Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Brighton » De 10 must visits in de Britse badplaats Brighton

Gepubliceerd op 28 juni 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Brighton: zon, zee en strand….en natuurlijk deze 10 highlights! Want de bekende Britse badplaats is meer dan alleen het strand. Niet dat als je er bent dit moet overslaan, maar deze 10 Brighton must visits dus ook zeker niet.

Brighton must visits

 1. Brighton Museum & Art Gallery
 2. Royal Pavilion
 3. The Lanes & North Laine
 4. British Airways i360 Viewing Tower
 5. Volk’s Electric Railway
 6. Brighton Pier
 7. Sea Life Centre
 8. The Open Market & Snoopers Paradise
 9. Brighton Toy and Model Museum
 10. Gratis rondleidingen

Klik hier als de kaart van de Brighton bezienswaardigheden niet zichtbaar is.

1. Brighton Museum & Art Gallery

Je leert een stad het beste kennen door zijn musea. Het Brighton Museum is dus de beste eerste kennismaking met de stad. Er is genoeg te zien in dit museum, maar met de Local and Social History collections leer je het meeste over Brighton en zijn inwoners.

2. Royal Pavilion

Brighton Royal Pavilion

Vlak bij het Brighton Museum vind je het meest kenmerkende gebouw in Brighton. Je kunt dus ook echt niet om de Royal Pavilion heen bij een bezoekje aan deze stad. Dit exotische paleis is in Indische en Chinese stijl gebouwd voor koning George IV. Hij moest aan de kust tot rust komen op advies van de dokter. Inmiddels is het gebouw van de stad Brighton en mag je het bezoeken.

3. The Lanes & North Laine

The Lanes, Brighton must visits, Engeland

Als je zin hebt om langs leuke winkeltjes te lopen en tussendoor een traditionele pub in te duiken ben je hier op het juiste adres. De smalle straatjes in deze districten zitten vol met kleine onafhankelijke winkels voor de tofste boeken, platen, vintage kleding en kunstwerken. Struin door de gangetjes tussen deze prachtige 16e-eeuwse gebouwen en zorg dat je niet te veel koopt.

4. British Airways i360 Viewing Tower

British Airways i360 Viewing Tower

Nee we gaan nog lang niet terug naar huis, maar toch brengt British Airways je wel naar grote hoogte. Op 138 meter boven de grond kun je naast de stad zelf ook the South Downs zien. Op een heldere dag spot je Beachy Head en Isle of Wight. Je hoeft hier geen trappen voor te lopen, de capsule van de British Airways i360 Viewing Tower vertrekt van de grond af en brengt je in 25 minuten omhoog en weer terug.

5. Volk’s Electric Railway

Volk’s Electric Railway, Brighton must visits

Waar de Viewing Tower van 2016 komt, is de Volk’s Electric Railway van hele andere tijden. Het is de oudste opererende elektrische trein van de wereld. Magnus Volk opende deze trein langs de kust in 1883 en hij rijdt nog steeds. In kleine wagonnetjes kon je van de Palace Pier naar Black Rock. Nu is Palace Pier gesloten en is de eerste halte Aquarium.

6. Brighton Pier

Brighton Beach and Pier

Voor of na je ritje op bovengenoemd treintje kun je deze Brighton highlight natuurlijk niet overslaan. De Brighton Pier staat voor 525 meter op-en-top Engelse-badplaatsvermaak. De pier, uit 1899, bevat een restaurant en attracties voor jong en oud.

7. Sea Life Centre

Sea Life Centre, Brighton must visits

Naast de zee heeft de stad nog meer water. In Brighton Sea Life Centre zwemmen er duizenden vissen rond. Dus spot jij de anemoonvis, het zeepaardje of één van de kwallen?  Het is niet zomaar een aquarium, het is de oudste in de wereld (1872). En dat zie je aan het prachtige gebouw.

8. The Open Market & Snoopers Paradise

The Open Market, Brighton

We hebben je al laten zien dat je goed kan shoppen in Brighton, maar naast leuke winkels zijn er ook genoeg leuke markten. Ga naar The Open Market voor 45 permanente zelfstandige winkelunits, 12 kunstenaarsateliers en nog wisselende kraampjes. Ben je dol op tweedehandsmarkten? Dan kun je Snoopers Paradise echt niet overslaan. Met maar liefst 90 handelaren over twee verdiepingen is de kans dat je met lege handen naar buiten komt klein. Je vind er van alles, van kleding tot meubels en van boeken tot sieraden.

9. Brighton Toy and Model Museum

Ook hier kun je terug naar vervlogen tijden, alleen mag je hier niets meenemen, ook niet als je ervoor wil betalen. Dit museum huisvest 100 jaar aan speelgoed. Pure nostalgie! Ruim 10.000 autootjes, spelletjes, poppen en ander kindervermaak. Alhoewel Brighton Toy and Model Museum’s collectie van modeltreintjes toch meer voor de grote kinderen onder ons is.

10. Gratis rondleidingen langs de Brighton must visits

The Regency Restaurant, Brighton, England, Brighton must visits

Is dit alles? Nee, zeker niet! De stad biedt nog veel meer. De beste manier om dit te ontdekken? Een rondleiding door een local. Er zijn verschillende manieren om een rondleiding te krijgen, en deze zijn nog gratis ook! Zo kun je aansluiten bij de Real Brighton tours , die gaan drie keer per week op pad door de stad. Wil je het exclusiever? Boek dan je eigen Greeter . Dit is een inwoner die je tijdens een rondwandeling bijpraat over de stad. En ja, ook dit is gratis. Is Brighton niet een geweldige stad?

Meer informatie Brighton must visits

Lees hier meer over South East England of over Brighton.

Of bezoek de officiële website van Visit Brighton .

Afbeeldingen: Britblog, Visit Britain & Visit Brighton


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken