Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South East » Lamb House, het thuis van schrijvers in Rye

Gepubliceerd op 5 oktober 2022 | Laatst aangepast op 9 februari 2024

Er staan veel prachtige huizen in het plaatsje Rye in East Sussex, maar toch is er één extra bijzonder. Lamb House was ooit het thuis van schrijvers Henry James en E.F. Benson. Het had echter niet alleen een aantal beroemde bewoners, maar ook de gastenlijst is indrukwekkend.

Geschiedenis Lamb House

Het huis dankt zijn naam aan degene die hem heeft gebouwd in 1722, James Lamb. Hij is een rijke wijnhandelaar en plaatselijke politicus. Vier jaar na de bouw krijgt Lamb koning George I op bezoek wanneer deze bij Rye strand met zijn boot. Het huis wordt gezien als meest geschikt onderkomen in de buurt. James Lamb en zijn zwangere vrouw geven de koning hun slaapkamer. Later zullen ze hun kind vernoemen naar de koning.

In 1832 verkoopt George Augustus Lamb het huis aan Francis Bellingham, een rijke plaatselijke bankier.

De tuin van het huis

Henry James

Architect Edward Warren maakt in 1896 een tekening van het tuinhuis van Lamb House. Wanneer vriend en schrijver Henry James die tekening ziet, is hij opslag verliefd. Hij verzoekt een lokale smid om hem op de hoogte te houden als het huis vrij komt. Een jaar later is het zover, hij sluit een huurcontract voor 21 jaar. Twee jaar later kan hij het echter kopen.

Hij schrijft hier een aantal van zijn meesterwerken zoals The Wings of the Dove, The Ambassadors en The Golden Bowl. Hij nodigt er regelmatig zijn vrienden uit, onder hen vele schrijvers zoals H.G. Wells, Rudyard Kipling, Ford Maddox Ford en Max Beerbohm. Hij laat de tuin aanleggen door schilder, tuinarchitect en vriend Alfred Parsons.

Benson

Na de dood van James in 1916 wordt Lamb House bewoond door Arthur Christopher Benson (Land of Hope and Glory) en zijn broer Edward Frederic Benson (Mapp and Lucia). Zij bezochten het huis als toen Henry James er woonde. En vonden in het huis en de omgeving een goede inspiratiebron voor hun werk.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog gooien de nazi’s bommen op Rye en raakt Lamb House beschadigd. Het tuinhuis, waar vele schrijvers hun inspiratie vonden, is niet meer te redden.

Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland

National Trust huurders

In 1950 wordt Lamb House aan de National Trust overgedragen. Zij verhuren het ook weer aan andere creatievelingen. Auteur, biograaf, advocaat en politicus H. Montgomery Hyde woont er van 1963 tot 1967. Rumer Godden, auteur van meer dan zestig fictie- en non-fictieboeken, woont in Lamb House van 1967 tot 1974. Daarna wordt het huis bewoond van 1980 tot 1987 door schilder, ontwerper, uitgever en conservatieve politicus Sir Brian Batsford.

De National Trust verhuurt het huis niet meer vanaf 2018, maar stelt het vanaf dan open voor publiek.

Bezoek Lamb House

Voor je bezoek aan Lamb House ga je eerst naar het gebouw ernaast. Daar haal je je ticket. Ieder ticket bevat een naam van één van de beroemde gasten van het huis. Dan kun je naar Lamb House waar je wordt ontvangen in de gang. De National Trust medewerker kan je meer vertellen over het huis of je kunt zelf rondkijken in de verschillende kamers. Via de eetkamer kun je ook naar de tuinen toe.

Alleen de begane grond en eerste verdieping is te bezichtigen. In één van de kamers op de eerste verdieping is een tentoonstelling van een lokale kunstenaar. De overige kamers zijn ingericht alsof Henry James er nog woont. Behalve de badkamer, deze is gemoderniseerd in de jaren 50 (na de bomaanslag). Bij iedere kamer hangt een lijst met informatie en quotes over die kamer.

Foto’s Lamb House

 • eetkamer, Lamb House, Rye
 • De tuin van het huis
 • Bloem in de tuin, Rye, 1066 Country
 • De koningskamer, Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Uitzicht vanuit Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Lamb House, Rye, Sussex
 • Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland
 • Lamb House, Rye, East Sussex, Engeland

Locatie/bereikbaarheid

Lamb House ligt midden in het centrum van Rye, vlakbij de kerk die al van ver te zien is. Het is een historisch centrum en daarom kun je niet naast de deur parkeren. Er zijn echter wel parkeerterreinen in de buurt aan de rand van Rye.

Adres: West Street, Rye, East Sussex, TN31 7ES
Auto: Parkeren op één van de parkeerlocaties buiten het centrum
Trein: Rye (Southern Railway op de route Ashford International – Eastbourne), vanuit Londen te bereiken met de High Speed (Southeastern) trein naar Ashford International (en dan de trein naar Eastbourne).

Tickets en openingstijden

Tickets zijn te koop in het gebouw naast Lamb House. Bezoek is gratis voor National Trust leden.

Openingstijden: Vrijdag t/m dinsdag: 11:00 – 17:00 uur

Meer informatie

Lees hier ons verslag van ons bezoek aan 1066 Country.

Bekijk de officiële website: www.nationaltrust.org.uk

Of lees hier meer informatie over wat je kunt doen in South East England.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken