North West Gallery
- Adelaide Corridor
- Yellow Bow Rooms (North)
- Yellow Bow Rooms (South)
- Victoria Gallery
- Victoria Apartments
- South Gallery
- Prince of Wales’ Bedroom
- Tuinen
- Brighton Museum and Art Gallery
- Foto’s Royal Pavilion Brighton
- Locatie/bereikbaarheid
- Tickets en openingstijden
- Meer informatie
Geschiedenis Royal Pavilion
In een periode van 40 jaar werd het paviljoen gebouwd voor George. Toen de bouw begon was hij nog Prins van Wales, daarna Regent en tenslotte wat het Koning George IV. Het begon met het landhuis. In 1787 worden echter de schulden van de extravagante George kwijtgescholden en kan hij weer geld gaan uitgeven. Hij huurt architect Henry Holland in om van het zijn landhuis Marine Pavilion te maken. Er wordt hiermee al een begin gemaakt aan het Chinese interieur waar George van houdt. In 1808 worden de stallen gebouwd, met glazen plafond en plek voor maar liefst 62 paarden.
Vanaf 1811 is George Regent, omdat zijn vader het werk niet meer aankan. Zijn villa in Brighton is echter aan de kleine kant voor de feesten die hij graag geeft. Daar laat hij John Nash in 1815 dan ook wat aan doen. Het duurt een aantal jaar, maar dan heb je ook wel wat. Het paleis in Indische stijl maakt indruk. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. George houdt ervan om de mensen te verrassen, waar je eerst in een rustige kamer binnenkomt, kom je daarna in een kamer waar je ogen tekort hebt.
Het paleis is ook van alle laatste technische hoogstandjes voorzien, vooral de keukens. George is daar zo trots op dat hij die regelmatig aan gasten laat zien. Deze is dan ook niet weggestopt zoals bij de meeste grote huizen, maar is vlak bij de eetzaal.
Geschiedenis Koninklijk Paviljoen
In 1820 sterft George zijn vader en wordt hij koning. Door zijn nieuwe verantwoordelijkheden en slechte gezondheid komt hij echter niet vaak meer in Brighton. Net nu in 1823 de laatste werkzaamheden aan het interieur zijn afgerond.
William IV neemt het werk van George over wanneer deze sterft in 1830. Hij voegt een aantal kamers aan de Royal Pavilion toe zodat ook zijn vrouw Adelaide en haar gevolg hier kunnen verblijven. Deze kamers zijn daarna echter gesloopt.
In 1837 sterft William en komt Victoria op de troon. Zij vindt het optrekje in Brighton maar niets. “Het Paviljoen is een vreemd, vreemd Chinees aandoend ding, zowel van binnen als van buiten; de meeste kamers zijn laag en ik zie slechts een klein stukje zee vanuit een van mijn zitkamerramen, wat vreemd is, als je bedenkt dat je vrij dicht bij de zee zit.” Ze komt er dan ook niet vaak. Prins Albert vindt de woning dan wel interessant door zijn unieke inrichting. Toch verkoopt Victoria het, vooral doordat ze de privacy mist. Brighton is dan namelijk zeer erg in trek bij de mensen uit Londen door de goede verbinding met de trein.
Verkoop
In 1850 verkoopt ze de Royal Pavilion voor 50.000 pond zodat ze Osborne op het eiland Wight kan kopen. Omdat ze verwacht dat het platgegooid wordt laat ze het helemaal leeghalen. De meeste spullen belanden in Buckingham Palace, Kensington of Windsor Castle.
Gelukkig is het paleis niet gesloopt en is het omgetoverd als bezienswaardigheid, bazaar en conferentiezaal. In de Eerste Wereldoorlog worden er gewonden Indische en later Britse soldaten opgevangen. In de jaren 20 van de vorige eeuw begint het echte restauratiewerk. Queen Mary ziet het belang hiervan en brengt een aantal oorspronkelijke spullen terug naar Brighton. Met een tussenpozen van de Tweede Wereldoorlog is er tot 2018 nog aan de restauratie gewerkt.
Bezoek aan het Royal Pavilion
Een bezoekje aan het Royal Pavilion in Brighton is zeker de moeite waard, je kijkt je ogen uit. Je ziet de kamers zoals ze in de tijd van George IV eruit hebben gezien. En er komen nog af en toe stukken terug uit die tijd die echt hier hebben gestaan.
Je kunt tijdens je bezoek via je eigen telefoon een audiotour volgen. Deze is er echter niet in het Nederlands. We hebben de kamers die je bezoekt en een korte beschrijving voor je op een rijtje gezet:
Entreehal
Je begint met een rustig en ingetogen entreehal, zodat je nog meer verrast bent bij de weelderige kamers die volgen.
Long gallery
Alles is geïnspireerd op China, van het behang met bamboeplanten tot de Chinese figuren die over de hele lengte van de zaal staan. Het is één van de grootste collecties Chinese figuren ter wereld.
Banqueting Room
Enkele prachtige details in de eetzaal: de kroonluchter, de verzilverde draak die hem in zijn klauwen houdt en bladerdak erboven. Rood en goud overheersen hier nu, maar in de tijd van George was er ook veel zilver, dat overgeschilderd en bedekt is met vernis, en nu is verkleurd.
Table Deckers’ Room
Dit is de zaal van de tafeldekkers, en was zeer belangrijk voor het gevoel voor theater van de prins. Het eten en de tafel moest er vooral mooi uitzien.
De gangen van de Royal Pavilion
Deze korte gang maakte deel uit van een netwerk van verborgen gangen die door het Paviljoen liepen, zodat de bedienden zich uit het zicht konden bewegen. Ze hebben kale tegelvloeren en de wanden zijn betegeld met effen witte Nederlandse tegels, met bovenaan een blauw detail.
Great Kitchen
De meest technologisch geavanceerde keuken uit die tijd. De keuken werd voornamelijk gebruikt voor het bereiden van vleesgerechten en sauzen en was een van de vijf kamers die in de tijd van George werden gebruikt voor het bereiden van voedsel. Helaas zijn de andere keukens niet bewaard gebleven.
Banqueting Room Gallery
Na het diner trokken de dames zich terug in een andere zaal, en lieten de mannen alleen om te drinken en over politiek te praten.
Saloon
Dit is één van de oudste kamers van het gebouw, en bestond al in tijden van de Marine Pavilion. Echter is er in 1815 nog wel een hoge koepel aan toegevoegd en gedecoreerd in Chinese stijl.
Music Room Gallery
Als er gedanst ging worden, ging het tapijt eruit en zag je de krijtmarkeringen op de vloer voor de dansposities.
Music Room
George was dol op muziek, vandaar deze prachtige kamer. Hij had zelfs een privé-band die hier regelmatig kwam spelen. Het oorspronkelijke orgel wat hier stond is nu terug te vinden in Buckingham Palace. In 1975 is de kamer verwoest door brandstichting en ook in 1987 raakte het beschadigd, toen door een storm. Gelukkig is het daarna prachtig gerestaureerd.
Tunnel Royal Pavilion
Er gaat een tunnel onder de tuinen door naar de Koepel. De tunnel is gebouwd zodat de koning ongezien naar de stallen kon komen, zodat hij niet bespot kon worden (vanwege zijn omvang).
King’s apartment
Door de kwalen van George, waaronder reuma en jicht, kon hij moeilijk trappen lopen. Toen het paviljoen werd verbouwd liet hij zijn slaapkamer verplaatsen naar de begane grond. Het bed is het bed waarin George op 26 juni 1830 stierf in Windsor. Rechts van het bed is een verborgen deur te zien, die naar het toilet van de koning leidde. De deur leidt ook naar een trap naar de appartementen van George’s laatste minnares, Lady Conyngham.
King’s Library
Deze twee kamers waren de voorkamer en de bibliotheek van de koning. Hier ontving hij ministers en deed hij staatszaken tijdens zijn verblijf in Brighton. De kamers weerspiegelen de droefheid van de laatste jaren van George’s leven en zijn daarom niet zo frivool.
Yellow Anteroom
Het portret wat hier hangt, ziet eruit als een olieverfschilderij, maar in feite is het een mozaïek en weegt het een halve ton.
Trap van het Royal Pavilion
De leuningen zien eruit als bamboe, maar zijn gemaakt van mahoniehout, geschilderd om bamboe te lijken. De panelen zijn van gietijzer, beschilderd om bamboe te imiteren.
North West Gallery
Hier vind je een tentoonstelling over de geschiedenis van het Royal Pavilion in Brighton.
Adelaide Corridor
George was zeer impopulair bij het publiek, vooral als een decadente jongeman die enorme schulden maakte. George had de pech dat hij in dezelfde tijd leefde als twee van de grootste – en meest vernietigende – satirische cartoonisten in de Britse geschiedenis: James Gilllray en George Cruickshank. Hier kun je de spotprenten bekijken.
Yellow Bow Rooms (North)
Dit is de slaapkamer van de hertog van York, de broer van de koning. Hij is voorzien van geel behang, met sierlijke oosterse motieven van draken, zonnen en andere motieven. Chroomgeel was vóór 1818 niet in de handel verkrijgbaar, zodat het gebruik ervan vernieuwend en modern was, en bovendien erg duur.
Yellow Bow Rooms (South)
Deze kamer behoorde toe aan een andere broer van George, de hertog van Clarence, die na George’s dood tot Willem IV zou worden gekroond.
Victoria Gallery
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Paviljoen gebruikt als hospitaal voor Indiase soldaten, in deze ruimte kun je daar meer over te weten komen.
Victoria Apartments
Voordat Koningin Victoria het Royal Pavilion verkocht, was ze hier toch zeker vier keer geweest.
South Gallery
Dit is de plaats waar in George’s tijd de gasten ontbeten als ze in het Paviljoen verbleven.
Prince of Wales’ Bedroom
Dit zijn George’s privé-kamers tijdens zijn eerste jaren in het Paviljoen, voordat zijn slechte gezondheid hem dwong naar beneden te verhuizen.
Tuinen
Hier kun je nog genieten van het indrukwekkende exterieur van het paleis. Het is in Mughal-stijl, islamitisch, Noord-Indiaas. Al is het ook weer niet echt Indisch, maar een Europese versie hiervan.
Brighton Museum and Art Gallery
Dit museum is gevestigd in wat vroeger de stallen waren. Dit was het eerste op India geïnspireerde gebouw dat George in Brighton liet bouwen
Foto’s Royal Pavilion Brighton
Locatie/bereikbaarheid
Het Royal Pavilion ligt in het centrum van Brighton en is daarom makkelijk te bezoeken met het openbaar vervoer vanuit de rest van het land, of te voet vanuit de stad zelf. Met de auto is het lastiger te bezoeken en wordt aangeraden buiten de stad te parkeren.
Adres: 4/5 Pavilion Buildings, Brighton BN1 1EE, Verenigd Koninkrijk
Bus: stop Old Steine voor lokale bussen of Pool Valley Coach Station voor National Express
Trein: Brighton Railway Station (15 minuten lopen)
Fiets: Cycle Route 2
Tickets en openingstijden
Tickets zijn ter plekke te koop of van te voren online . Je mag gedurende een jaar na je bezoek nog eens terug komen met je ticket. Er zijn ook speciale familietickets te krijgen.
Openingstijden:
April – september: 9.30 – 17.45 uur (laatste toegang 17.00 uur)
Oktober – maart: 10.00 – 17.15 uur (laatste toegang 16.30 uur)
Meer informatie
Voor meer informatie over het Royal Pavilion kun je de officiële website bekijken: brightonmuseums.org.uk
Voor meer informatie over Brighton kijk je hier.