Gepubliceerd op 3 maart 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Wie wel eens beelden van het Eden Project heeft gezien zal verbaasd zijn dat hier eind jaren ‘90 nog een kleigroeve was. Nu bloeien er prachtige bloemen, planten en bomen die er nog nooit eerder groeide in Bodelva, Cornwall, Engeland. Deze kun je bewonderen in de twee enorme kassen (bubbels), maar ook daarbuiten.
Zoals de naam al doet vermoeden is het Eden Project niet zomaar een botanische tuin. De oprichters hadden een doel voor ogen. Het is dan ook een non-profit organisatie. Lees daar meer over bij het kopje ‘De geschiedenis van Eden Project’. Het zorgt ervoor dat er veel verschillende bezoekers op de botanische tuin in Cornwall afkomt. Niet alleen een hoop toeristen maar ook bijvoorbeeld wetenschappers en scholieren.
Lees hier meer over:
- De geschiedenis van Eden Project
- Een bezoek aan Eden Project
- Locatie/bereikbaarheid
- Tickets en openingstijden
- Foto’s Eden Project
- Meer informatie
De geschiedenis van Eden Project
Eind jaren 90 kwamen de bedenkers van dit project, de in Nederland geboren Tim Smit en architect Jonathan Ball, bij elkaar. Ze wilden ‘een plek creëren zoals niemand ooit eerder had gezien; een plek die onze plaats in de natuur verkent, een plek die laat zien wat er gedaan kan worden als mensen die een verschil willen maken bij elkaar komen’.
In Bodelva, Cornwall was een groeve waar ze chinaklei (om porselein te maken) wonnen bijna uitgeput. Een grote locatie van 60 meter diep, zonder bodem en 15 meter onder de waterspiegel. Tim Smit vond dit een ideale plek om weer leven in brengen. En zo geschiedde. In 1998 begint de bouw van de tuinen. Al blijkt dat nog niet mee te vallen, het terrein overstroomt regelmatig door hevige regenbuien en het feit dat het onder de zeespiegel ligt. Met een speciaal waterdrainage systeem lukt het uiteindelijk toch om de groeve droog te houden.
Er worden twee grote kassen gebouwd, waarin verschillende klimaten nagebootst kunnen worden. De kassen vallen op omdat ze uit meerdere bubbels bestaan. Deze zijn opgebouwd uit grote zeshoekige ruiten van ETFE-folie. Het Eden Project zegt dat het de twee grootste broeikassen ter wereld zijn.
Op 17 maart 2001 opent Eden Project zijn deuren. Het blijkt een gigantisch succes, in het eerste jaar komen er al 1,2 miljoen bezoekers.
Vanaf 2002 is het ook een locatie voor grootse muziekoptredens, denk o.a. aan Oasis, Amy Winehouse, Kylie, Elton John, Queens of the Stone Age en Björk. In 2005 was hier ook het Live 8 festival. Daarnaast kun je het Eden Project nog herkennen uit de James Bondfilm Die Another Day.
Één van de belangrijkste pijlers van het Eden Project is educatie. Op elke leeftijd kun je je aansluiten bij één van de programma’s die ze aanbieden. Het gaat van een schoolbezoek aan de tuinen tot aan officiële opleidingen.
Om het belang van de natuur verder te brengen dan alleen Cornwall is het Eden Project inmiddels een wereldwijde organisatie. Zo proberen ze op meerdere plekken in de wereld een zelfde soort botanische tuin te ontwikkelen. In het Verenigd Koninkrijk komen nog het Eden Project North (Morecambe, Lancashire, 2024), Eden Project Dundee (Schotland, 2024), Eden Project Foyle (Londonderry, Noord-Ierland, 2025) en Eden Project Portland (in de mijnen van Isle of Portland, Dorset)
Een bezoek aan Eden Project
Grof gezegd kun je het Eden Project opdelen in drie gebieden: de twee kassen en het buiten gebied. Een bezoek aan alle gebieden kost je ongeveer 3 uur. Natuurlijk heeft de één het sneller gezien dan een ander, dat kun je waarschijnlijk goed voor jezelf inschatten. Er is ook een mogelijkheid om wat te eten en drinken bij de tuinen.
Rainforest Biome
Is het buiten aan het vriezen? Trek dan toch maar luchtige kleding aan als je deze kas gaat bezoeken. In de Rainforest Biome is het regenwoud nagebootst en is het tussen de 18 en 35°C. Hier kun je meer dan 1.000 soorten ontdekken die je normaal in de tropische gebieden van Zuidoost-Azië, West-Afrika en Zuid-Amerika vindt. Zo vind je hier de cacaoboom, je weet wel, van de chocolade. Maar ook de bananen, ananas, vanille en koffie hangen hier aan de planten en bomen. Krijg je ook al zo’n honger?
Je krijgt het gevoel of je er echt loopt wanneer je je dicht bij de indrukwekkende waterval bevindt en de Roulroul patrijsvogels voorbij ziet komen. Je kunt hier door de boomtoppen lopen via de Wobbly hangbrug en een authentiek Maleisisch huis bezoeken.
Mediterranean Biome
Hier hangt een iets zachter klimaat dan in de andere kas. In de Mediterraan kas is het tussen de 9 en 25°C en kun je ook meer dan 1.000 soorten ontdekken. Toch ben je hier over het algemeen sneller uitgekeken dan in de Rainforest Biome. De planten uit deze Biome komen uit gebieden bij de Middellandse Zee, Californië, Zuid-Afrika en West-Australië.
Geniet hier van allerlei prachtig gekleurde bloemen, maar ook van ‘nuttige’ soorten. Zo kun je hier de bron ontdekken van katoen, citroen, chilipeper, druiven en olijven. Het lijkt wel op een vakantie in Zuid-Europa.
Outdoor Gardens
Buiten heb je de grootste tuin, met meer dan 3.000 soorten. Daarnaast staan hier ook speelruimtes voor de kinderen en verschillende kunstwerken. In dit gebied zijn honden ook toegelaten. Dus een bezoekje aan de tuinen is mogelijk met je viervoeter (alleen in de kassen mag hij niet mee).
Geniet in de tuinen van al het moois wat de natuur hier (en ook vaak in ons land) te bieden heeft op één plek. Maar je kunt hier ook planten vinden die hier niet oorspronkelijk groeien, maar prima in deze buitenlucht gedijen. Vooral in de zomer kun je hier genieten van mooie bloementuinen. Lavendel zorgt voor een mooie paarse gloed, en voor bijen! Het Eden Project kan natuurlijk niet zonder deze zoemende vriendjes.
Invisible Worlds exhibition/Core building
In het hoofdgebouw staat de vaste tentoonstelling Invisible Worlds. In deze tentoonstelling zie je alles wat de wereld vormt en wat je normaal niet ziet. Dingen die bijvoorbeeld te groot, te klein, te snel of te ver weg in ruimte en tijd zijn.
Het grote kunstwerk in de hal (bijna 9 meter hoog!) is hier al een eerbetoon aan. Het stelt de cyanobacterie voor, de bacterie die via planten zorgt voor zuurstof. Leer meer over je eigen lichaam, over planten en duik diep de zee in. Er is zoveel meer te zien dan wat onze ogen zo kunnen waarnemen. Met een beetje hulp van deze tentoonstelling gaat deze wereld een beetje voor je open.
Zip wire en andere attracties
Je kunt over het Eden Project vliegen met de langste en snelste tokkelbaan van Engeland. Daarnaast is er ook een schommel en een avontuurlijk parcours. Hiervoor hoef je geen ticket te hebben voor het Eden Project.
Meer informatie: hanglooseadventure.com
Locatie/bereikbaarheid Eden Project
Het Eden Project ligt in Cornwall en is goed te bereiken. Er ligt een enorm (gratis) parkeerveld voor de attractie.
Adres: Bodelva, Cornwall, PL24 2SG
Trein: St Austell (daarna bus D5)
Bus: D5 (Mevagissey – St Austell -Eden Project, Via Trethurgy)
Tickets en openingstijden
Kaartjes kunnen online en op locatie gekocht worden.
Het Eden Project is altijd open tussen 9:45 en 16:00 uur, behalve op 25 en 26 december. Maar de openingstijden zijn regelmatig ruimer, bekijk hier de openingstijden .
Soms moet de Rainforest Biome eerder dicht om de planten te laten herstellen. Dit wordt tijdig aangegeven.
Foto’s Eden Project
Meer informatie
De officiële website: www.edenproject.com
Meer over Zuid-west Engeland.