Home » Groot-Brittannië » Brighton, the best of ‘Londen aan zee’

Gepubliceerd op 23 augustus 2021 | Laatst aangepast op 3 oktober 2024

Brighton Royal Pavilion, Londen aan zee

We zijn in het zuiden van Engeland, in het gebied rondom Hasting (lees hier ons verslag), vanuit hier is het maar een klein stukje naar Brighton, Londen aan zee.

Eerst met de fiets, dan een stukje treinen en dan weer verder met de fiets. De fiets meenemen in de trein gaat hier een stuk eenvoudiger (en is gratis) dan in Nederland.

We bezochten Brighton al eens in 2005, het is erg fijn om na een aantal jaren weer terug te zijn in deze stad. Dankzij Visit Brighton hebben we een prachtig programma om de stad opnieuw en ruimer te verkennen. Zo krijgen we een rondleiding door Brighton, Londen aan Zee voor veel Britten. Het tropisch karakter van deze plaats zie je goed aan de (exotische) planten die hier groeien.

Verder spreken we met Nick van Toerisme Brighton. Hij vertelde over ‘zijn’ Brighton en we nemen een Afternoon Tea in het mooiste en beroemdste hotel (al was het al vanwege de bomaanslag op Margret Tatcher). Wij overnachtten in een ander hotel: het Ambassador Hotel Brighton , vlak bij zee.

Royal Pavilion

The Brighton Pavilion

Een bezoekje aan het Royal Pavilion mag je zeker niet missen. Brighton’s koninklijk paleis is een van de meest exotische van Europa en is een mix van stijlen: Indisch van uiterlijk, maar met een uniek Chinees interieur. Dit toont perfect aan hoe extravagant de oprichter van het gebouw was: Koning George IV. Een fascinerende kijk op de minder hoogstaande Regency-kringen krijg je in het Regency Town House op Brunswick Square.

De strandpromenade is altijd een populaire keuze; om een frisse neus te halen langs de zee of om te relaxen met een kopje koffie in een van de cafeetjes langs de zeedijk of om op zoek te gaan naar unieke stadssouvenirs in de kunstenaarswijk. Jongere bezoekers zullen wellicht gefascineerd zijn door de onderwaterwereld in het Sea Life Centre , het oudste aquarium van het land (zeepaardjes, roggen, schildpadden, octopussen en zeesterren). Je wordt vooral getroffen door de grootte en de inrichting van deze Sea Life. Ook erg kind-gericht! Een leuke bezigheid als het regent, maar visjes en andere vrolijke waterdieren kijken kan eigenlijk altijd. Iedereen kan genieten van traditioneel amusement langs de zee op de Brighton Pier met zijn kermis, suikerspintentjes en spelletjeshal, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond….

Brighton Museum

Brighton Museum, te vinden in Londen aan zee

Het Brighton Museum and Art Gallery mag je zeker niet overslaan met zijn drie nationale collecties en beroemde Art Nouveau en Art Deco meubilair. Als je geïnteresseerd bent in hedendaagse kunst, moet je beslist even langs in de geconverteerde kerk waar Fabrica haar thuis heeft of in één van de vele galerieën in de Lanes in het historische hart van Brighton. Je kunt er heerlijk (ver)dwalen, met de smalle straatjes tsjokvol antiekwinkels, galeries en winkeltjes met leuke snuisterijen en ook in North Laine (helemaal hip en apart). Wij lopen mee met Greeter Brian die ons ‘zijn’ Brighton laat proeven. Via de toeristische dienst kun je ook een gratis Greeter inhuren . Een Greeter is geen echte gids maar een inwoner die je gidst…

Behalve de eerder genoemde attracties biedt de stad ook nog een mini-trein over het strand en een waaier van andere leuke kleine en grote shops, ook ten noorden van de Lanes in het gebied van North Laine , met meer dan 300 winkels, voor elk wat wils. Bij het station (in feite er onder) ligt nog een kleinschalig maar interessant speelgoedmuseum met veelal ‘groene’ vervoermiddelen….

Aan de Brighton Marina kun je meer doen dan alleen bootjes kijken. De haven huist ook een grote outlet shopping-centre en talloze restaurantjes en cafés om je te vermaken. Vanuit de haven kun je ook een boottocht maken.  

De uitdaging die we aangingen om de auto thuis te laten en alles per fiets, te voet en met bus en trein te doen is prima bevallen. We kijken al uit naar een volgende keer, ook nu weer ‘zo groen als het maar kan’….

Foto’s Londen aan zee

  • Brighton Pier, hierdoor is het Londen aan zee
  • Brighton
  • Brighton
  • strand van Brighton
  • Brighton
  • Brighton Pier in Londen aan zee
  • Brighton

Meer informatie

Kijk hier voor meer Brighton-info of lees onze top 10 must visits in Brighton.

Leon | 2011


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken