Gepubliceerd op 29 september 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
In 1066 veranderde de geschiedenis van Engeland, en dat kwam door de Battle of Hastings, oftewel de Slag bij Hastings. Het slagveld, wat bijna 10 km noordelijker dan de stad ligt, is nu te bezoeken als een English Heritage bezienswaardigheid. Ga je mee naar 1066 Battle of Hastings, abbey and battlefield?
Geschiedenis 1066 Battle of Hastings
Eduard de Belijder is koning van Engeland wanneer hij in januari 1066 kinderloos sterft. Op zijn sterfbed draagt hij het koningschap over aan Harold Godwinson. Harold is het hoofd van een belangrijke adellijke familie, waardoor hij al veel macht heeft. Hij wordt uitgeroepen tot koning Harold II, maar daar is het niet iedereen mee eens.
Willem de Veroveraar (dan nog vaak Willem de Bastaard genoemd), zegt dat koning Eduard hem het koningschap heeft beloofd in 1051. Toen was hij op bezoek in Engeland bij zijn neef Eduard. Willem was in 1066 al hertog van Normandië, wat hij had geërfd van zijn vader Robert I. Hij laat dan ook gelijk weten dat hij aanspraak op de troon van Engeland maakt en maakt zich klaar voor de overtocht met zijn leger.
Klaar voor de strijd…
Het weer zit hem echter niet mee, dan stormt het, dan staat de wind de verkeerde richting op. Willem wacht ongeduldig in Normandië tot hij de oversteek kan maken. Harold staat al klaar met zijn leger om hem op te wachten. Te vergeefs dus.
Net nadat het leger van Harold zich terug trok naar de hoofdstad valt een derde partij binnen. Harald Hardrada, koning van Noorwegen, ziet zijn kans schoon en valt het land binnen bij York. Harold’s leger kan dus snel naar het noorden om de noordelingen een lesje te leren. Ze verslaan de Noren bij Stamford Bridge op 25 september. Harold’s leger heeft echter geen tijd om te rusten, ze moeten weer richting het zuiden.
Want dan is het dan toch eindelijk zover, op 28 september 1066 heeft Willem het kanaal overgestoken en komt hij aan in Pevensey. Met zijn leger trekt hij naar Hastings waar hij zijn troepen organiseert.
De slag bij Hastings
Op 13 oktober komt ook Harold aan in de regio. Willem pakt zijn kans en valt de volgende dag gelijk aan, zo krijgen de troepen van Harold II nog geen rust. Uitgeput beginnen zij aan de slag bij Hastings, waar nu Battle ligt. Harold II stelt zijn troepen op, bovenop de heuvel. De eerste rij heeft hun schild voor zich, daarna boven zich. Geen doorkomen aan.
Willem de Veroveraar staat er ten zuiden van, met zijn Normandische troepen in het centrum, de Bretoenen in het westen en Fransen in het oosten. Ze staan in drie rijen: de boogschutters voorop, dan de infanterie, en daarachter de ridders te paard.
Wanneer de trompetten van beide zijde klinken gaan de Normandiërs in de aanval. De Engelsen blijven op de heuvel, veilig omringd door hun schilden. Wanneer de Normandiërs zich terugtrekken (omdat ze wellicht denken dat Willem is gedood), zien de Engelse kans om aan de vallen. Hierdoor breekt hun schild. Willem ziet het gebeuren en gaat naar de linkerflank waar dit gebeurt. Hij roept: “Kijk naar mij! Ik leef, en met Gods hulp zal ik overwinnen!”. Doordat het Engelse schild breekt kunnen de Normandiërs nu terug aanvallen. Willem de Veroveraar ziet dat dit werkt, en haalt dit truckje nog minimaal twee keer uit.
Koning Harold II sterft
Als de avond valt zijn er al een aantal hoge Engelsen overleden, waaronder de twee broers van Harold. Maar toen gebeurde het….ook Harold sterft. Hoe dat precies gebeurt, is onduidelijk. Het verhaal dat hij met een pijl in zijn rechteroog is gestorven is de bekendste. Daarnaast zou het ook nog mogelijk kunnen zijn dat hij door vier Normandiërs is doodgehakt.
De conclusie is hetzelfde. Alle hoop voor de Engelsen is vervlogen, de Normandiërs vallen aan en winnen. De slag bij Hastings duurde zeker negen uur, wat zeker lang is.
Erfenis van 1066 Battle of Hastings
Willem was niet langer de bastaard, maar ging als veroveraar richting Londen. Hier wordt hij op kerstdag 1066 gekroond tot koning. Hiermee komt er een einde aan de Angelsaksen, en begint de Normandische tijd. Alles veranderde: het bestuur, de taal, wetten, gebruiken en architectuur. Willem de Veroveraar zetten Engeland vol met kastelen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat Engeland weer veroverd wordt.
Battle Abbey
Ook voor het slagveld heeft de kroning van Willem gevolgen. Hij laat hier in 1071 een abdij stichten als boetedoening voor het bloedbad van 1066, Battle of Hastings. Het hoofdaltaar komt op de plek waar Harold is gestorven. De ruïnes van de abdij is nu, net als het slagveld, te bezoeken.
Bezoek 1066 Battle of Hastings
Wanneer je het museum betreedt kun je een gratis audioguide krijgen, deze is sterk aan te raden. Niet alleen omdat deze erg interessant is, maar ook omdat je anders niet echt weet waar je naar kijkt. Deze audiogids is er ook in het Nederlands, vraag daar naar als je deze overhandigd krijgt (mocht die persoon dat al niet doen). Er is ook een Nederlandstalige gids voor bij het museumgedeelte, hier kun je naar vragen bij het personeel.
In oktober worden hier ook re-enactment gehouden, waarbij ze de Battle of Hastings naspelen. Dit gebeurt met meer dan 300 acteurs in historisch kostuum. Dit gebeurt in een weekend rondom 14 oktober.
Tijdens je bezoek mag je je eigen meegenomen eten en drinken nuttigen. Er is ook een café in het visitor centre van het museum. Hier zijn ook de enige toiletten van het museum.
Honden zijn aangelijnd welkom op het slagveld.
Visitor centre 1066 Battle of Hastings
Als eerste bezoek je het visitor centre, hier is een café, maar begint ook de tentoonstelling over 1066 Battle of Hastings. De gebeurtenis wordt op een tijdlijn geplaatst. Wat gebeurde ervoor, in welke tijd gebeurde het en wat gebeurde erna? Daarnaast krijg je een goed beeld van de strijdende partijen. Waarom vochten zij voor het koningschap? En waarmee vochten ze? Met deze informatie kun je verder het terrein op, waardoor je beter begrijpt wat de reden achter de slag bij Hastings was.
Slagveld
Daarna ga je de bossen in, naar de plek waar het slagveld ooit was. Je kunt voor een korte route kiezen, voor degene die slecht ter been zijn (15-20 minuten). Hier kijk je uit over het slagveld. De langere route (50-60 minuten) gaat echter over het gebied waar het echt gebeurde. Daartussen zit nog een route waar je wel de abdij bezoekt, maar niet het slagveld (met enkele treden, 40-50 minuten). De tijden zijn afhankelijk van of je de audioguide (geheel) afluistert, je looptempo en je stops.
Battle Abbey
Als je de route volgt kom je op het laatst bij de ruïnes van de abdij uit. Hier kun je veel zien. Soms zijn het slechts oppervlakkige overblijfselen, maar een gedeelte van de abdij staat nog overeind en die kun je dan ook nog van binnen bekijken. Er staat ook nog een ijshuis en er is een ommuurde tuin. Deze zijn uit de tijd dat Abbot’s great hall is gebruikt als landhuis.
Abbot’s great hall
Dit is tegenwoordig een school en daarom alleen te bezoeken in augustus door middel van een tour.
Foto’s 1066 Battle of Hastings
Locatie/ bereikbaarheid
Zoals gezegd ligt 1066 Battle of Hastings, abbey and battlefield niet bij Hastings maar bij Battle. Dit plaatsje ligt zo’n 10 km ten noorden van Hastings en goed te bereiken vanaf deze stad. Het is ongeveer een kwartier met de auto of Southeastern trein.
Adres: High Street, Battle, East Sussex, TN33 0AE
Auto: Naast de entreepoort is een parkeerplaats, hier parkeer je voor een paar pond de gehele dag.
Trein: Battle (Southeastern lijn van London Charing Cross naar Hastings), vanaf het station een klein kwartier lopen.
Bus: Renown Coaches 95, 355; Stagecoach 304, 305 & 384; Battle Community Transport B67, B73, B75, B79
Tickets en openingstijden
Je kunt je tickets online kopen , maar dit is niet nodig. Je kunt tickets ook ter plekke kopen, deze zijn inclusief een gratis (Nederlandstalige) audiotour. Voor English Heritage members is de toegang gratis. Wanneer je 1066 Battle of Hastings bezoekt tijdens rustigere dagen krijg je korting op je ticket. Er zijn drie prijzen, die van peak, standard en off peak. Waarbij de doordeweekse dagen buiten de schoolvakanties het goedkoopst zijn (scheelt 1 tot 2 euro per ticket).
Openingstijden:
Zomerseizoen (+/- april – september): maandag t/m zondag: 10:00 – 17:00 uur
Winterseizoen (+/- november – half februari): zaterdag & zondag: 10:00 – 16:00 uur
February Half Term: maandag t/m zondag: 10:00 – 16:00 uur
Lenteseizoen: (+/- eind februari – maart): woensdag t/m zondag: 10:00 – 16:00 uur
Meer informatie
Lees hier ons verslag van ons bezoek aan 1066 Country.
Of lees hier meer informatie over wat je kunt doen in South East England.