Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Newcastle » Newcastle United Stadium Tour: bezoek St. James’ Park

Gepubliceerd op 6 januari 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Ruim 50.000 plekken, uitzicht over Newcastle en een Premier League voetbalteam. St. James’ Park heeft het allemaal. Het is het thuis van Newcastle United, ligt aan het randje van het centrum en is daardoor makkelijk te bezoeken. Niet alleen tijdens een wedstrijd is dat de moeite waard, ook de Newcastle United Stadium Tour is de moeite waard.  

Je kunt het stadion van Newcastle United Football Club (NUFC) bezoeken voor een wedstrijd en voor tours. Natuurlijk kun je ook altijd een rondje om het stadion lopen wanneer je geen van beide van plan bent. Al mis je dan wel een van de oudste voetbalvelden van het land. Het voetbalstadion ligt in het centrum, en is dus makkelijk te bereiken.

Geschiedenis voetbalstadion St. James’ Park

In de 16e eeuw behoorde het land waar nu het stadion zich bevindt tot St. James’. Vroeger stond er ook een ziekenhuis en kapel met de naam St. James’ nabij, in de omgeving van waar nu Hancock Museum staat. Hier dankt het stadion zijn naam aan.

In 1880 is de eerste georganiseerde wedstrijd op het terrein door de Newcastle Rangers. Dit is 12 jaar voor de officiële oprichting van Newcastle United. In 1892 fuseren Newcastle East End en West End FC namelijk tot NUFC en vestigen zich in St. James’ Park.

St James Park', home to Newcastle United

Stadion

De eerste grote uitbreidingen van het stadion vindt plaats in 1899, waarmee de capaciteit verdubbeld naar 60.000. In de jaren 1920 worden er grootse plannen gemaakt voor een herontwikkeling door de architect Archibald Leitch. Van deze plannen is er alleen het dak op de Leazes Stand aan de noordkant gekomen in 1930.

Verlichting

In 1953 krijgt het stadion schijnwerpers, waardoor het de eerste verlichte wedstrijd in de Football League kan organiseren in 1956. In 1971 is de eerste fase van een nieuwe herontwikkeling voltooid, met de bouw van de East Stand. Vanwege brandgevaar is in 1987 de originele tribune gesloopt om plaats te maken voor de Milburn Stand. De tribune die vernoemd is naar clubicoon Jackie Milburn opende in 1988.

Newcastle United Stadium Tour

John Hall

De club bouwt in 1993 de ‘Sir John Hall Stand’, naar de voorzitter, en er komen ook zitplaatsen in de hoeken van het stadion. Het zorgt ervoor dat het stadion een capaciteit van 36.610 toeschouwers krijgt.

Er waren echter gedachte om deze locatie te verlaten. Deze plannen worden opzij geschoven als Freddy Shepherd in 1997 de leiding overneemt. Er komen uitbreidingsplannen voor St. James’ Park en deze krijgen groen licht in juli 1998. De bouw naar het stadion wat we vandaag de dag kunnen zien is in 2000 voltooid en kostte naar verluidt £ 43 miljoen. De capaciteit van het stadion is nu 52.404 toeschouwers.

Wist je dat de bijnaam van Newcastle United The Magpies is?

In 1849 kreeg de club een zwart-wit shirt, hier komt de bijnaam (magpie is ekster in het Engels) vandaan die ze daarna omarmen. Zo had Newcastle United van 1976 tot 1983 en 1983 tot 1988 een logo met een ekster. Soms wordt ook wel Toon gebruikt, dit is een verwijzing naar de lokale (Geordies) uitspraak van het woord Town.

Toekomst St. James’ Park

Newcastle United is tegenwoordig zo populair dat het stadion alweer te klein is. St James’ Park heeft een capaciteit van 52.305 toeschouwers, maar per wedstrijd is er vaak vraag naar meer dan 60.000 tickets.

De club onderzoekt drie opties om dit probleem op te lossen. Een mogelijkheid zou zijn om een extra ring toe te voegen aan de Leazes Stand en de Milburn Stand, zoals bij de laatste uitbreiding in 1995. Hierdoor zou de capaciteit oplopen tot ongeveer 60.000 toeschouwers.

Een andere mogelijkheid zou zijn om een nieuw stadion te bouwen op dezelfde locatie, maar dan met een grotere capaciteit. Een derde mogelijkheid zou zijn om een nieuw stadion te bouwen op een andere locatie. Deze opties zouden de club de mogelijkheid geven om een stadion te bouwen dat helemaal naar eigen wens is.

Wij zouden het jammer vinden als de club verhuist, omdat een bezoekje dan een stuk minder makkelijk wordt, en het stadion zijn unieke uitzicht verliest. In de loop van 2024 wordt hier waarschijnlijk meer over duidelijk.

Newcastle United Stadium Tour. Krijg een rondleiding in het voetbalstadion van de club in Newcastle.

Newcastle United Stadium Tour

Tijdens een tour krijg je verschillende gedeeltes van het voetbalstadion van Newcastle United te zien. Er zijn twee verschillende tours, de Classic Tour en de Rooftop Tour. Toen wij het voetbalstadion bezochten stond de club 6e in de Premier League. En ondanks dat het een doordeweekse dag was, was het erg druk op de tour. Niet zo gek als je weet wat je te wachten staat, maar reserveren is dus sterk aan te raden.

Alle tours starten vanuit de Milburn Receptie (het glazen gedeelte aan de westkant van het stadion). Hier neem je de lift naar de tweede verdieping, waar de wachtruimte is. Hier kun je al veel attributen bekijken die met de geschiedenis van Newcastle United FC te maken heeft.

Wist je dat er ook Nederlandse spelers bij Newcastle United hebben gespeeld?

Zo hebben o.a. Tim Krul en Daryl Janmaat voor de club gespeeld en Sven Botman speelt in het huidige team.

Classic Tour

Wij hebben 2023 de Classic Tour gedaan. In deze tour bezoek je alle hoogtepunten die het St. James’ Park te bieden heeft in (ruim) 1,5 uur tijd.

Gebruik de Players Entrance tijdens je stadiontour bij Newcastle United

Tribunes

Eerst ga je met de lift naar boven, dat scheelt je een hoop trappen. Zo kom je bij de bovenste tribunes vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de stad, en natuurlijk het voetbalstadion zelf. Hier zie je ook de speciale tribunes voor de pers, het uitvak (met zicht op Sunderland) en een speciale prikkelvrije ruimte.

Hierna krijg je een inkijkje hoe de rijke lui zitten, in de privéboxen. Zo’n box kost je zo’n 43.000 pond per seizoen, en dat is nog zonder de drank! Alcohol is sowieso verboden op de tribunes, ook in de boxen (behalve als het gordijntje dicht is, maar dan zie je de wedstrijd niet).

Onder de boxen is de tribune voor de vaste clubgenoten en celebs (zoals lokale helden Sam Fender en Ant & Dec). Deze hebben prachtige plekken met goed zicht op het veld. Ook zijn hier twee plekken voor de familie Robson. Bobby Robson was supporter, maar vooral trainer van Newcastle United tussen 1999 en 2004.

Spelersruimte Newcastle United

Spelersruimtes

Tijdens de rondleiding krijg je ook meer te weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat tijdens een wedstrijd van Newcastle United. Hoe komen de spelers bijvoorbeeld binnen. Wij kunnen het nu verklappen, maar we willen natuurlijk nog wel dat je iets nieuws hoort tijdens de tour 😉.

Wel kunnen we je al vertellen dat je de kleedkamers van het uitteam en natuurlijk van Newcastle United zelf krijgt te zien. En wat een verschil is dat! De tegenstander krijgt een letterlijk warm welkom. Het is wel te hopen dat er iemand een horloge bij zich heeft, want een klok hangt er niet. Weet jij waarom ze dat doen? Wij inmiddels wel.

In de eigen kleedkamer ontbreekt de heren aan niets. Per speler staan er vijf paar voetbalschoenen klaar (voor ieder type weer), er is een warmloopruimte, luxe douches, een ijsbad, massageruimte en er is een bar met fruit en (augurken)shotjes aanwezig.

Natuurlijk krijg je ook een kijkje op het grasveld, met grasgroeilampen uit Nederland, en de dug-outs. Na een (gewonnen) wedstrijd ga je naar de mediaruimte voor een interview, daar eindigt dan ook de rondleiding.

Uitzicht vanaf het dak van St James Park voetbalstadion

Rooftop Tour

Ga, met alle veiligheidsmaatregelingen, naar de top van het stadion. Je gaat met een gids naar het dak op 45 meter hoogte. Vanuit hier heb je natuurlijk een prachtig uitzicht op St. James’ Park zelf, maar ook op Newcastle. Tijdens deze tour bezoek je ook nog het grasveld en de dug-out. 

Deze tour wordt gehouden op zaterdagen van april tot en met oktober om 12 en 14 uur (exclusief wedstrijddagen). Deze tour is niet geschikt voor kinderen onder de 16 en mensen die slecht ter been zijn. Meer informatie en het boeken van tickets kan via nufc.co.uk/stadium/stadium-tours/rooftop-tour .

Foto’s Newcastle United Stadium Tour

Hierbij de foto’s van de Newcastle United-stadiontour van de Classic Tour.

 • Spelersruimte Newcastle United
 • Uitzicht vanaf het dak van St James Park voetbalstadion
 • Newcastle United Stadium Tour
 • Newcastle United Stadium Tour. Krijg een rondleiding in het voetbalstadion van de club in Newcastle.
 • Gebruik de Players Entrance tijdens je stadiontour bij Newcastle United
 • St James` Park, Newcastle United

Praktische informatie Newcastle United Stadium Tour

Het stadion is gemakkelijk te voet te bereiken vanuit de stad.

Locatie

Adres: Barrack Rd, Newcastle upon Tyne NE1 4ST, Verenigd Koninkrijk

Bereikbaarheid

Het stadion is makkelijk te voet vanuit het centrum van de stad te bezoeken.

Trein: Newcastle Station (14 minuten lopen)
Metro: St James of Monument (8 minuten lopen)
Bus: Haymarket (vanuit het noorden, 7 minuten lopen) of Eldon Square (vanuit het zuiden, 5 minuten lopen)
Parkeren: bij het stadion (betaald)

Openingstijden

Rondleidingstijden van de Classic Tour:
Maandag – vrijdag:  12.30 en 14.30
Zaterdag – zondag: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30

Er kunnen extra rondleidingen gegeven worden in vakanties. Er worden geen tours gegeven op wedstrijddagen.

Tickets Newcastle United Stadium Tour

Tickets kun je kopen door middel van een tour te boeken via book.nufc.co.uk .

Meer informatie Newcastle

Nog niet uitgekeken in de stad? Dat begrijpen we, bekijk onze pagina over Newcastle voor meer tips en bezienswaardigheden. Of loop onze Newcastle stadswandeling, waarbij het stadion één van de stops is.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken