Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South East » Isle of Wight, het koninklijke eiland ten zuiden van Engeland

Gepubliceerd op 19 april 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Isle of Wight ligt ten zuiden van Engeland en is vooral beroemd vanwege het Osborne House, het vakantiehuis van koningin Victoria. Echter heeft het eiland meer te bieden dan dat. Denk alleen maar al aan de knusse dorpjes en prachtige vergezichten.

Het eiland Wight ten zuiden van Engeland

Wanneer je langs de zuidelijke kust van Engeland rijdt kun je het al zien liggen: het eiland Wight (Isle of Wight). Victoria en Albert kochten hier niet voor niets het Osborne House om aan het drukke Londen te ontkomen. De Pittoreske dorpjes waar huizen nog rieten daken hebben, prachtige wandelroutes, witte kliffen en natuurlijk de zee!

Een grappig weetje: Wight is sinds 1890 een graafschap en met vloed het kleinste graafschap van Engeland. Met eb wordt Rutland qua oppervlakte de kleinste.

Osborne House

Toen Victoria en Albert het huis kochten hebben ze het platgegooid en vervangen door een nieuw, door Prins Albert ontworpen, huis. ‘Een mooiere plek is onmogelijk voor te stellen’, zei koningin Victoria ooit eens over deze plek. Ze gebruikte het Osborne House tussen 1845 en 1851 als zomerhuis. Nu is het open voor bezichtigingen.

Osborne House

Zo kun je de kinderkamers (ze hadden negen kinderen) zien, de badkamer en de privésuite van Prins Albert (onaangeroerd na zijn dood). Queen Victoria stierf in haar slaapkamer in dit huis op 22 januari 1901.

Na haar dood werd het Osborne House door haar opvolger Eduard VII aan de Engelse staat geschonken. Nu kan iedereen dus genieten van de tuinen en het strand, net zoals Albert en Victoria dat deden.

Meer informatie: english-heritage.org.uk/visit/places/osborne

The Needles

Isle of Wight - The Needles

The Needles, aan de westkast van het eiland, is een rij van drie pilaren (stacks) van krijtsteen die ongeveer 30 meter uit de kust staan. Deze staan in de buurt van Alum Bay en behoren tot Totland, de meest westelijke plaats van Isle of Wight. De naam van de formatie komt van de vierde naaldvormige pilaar met de bijnaam Lot’s Wife. Een figuur uit de bijbel, die zou zijn veranderd in een pilaar van zout nadat ze naar Sodom had gekeken. Deze pilaar is echter in 1764 bij een storm ingestort. Toch heeft de formatie de naam behouden.

The Needles Lighthouse staat op de buitenste, westelijkste kant van de pilaren en is gebouwd in 1859. De formatie ligt in een prachtige omgeving.

Isle of Wight steden en dorpjes

Isle of Wight heeft vele mooie plaatsen om te bezoeken, wij zetten wat leuke steden en dorpjes voor je op een rij:

Ryde

Ryde is de grootste stad op het eiland en heeft een prominente ligging langs de kust en verbinding met het vasteland doormiddel van hovercraft en passagiersveerboten.

Het is een levendig stadje met strand en een pier. Het bijzondere van deze pier is dat je hier met de auto over kan, maar je kunt ook de trein nemen. Vlakbij Ryde (Smallbrook Junction) kun je ook de stoomtrein naar Wootton nemen.

Shanklin

Isle of Wight - Shanklin

Shanklin is een schattig stadje in het zuidoosten van Wight wat zeer geliefd is bij de toeristen. Een levendig centrum met gezellige pubs en een theater. Maar ook een prachtig strand. Daarnaast ligt het in een bosrijke omgeving en bij kloof Shanklin Chine, waardoor er genoeg te bewandelen valt.

Het oude centrum zal met zijn oude huisjes en rieten daken bij velen in de smaak vallen. Bij ons deed het dat tenminste wel.

Godshill

Dit dorpje dankt zijn naam aan de middeleeuwse kerk die er op een heuvel prijkt. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over het dorp. In dit pittoreske plaatsje vind je oude architectuur, oude huisjes met rieten daken en theesalons.

Brighstone

Wie dol is op pittoreske dorpjes kan ook zijn hart ophalen in Brighstone. Niet alleen is dit een perfecte uitvalbasis om te gaan fietsen of wandelen, maar ook het dorp zelf is de moeite waard. Het heeft een oude kerk, traditionele boerderijen en huisjes die gebouwd zijn met de lokale clunch steen.

In het dorpscentrum staat het iconische North Street, een rij traditionele huisjes die eigendom zijn van de National Trust en die nu de Brighstone Library en een klein dorpsmuseum huisvesten.

Yarmouth 

Yarmouth, Engeland

Een van de havensteden van het eiland. Ondanks de nog geen duizend inwoners mag het zich door oude stadsrechten zich toch een stad noemen. Yarmouth heeft de oudste architectuur op het Isle of Wight, waaronder het 16e-eeuwse kasteel/fort Yarmouth Castle.

De stad herbergt ook Tapnell Farm Park en Fort Victoria Country Park, een Victoriaanse geschutsbatterij die nu een aantal lokale attracties vestigt.

Newport

Newport wordt vaak gezien als de belangrijkste stad van het eiland, wellicht door zijn centrale ligging op Isle of Wight. Het is een historische stad met twee pleinen met Georgische en Victoriaanse architectuur.

Er is genoeg te winkelen in de stad met winkelketens en onafhankelijke winkels. Daarnaast is er op dinsdag en vrijdag een markt.

Daarnaast zijn er nog een aantal bezienswaardigheden: Museum of Island History, Quay Arts Centre, Newport Roman Villa, Newport Minster en Monkey Haven. Carisbrooke Castle is ook niet ver van deze stad.

The Isle of Wight Steam Railway

Ga 150 jaar terug in de tijd met de stoomtrein van Wootton, Havenstreet, Ashey naar Smallbrook Junction waar je over kan stappen op de elektrische trein. Havenstreet is het belangrijkste station met het Train Story Discovery Centre, museum, locomotief en koets- en wagenwerkplaatsen.

Meer informatie: iwsteamrailway.co.uk

Carisbrooke Castle

Carisbrooke Castle
Carisbrooke Castle foto: DeFacto

William FitzOsbern bouwt waarschijnlijk het eerste kasteel (1066-1086) dat Isle of Wight voor de Noormannen moet beveiligen. Het fort wordt steeds verder uitgebreid om het eiland te beschermen tegen de Fransen en Spanjaarden. Daarnaast wordt het kasteel ook gebruikt voor het leefgenot van sommige leden van het Koninklijk huis.

Rond het begin van de 18e eeuw wordt er een hoop gerenoveerd, waaronder St Nicholas’s Chapel die opnieuw wordt gebouwd in Georgische stijl. Prinses Beatrice, het jongste kind van Victoria, wordt gouverneur van Isle of Wight en zet Percy Stone in om Carisbrooke te herstellen. Na de dood van Beatrice (1944) worden de hal en Constable’s Lodging het Carisbrooke Castle Museum.

Bereikbaarheid

Vanuit Lymington (Yarmouth), Southampton (East Cowes) of Portsmouth (Ryde en Fishbourne) kun je de oversteek maken naar Isle of Wight. Dit kan te voet of met (je eigen) fiets of auto.

Foto’s Isle of Wight

 • Isle of Wight - Osborne House
 • Isle of Wight - Osborne House
 • Isle of Wight - Osborne House
 • Isle of Wight
 • Albert's bunker - Osborne House
 • Isle of Wight - Osborne House
 • Victoria & Albert's Osborne House
 • Isle of Wight - Engeland
 • Isle of Wight - The Needles
 • Isle of Wight - Shanklin
 • Isle of Wight - Shanklin

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken