Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » De boroughs / wijken van Londen

Gepubliceerd op 19 november 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Londen is groot, zo groot dat het verdeeld is in 33 bestuurlijke gemeentes/wijken, boroughs genoemd. Sommige zijn bekend, zoals Westminster en Chelsea, maar de stad kent ook minder bekende wijken. Wij sommen de wijken van Londen voor je op, en vertellen je de highlights ervan.

De wijken van Londen kennen alle hun eigen geschiedenis. Vooral de buitenwijken zijn ooit gewoon begonnen als dorpje, vlak bij de hoofdstad. De huidige London boroughs zijn op 1 april 1965 opgericht bij de London Government Act 1963. Toen ontstond ook Greater London.

Twaalf wijken behoren tot de Inner London boroughs en twintig bij de Outer London boroughs. De City of London is een aparte ceremoniële county en een lokaal bestuursdistrict met aparte status.

Lees hier meer over Londen.

Wijken van Londen kaart

Klik hier als de kaart van de Londense wijken niet zichtbaar is.

Wijken van Inner London

City of London

De bekendste wijk, ook al wordt die vaak vergeten doordat men dan denkt dat het over de gehele stad gaat. Dit is dus geen borough, maar een stad, ceremonial county en local government district. Hier begon het allemaal voor de stad. Je kunt er dan ook nog overblijfselen uit de Romeinse tijd terugvinden. Maar hier zie je ook de St Paul’s Cathedral, Bank of England, Sky Garden, Leadenhall Market en nog veel meer.

Wijken van Londen: City of London

City of Westminster

De andere populaire wijk bij de toeristen is Westminster, hier staat de Big Ben (Elizabeth Tower) en Westminster Abbey. Het politiek hart van de stad is hier dus. De wijk kent daarom ook een lange geschiedenis. Al is niet alles oud in deze wijk, zo bezoek je hier ook Tate Britain en het London Transport Museum.

Kensington and Chelsea

Deze Londense wijk is vooral bekend vanwege de mooie huizen, Kensington Palace en Harrods. Ook de bekende kleurrijke wijk Notting Hill vind je hier. Er zijn hier ook veel mooie (gratis) musea te vinden, zoals Victoria & Albert Museum, The Science Museum en Natural History Museum.

Hammersmith and Fulham

Deze wijk ligt in het noordwesten van Londen. Je kunt hier goed shoppen in Westfield, de natuur in bij WWT London Wetland Centre en naar een concert in Shepherd’s Bush Empire. Het heeft een prachtige historische brug over de Theems: Hammersmith Bridge. Een verrassende attractie in deze wijk is Chelsea FC, ondanks dat de voetbalclub de naam van een andere wijk draagt, spelen ze in Fullham.

Wandsworth

Een van de topattracties (in wording) is Battersea. Battersea Park is al prachtig en het oude Battersea Power Station zijn ze flink aan het opknappen. Een gedeelte is al open, maar in 2023 is het volledig klaar. Zo komt er een uitkijkpost in de top van één van de schoorstenen. Nog een leuk feitje: Wandsworth heeft sinds 1946 een zusterstadregeling met het Nederlandse Schiedam. Dat kwam omdat in deze wijk tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtelingen uit Schiedam zaten.

Lambeth

De Londense borough Lambeth tikt in het noorden net de Theems aan, maar wordt breder naar het zuiden. Aan de Theems heeft het wel zijn bekendste toeristische attractie: London Eye. Ook vind je hier County Hall (met Sea Life), Southbank Centre en het National Theatre. Zuiderlijker in de wijk zijn nog de bezienswaardigheden Florence Nightingale Museum, Lambeth Town Hall en de Brixton Murals te vinden.

Southwark

Ten oosten van Lambeth ligt Southwark, bekend van o.a. de gelijknamige kerk. Dit is echter één van de wijken van Londen met meerdere bekende attracties. Op een kleine oppervlakte kun je al The Shard, Borough Market, Shakespeare’s Globe en Tate Modern vinden. Een echte aanrader vinden wij ook het Imperial War Museum.

Hackney

Tower Hamlets deelt het Queen Elizabeth Olympic Park met de noordelijkere gelegen wijk Hackney. Bezoek hier het prachtige Victoriaanse theater Hackney Empire, Geffrye Museum en het Sutton House. Of ga langs bij Hackney City Farm, een boerderij in Londen, waar je varkentjes, lammetjes en kippen kan zien/voeren/knuffelen. Of ga naar de foodmarket waar je meer locals dan toeristen ziet: Broadway Market.

Tower Hamlets

Een van de diverse wijken van Londen qua highlights. Het is de borough met de Tower of London en Tower Bridge (dat ze delen met de City of London), maar ook het moderne Isle of Dogs. Op dit schiereiland staan een aantal hoge moderne gebouwen. Hier kun je het Docklands museum bezoeken om meer te leren over dit havengebied. Er ligt ook een gedeelte van Queen Elizabeth Olympic Park in deze wijk.

Wijken van Londen: Tower Hamlets

Islington

Islington kent een gelijknamig museum: Islington Museum. Je kunt er ook meer leren over de kanalen in het London Canal Museum. Wil je wat entertainment? Ga naar Screen on the Green, Sadler’s Wells Theatre of het Almeida Theatre. De echte voetballiefhebbers kennen deze wijk in Londen vooral van Arsenal F.C..

Camden

Een van de bekendste wijken van Londen is Camden, dit komt voornamelijk door Camden Town waar Camden Market is. Velen komen hier Londen binnen met de Eurostar. Het district St Pancras valt namelijk ook onder deze borough. Er zijn vele bezienswaardigheden in deze wijk, denk maar eens aan The British Library, Parliament Hill, Jewish Museum London, The British Museum, Dickens House en London Zoo.

Greenwich

Greenwich is één van de bekendere wijken van Londen. Dit komt vooral omdat hier de Greenwich Mean Time (GMT) vandaan komt. Je kunt er dan ook het Royal Observatory museum bezoeken. Maar ook de rest van de wijk is de moeite waard. Zo zijn er nog de attracties: Cutty Sark, Eltham Palace, Queen’s House en Charlton House. Je kunt er concerten bezoeken in de O2 Arena of steek de Theems over in de IFS Cloud Cable Car. Het is bovendien een gezellige wijk, leuk om rond te lopen en te shoppen in de winkels en te genieten van het uitzicht op het centrum van Londen.

Lewisham

Ten noorden van Bromley ligt Lewisham, met als noordelijkste puntje wat tegen de Theems aanloopt. In het Horniman Museum and Gardens ontdek je meer van het antropologie, natuurgeschiedenis en muziekinstrumenten. Kom tot rust in het Beckenham Place Park, koop je eten op Brockley Market of bezoek een voorstelling in The Albany of Broadway Theatre. Voor de bierliefhebbers zijn er een aantal brouwerijen in deze wijk, zoals Little Faith en Villages.

Wijken van Outer London

Brent

Een minder bekende wijk, maar het bevat een stadion dat iedereen wel kent: Wembley. Er is echter nog een reden om naar deze wijk te gaan. De indrukwekkende BAPS Shri Swaminarayan Mandir (ook wel Neasden Temple), een Hindu tempel, ligt er namelijk.

Ealing

In Ealing kun je heerlijk wandelen in het Gunnersbury Park. Als je er toch bent kun je gelijk het Gunnersbury Park Museum bezoeken. Er zijn meer musea in de wijk, bijvoorbeeld PM Gallery & House en het London Transport Museum Depot (alleen open met speciale events).

Hounslow

Ondanks dat Hounslow aan Heathrow Airport grenst is het een zeer groene Londense wijk. Er zijn diverse mooie parken te bezoeken, zoals Bedfont Lakes Country Park, Gunnersbury Triangle Nature reserve, Boston Manor Park, Syon Park, Hounslow Heath en Crane Park. Osterley Park en Chiswick  hebben naast groen ook alle twee een prachtig landhuis, die beide te bezoeken zijn.

Richmond upon Thames

Zoals de naam al doet vermoeden ligt deze London borough aan de Theems. Richmond upon Thames is bekend vanwege Richmond Park, het grootste park van de stad. In de wijk is ook Kew Gardens, Hampton Court Palace, Twickenham Stadium en het WWT London Wetlands Centre te vinden. Genoeg te beleven dus in deze welvarende wijk.  

Kingston upon Thames

Ook Kingston upon Thames ligt aan de belangrijkste rivier van de stad. De Kroningssteen is te vinden in deze Londense wijk. Dit is een oud blok sarsensteen waarvan wordt aangenomen dat het de plaats was waar ooit zeven Angelsaksische koningen zijn gekroond. Er is meer historie te vinden, Clattern Bridge over de Hogsmill River stamt uit 1175. Een opvallend kunstwerk is Out of Order door David Mach. De omgevallen telefooncellen zijn bekend over de hele wereld.

Merton

De wijk Merton is vooral bekend vanwege Wimbledon. Jaarlijks stromen hier de bezoekers naar toe voor een spannende tenniswedstrijd en aardbeien met slagroom. Hier leer je meer over in het Wimbledon Lawn Tennis Museum. Koop leuke ambachtelijke spullen in Merton Abbey Mills, bezoek de geiten, varkens en koeien bij Deen City Farm of bezoek de boeddhistische tempel Wat Buddhapadipa.

Sutton

Een van de zuidelijkste wijken van Londen is Sutton. Je kunt hier in het toeristische seizoen (Pasen  september) op zondagmiddag de prachtige Carshalton Water Tower bezoeken. Ook hier zijn een mooie prachtige parken, zoals Beddington Park, The Grove Park en Nonsuch Park. Ook de pittoreske huizen van Honeywood Museum en Little Holland House zijn te bezoeken.

Croydon

Een blikvanger in Croydon is het oude Croydon Town Hall, waar nu het Museum of Croydon in is gevestigd. Hier leer je meer over deze Londense wijk dat ooit gewoon een dorp was. In Croydon staat ook een windmolen, Shirley Windmill, gebouwd in 1854 en af en toe open voor publiek. Ook kun je in de wijk Croydon Airport Visitor Centre, die elke eerste zondag van de maand te bezoeken is. Nog een leuk weetje: Croydon is een zusterstad van het Nederlandse Arnhem, deze verbintenis is er gekomen omdat ze qua grootte ongeveer gelijk waren en beide grote bomschade hadden na de Tweede Wereldoorlog.

Bromley

Deze zuidelijke wijk grenst aan Kent en kent een paar interessante plekken. Zo kun je heerlijk wandelen in het High Elms Country Park, de Bromley Football Club bezoeken en naar het Churchill Theatre gaan. In Bromsley zijn echter ook grotten! In de Chislehurst Caves ontdek je de wereld onder de grond in door mensen gemaakte tunnels. De tunnels kennen een rijke geschiedenis, van grondstof voor gebouwen, munitieopslag tot schuilkelder in de oorlog. In de borough Bromley is ook nog Down House (Charles Darwin’s huis), Crystal Palace en Holywood House (William Pitt de Jonge’s huis) te bezoeken.

Bexley

In borough Bexley is het Crossness Pumping Station te vinden. Klinkt niet spannend, maar is zeker de moeite waard. Het is een 19e-eeuws rioolgemaal dat gedeeltelijk in zijn oorspronkelijke Victoriaanse glorie is hersteld. Vier James Watt motoren, één volledig gerestaureerd, drijven het geheel aan. Daarnaast kent de Londense wijk nog een paar prachtige huizen (met park): Hall Place and Gardens, Danson House and Park en Red House. In Lesnes Abbey Woods kun je ruïnes van een abdij bekijken.

Havering

De oostelijkste wijk van Londen is Havering. Ga herten spotten in Bedfords Park. OF wandel gewoon lekker in Eastbrookend Country Park, Hainault Forest of The Chase Nature Reserve. Wil je liever cultuur snuiven? Bezoek Upminster Tithe Barn, Upminster Windmill, Rainham Hall of Valence House Museum. Wil je meer weten over deze wijk? Bezoek dan Havering Museum.

Barking and Dagenham

Een van de wijken van Londen die na de Eerste Wereldoorlog enorm is gegroeid, toen werd hier Becontree Estate gebouwd. Een voorbeeld voor sociale huurwoningen voor de rest van het land. Je kunt de huizen nog zien. Hoe het er van binnen uitzag? Bezoek dan Valence House Museum. Wat op zichzelf ook al een prachtig huis is. In de wijk kun je ook nog Eastbury Manor House, The Chase Nature Reserve en de ruïnes van Barking Abbey bezoeken.

Redbridge

Gelijk alles weten van deze wijk? Bezoek het Redbridge Museum om de geschiedenis te leren kennen doormiddel van mensen, plekken en gebeurtenissen die Redbridge vormen. Bij Valentines Mansion & Gardens ontdek je een 300-jaar oude landhuis met een prachtige tuin erbij. Dit alles ligt in Valentines Park, waar je nog heerlijk verder kan wandelen. Hier is wel wat water, maar in Fairlop Waters Country Park kun je zeilen of vissen.

Newham

In Newham is het thuis van verschillende havens en West Ham United Football Club. Het water zorgt voor verschillende attracties in deze wijk van de Londen. The Thames Barrier zorgt ervoor dat de Londenaren droge voeten blijven houden. Helaas is The Thames Barrier Information Centre alleen open voor groepen. Helaas is ook het Abbey Mills pumping station maar zelden open voor individuele toeristen. Gelukkig is iedereen welkom bij de Newham City Farm. ArcelorMittal Orbit is een uitzichttoren waar je ook nog eens vanaf kan glijden via een lange glijbaan.

Waltham Forest

Bezoek in Waltham Forest het Queen Elizabeth’s Hunting Lodge, gebouwd door Henry VIII in 1542, gerenoveerd door Elizabeth I in 1589. Sinds 1960 is het een gratis museum waar je meer over de Tudor-tijd leert. Natuurlijk kun je in de omgeving ook heerlijk wandelen, net zoals in Walthamstow Wetlands. Voor de kunstliefhebbers is er William Morris Gallery en William Morris Gallery. Wil je eens iets helemaal anders? Ga dan naar God’s Own Junkyard, de grootste neonbordencollectie van Europa. In het museum Walthamstow Pumphouse Museum kun je naast het Victoriaanse pomphuis ook een brandweerkazerne, oude metrowagon en modeltreinen zien.

Haringey

In Haringey staan een paar prachtige gebouwen. In Bruce Castle Museum leer je de geschiedenis van deze borough kennen. Daarnaast kun je nog wat kunst ontdekken en natuurlijk genieten van het 16e eeuwse landhuis. Ook het Alexandra Palace uit 1873 is te bezoeken tijdens de vele events die daar plaatsvinden. In het omliggende park kun je genieten van een prachtig uitzicht op Londen. Je kunt eten en ambachtelijke spullen scoren op Tottenham Green Market of pak een lokaal biertje bij Beavertown Brewery.

Enfield

Een verborgen parel in Enfield is The Whitewebbs Museum of Transport. Het bezit nog een Victoriaanse waterpompstation uit 1898, oude brandweerwagens (1912) en natuurlijk historische auto’s. Je kunt hier ook terecht voor een originele Routemaster (dubbeldekker) en een oude ambulance. Bij Forty Hall Estate kun je je aansluiten bij verschillende events, maar je kunt ook genieten van het museum. Hier leer je meer over de geschiedenis van het gebouw en over het leven van de oorspronkelijke eigenaar Sir Nicholas Rainton. Kunstliefhebbers kunnen in Enfield naar The Dugdale.

Barnet

De wijk waar Samuel Pepys woonde, hij schreef dagboeken waardoor we nu nog weten hoe het leven in de 17e eeuw was. Het heeft zijn eigen gratis museum, Barnet Museum, waar je meer leert over deze wijk en zijn geschiedenis. Je kunt meer over de Joodse gemeenschap leren in het Jewish Museum. De grootste attractie van deze Londense wijk is het Royal Air Force Museum London. Hier kun je, naast tentoonstellingen over de RAF, meer dan 70 vliegtuigen bekijken. Ook Stephens House & Gardens bevindt zich in deze borough in het noorden van de stad.

Harrow

Harrow heeft een aantal pareltjes van gebouwen. In het Headstone Manor and Museum leer je meer over Harrow. Hoe het uitgroeide van middeleeuws dorp naar Londense wijk. Het gebouw komt uit 1310 en op zich al de moeite van een bezoekje waard. Bij het museum horen ook nog wat andere oude gebouwen. In Bentley Priory Museum kom je meer te weten over dit huis en de Battle of Britain (WO2). Meer een kunstliefhebber? Ga dan naar The Heath Robinson Museum. Sommige delen van de wijk, zoals Harrow-on-the-Hill, voelen nog aan als een pittoresk dorpje (wat het ook was voordat het bij de wijken van Londen kwam). Hier vind je ook het 11e-eeuwse St Mary’s Church.

Hillingdon

Hillingdon is de meest westelijke wijk van Londen, vooral bekend vanwege Heathrow. De borough is één van de grootste wijken van Londen, maar ook een van de dunst bevolkte. Er is dus genoeg ruimte over voor de natuur. Vooral bij een wandeling langs het Grand Union Canal is het genieten, met zijn sluizen en narrowboats. The Colne Valley Regional Park bevat historische huizen, kanalen, meren en weides. Liever geen wilde dieren spotten? Ga dan naar Hounslow Urban Farm. Wil je iets stoerders? Bezoek dan de Battle Of Britain Bunker Exhibition. Hierbij ontdek je in een tour van een uur een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken