Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Hastings » Met de Eurostar naar Hastings en omgeving
Hastings

Met de Eurostar naar Hastings en omgeving? Ja, dat kan, maar helaas niet tot voor de deur. De uitstapplaats in Kent is Ebbsfleet, echter houden niet alle treinen hier halt. Maar ook vanuit Londen St-Pancrass zijn er goede verbindingen. Vanuit Ebbsfleet rijden er treinen en bussen naar de kustplaatsen. Wij bezochten Hastings en Brighton, gelegen aan de Britse zuidkust, al een aantal malen. Deze keer kozen we ervoor om vanuit Londen de trein te nemen naar Battle, dan verder te reizen naar Hastings, een paar dagen logeren in een prima B&B, dan een paar dagen naar Brighton, deels over het (nieuwe) fietspad en ook nog een stukje met de trein. We geven je graag een veel van onze ervaringen van het bezoek aan beide plaatsen, verbonden door trein en fiets.

Hastings en omgeving

Hastings is een badplaats en haven in het zuidoosten van Engeland. De stad telt ongeveer 84.000 inwoners. In 1066 zette Willem de Veroveraar uit Normandië voor het eerst voet aan wal en versloeg daarmee de Saksische koning Harold II.

De vrolijke en vriendelijke sfeer zorgen ervoor dat je je meteen op je gemak voelt in deze stad. In Hastings valt veel te beleven. Je kan niet alleen genieten van het schitterende strand, maar ook van musea, oude gebouwen en natuurlijk het nachtleven. Dus zoek je een stad waar van alles te beleven is? Kom dan naar Hastings. De stad heeft zelfs bijna de strijd gewonnen van Brighton, ook en vooral dankzij de universiteit en de plaatselijke initiatieven van de gemeente en de toeristische dienst.

Maar voordat we Hastings ontdekken gaan we eerst naar de omgeving.

Battle

Battle Abbey

Voor we naar Hastings gaan doen we eerst Battle aan, een halte eerder uitstappen dus, tenminste als je vanuit Londen of Ebbsfleet reist en niet via Ahsford. In Battle krijgen we een beeld van de Slag bij Hastings in 1066. De slag is vernoemd naar Hastings, maar hij heeft in werkelijkheid plaatsgevonden op de plek waar nu Battle ligt, iets ten noordwesten van Hastings. In het openluchtmuseum (Battle Abbey ) leren we nog meer over de Slag van destijds….

Om nog meer te weten te komen over de Slag bij Hastings kun je ook nog het Battle Museum bezoeken.

Rye

Rye

Jane Ellis werkt bij de dienst Toerisme voor het hele 1066-gebied. Zij haalt ons van de trein en samen gaan we eerst naar het stadje Rye, naar Bodiam Castle en naar de prachtige tuinen van Great Dixter House .

Christopher Lloyd was een schrijver en hij is geboren in de Great Dixter. Nu is dit complex een groene oase, de prachtige tuinen zijn te bezichtigen en er zijn regelmatig workshops. Wij hebben geluk dat de eigenaar er is en ons rondleidt. Great Dixter ligt bij Rye en is geopend van april tot half oktober.

The Old Town of Hastings

Hastings Old Town

En dan nu naar Hastings, naar the Old Town: Samen met gids Jef Hutchinson lopen we door het oude stadje, bezoeken musea, het strand en praten over de serie Foyles War, die hier is opgenomen en in de jaren 2008-2014 ook in ons land is uitgezonden.

Met Jane Ellis bekijken we het Fishermen’s Museum : hier is een echte vissersboot tentoongesteld, zoals ze nog elke dag te water worden gelaten.

De tentoonstelling is in een oude visserskerk die nu als museum wordt gebruikt. In het naburige museum (Shipwreck Museum ) kom je alles te weten over scheepswrakken: een aantal ligt vlak voor Hastings in de Atlantische Oceaan. Bijvoorbeeld de Amsterdam, met waarschijnlijk tal van waardevolle spullen. Een paar van die stukken zijn aangespoeld en kun je hier bekijken. Jane neemt ons ook mee naar het strand, waar zij ons veel vertelt over de typische vissersbootjes en de verse vis die hier wordt aangevoerd: vers en goedkoop.

Het strand van Hastings is één van de vele attracties en bezienswaardigheden in de stad. Meer dan vier kilometer mooi uitgestrekt strand nodigt uit tot luieren in de zon. Op de pier kan je heerlijk uitwaaien, vissen, winkelen en natuurlijk eten.
’s Avonds komt de boulevard van Hastings tot leven. Je vindt hier discotheken, restaurants, amusementshallen, cafés enz. In alle seizoenen ben je welkom in Hastings. In de zomermaanden worden er veel activiteiten georganiseerd zoals beach-barbecues, sportwedstrijden, minigolf, laser-games en karten. Rondom kerst ontdek je een heel ander Hastings…. 

De Old Town van Hastings is pittoresk. We lopen door kronkelende straatjes en steegjes die de historie van de stad goed weergeven. Ook zijn hier veel kleine ambachtswinkeltjes en theehuisjes, waar je traditionele Engelse cadeaus kan vinden.

Overal in het stadje kom je ook herinneringen tegen uit de al eerder genoemde BBC-serie Foyle’s War. Ook het Alexandra Park, een schitterende Victoriaanse park is de moeite waard. Het park bestaat al sinds 1877 en ligt net buiten het centrum. Als je even tot rust wilt komen, is dit de plek. Je kunt hier heerlijk wandelen, picknicken of roeien op het meer. Vanuit het oude centrum kun je er met een soort tandradbaantje heen (en terug). Na een leuke wandeling en musea-bezoeken dineren we heerlijk in een echte Engelse pub.

Musea in Hastings

De La Warr Pavilion

In Hastings is er vroeger (ook en vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog) veel gesmokkeld. Daarover is een museum geopend. Wij gingen kijken in Smugglers Adventure (het ligt op de west-heuvel in de St Clements Caves).

Bezoek ook de drie (kleine) musea in Hastings zoals The True CRIME Museum en Hastings Museum and Art Gallery . Vergeet niet even langs de kust in westelijke richting te gaan, ook hier bevindt zich een aantal mooie musea, onder andere bij St-Leonards. 

Vanuit Hastings fietsen we naar het Bexhill museum , met enkele merkwaardige objecten (een heuse kleine versteende zeemeermin) en ook de eerste prototypes van raceauto’s (hier is het Britse autoracen geboren!). Van hieruit fietsen we naar het moderne-kunstmuseum het De La Warr Museum (in de zomer huist er een waar strand op het dak, inclusief ligstoelen, zomerse muziek en strandanimatie…). Hier lunchen we en gaan dan met de fiets terug naar het station. Vervolgens nemen we de trein naar Cooden Beach en gaan dan fietsen (even eraan denken om links te fietsen, hetgeen aardig lukt) naar de ruïnes van Pevensey Castle . Een must!

Foto’s Battle, Rye en Hastings

Brighton

We vervolgen onze weg naar Brighton, lees dat verhaal hier.

Meer informatie over Hastings

Kijk op de site van Visit 1066 country/Hastings  voor meer informatie over Hastings, meer over South East England lees je hier.

Leon | 2011


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken