Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » Wild van Wiltshire, de bezienswaardigheden

Gepubliceerd op 26 januari 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Je hebt graafschappen waar slechts enkele bezienswaardigheden zijn, en je hebt Wiltshire. Hier kun je je zeker dagen vermaken en dan nog niet alles hebben gezien. Daarom helpen we je graag met de meest interessante bezienswaardigheden in Wiltshire.

In de glooiende heuvels van Wiltshire liggen zeer veel bezienswaardigheden, zelfs een aantal must visits voor heel Groot-Brittannië. De bekendste is wellicht Stonehenge, maar er is nog zo veel meer te ontdekken. Op de kaart vind je alle trekpleisters terug, daaronder hebben wij een selectie voor je gemaakt. Tijdens het bezoek aan dit graafschap kun je trouwens ook de Wiltshire Horn tegenkomen, dit schapenras kenmerkt zich doordat het niet geschoren hoeft te worden. Handig toch?

Kaart Wiltshire bezienswaardigheden

Salisbury

We beginnen gelijk met de grootste stad van het graafschap. Groot wil niet altijd zeggen dat het ook interessant is, maar in dit geval wel. Salisbury is een mooie stad met een prachtige kathedraal. Dus Salisbury Cathedral mag ook zeker op je lijstje. Hier kun je namelijk nog één van de overgebleven exemplaren van de Magna Charta zien.

Meer informatie: www.visitwiltshire.co.uk/salisbury

Wiltshire Museum

Als je Wiltshire wilt leren kennen kunnen we dit museum natuurlijk niet overslaan.

En wanneer je dan toch in Devizes bent voor dit museum, loop dan ook een rondje door dit historische plaatsje. Er staan een aantal prachtige gebouwen en Wadworth Brewery Visitor Centre. Buiten het centrum vind je Roundway White Horse (uit 1999) en de indrukwekkende Caen Hill Locks. Deze bestaat uit maar liefst 29 aangesloten sluizen, een indrukwekkend gezicht en nog toffer om er doorheen te gaan met een narrowboat.

Meer informatie: www.wiltshiremuseum.org.uk

Stonehenge

Natuurlijk weet je dat Stonehenge een must visit is in deze regio, maar we kunnen het toch niet onbenoemd laten? Met zijn meer dan 5000 jaar oude geschiedenis ga je echt terug in de tijd met een bezoekje aan deze steencirkel. Er is echter wel een hypermodern bezoekerscentrum bij waar je meer leert over de geschiedenis van het monument en de laatste weetjes uit studies naar het fenomeen.

Meer informatie: Stonehenge

Stonehenge

Avebury

Toch liever naar een iets rustigere plek? Bezoek dan de steencirkel van Avebury. Het is minder indrukwekkend dan Stonehenge, maar wel gewoon gratis te bezoeken. Gebouwd tussen 2850 en 2200 v.Chr. en bezit nog zo’n 100 stenen. Dit waren er ooit waarschijnlijk zo’n 600. Het behoort samen met Stonehenge, Sanctuary, Windmill Hill, Silbury Hill en West Kennet Long Barrow (neolithische graf) tot Unesco Werelderfgoed.

Vlak bij vind je ook nog West Kennet Avenue (een rij van staande stenen) en het Alexander Keiller Museum.

Meer informatie: www.english-heritage.org.uk/visit/places/avebury/

Avebury, Wiltshire

White Horses of Wiltshire

De witte paarden van Wiltshire moet je niet in de wei zoeken, maar tegen de glooiende heuvels van het graafschap. Het oudste witte paard vind je tegen de heuvels bij Westbury. Al is het paard wat je nu ziet (uit 1778) niet het eerste paard wat hier is uitgehouwen uit de heuvel. Dit zou namelijk al in 878 gebeurd zijn, na winst op de Denen bij de Slag bij Ethandium. Koning Alfred zou hiervoor opdracht hebben gegeven. De maker werd echter niet geëerd voor zijn werk maar onthoofd. Het paard keek ging namelijk weg van de stad in plaats van ernaar toe, dat kon natuurlijk niet.

Er waren ooit 24 witte paarden in Groot-Brittannië, waarvan 13 in Wiltshire, daar zijn er nu nog 8 van te zien. Je kunt ook een langeafstandswandeling langs de paarden maken met de White Horse Trail (151 km).

Meer info: https://www.wiltshire.gov.uk/article/1622/White-horses

White horses of Wiltshire

Lacock

Lacock is één van die dorpjes waarbij je je camera bijna niet weg kan doen. Pittoresk en nog vrij van moderne elementen (op de auto’s en mensen na dan). Het wordt dan ook vaak gebruikt voor filmopnames, zoals Downton Abbey en Harry Potter. Er is ook een prachtig landhuis, Lacock Abbey, wat nog delen bezit van de abdij die hier vroeger stond (vandaar ook de naam). Hier is ooit het eerste fotografische negatief gemaakt. Ga er dus vooral heen op ook op die plek jouw foto te maken, niet origineel, maar wel historisch.

Meer informatie: Lacock

Lacock, Cotswolds, Engeland

Silbury Hill

We noemden deze heuvel al eerder, want hij staat samen met Stonehenge en Avebury op de Werelderfgoedlijst. Hierdoor kun je al vermoeden dat het geen natuurlijke berg is. Het is een prehistorische kunstmatige krijtheuvel van 39,3 meter vlakbij Avebury. Het is de hoogste, door de mens gemaakte, heuvel van Europa en omringd met raadsels. De heuvel is in verschillende fases gebouwd tussen 2400–2300 v.Chr. en gemaakt van krijt en klei. Maar waarom? Dat is en blijft de grote vraag. Wat denk jij?

Meer informatie: english-heritage.org.uk/visit/places/silbury-hill

Silbury Hill, Wiltshire

Castle Combe

Met Lacock hadden we al een schattig dorpje, maar Castle Combe is minstens net zo pittoresk. Filmcrews gebruiken ook dit plaatsje graag voor hun opnames. Dit zal je ook echt niet verbazen als je hier rondwandelt en je geen stroomdraad of antenne kan ontdekken. Van het kasteel waar het dorp zijn naam aan dankt, is al lang weinig meer over, maar je zal al genoeg genieten van alles wat er nog wel te zien is. Castle Combe hoort dan ook officieel bij de Cotswolds, waar Wiltshire voor een klein gedeelte deel van uitmaakt.

Meer informatie: Castle Combe

Castle Combe in de Cotswolds, Engeland

Longleat

Een dagje uit hoeft niet altijd historisch verantwoord te zijn, daarom zetten wij ook Longleat op de lijst. Hier kun je op safari gaan en apen, giraffen en koala’s spotten. Je kunt hier met je auto of met een bus over het landgoed rijden en genieten van alle dieren, maar ook een wandeling maken (soms ook tussen de dieren).

Toch toe aan iets historisch? Op het landgoed ligt ook Longleat House, het huis van de 8e Markies en Markiezin van Bath en te bezichtigen met een rondleiding.

Meer informatie: www.longleat.co.uk

Foto van George Gillams

Area of Outstanding Natural Beauty (AONB)

Er liggen maar liefst drie gebieden van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid (AONB) in Wiltshire. Natuurlijk het eerdergenoemde Cotswolds in het noordwesten, maar ook Cranborne Chase in het zuiden (bij Salisbury) en North Wessex Down in het oosten. Waar de Cotswolds vooral bekend staat vanwege zijn pittoreske dorpjes, zijn Cranborne Chase en North Wessex Down uitstekende plekken voor de natuur. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen en ’s nachts sterren kijken, want veel lichtvervuiling is hier niet.

Meer informatie: Cotswolds, cranbornechase.org.uk , www.northwessexdowns.org.uk

Bereikbaarheid Wiltshire

Wiltshire ligt in Zuidwest-Engeland tussen Gloucestershire, Somerset en Dorset in. Aan de oostkant grenst het aan de graafschappen Oxfordshire, Berkshire en Hampshire in Zuidoost-Engeland.

De dichtstbijzijnde steden zijn Bath en Swindon, maar ook Bristol, Oxford en Southampton zijn niet ver. In het graafschap zijn Salisbury en Chippenham de grootste plaatsen.

Met de auto is het gebied in het noorden het makkelijkst te bereiken via de M4 (Swindon) en in het zuiden via A303 (langs Stonehenge) en A36.

Met de trein kun je naar Chippenham en Swindon met de Great Western Railways vanuit o.a. Londen, Bristol en Cardiff. South Western Railway rijdt op Salisbury en Tisbury tussen Exeter en Londen.

Wil je een fly & drive doen naar Wiltshire, dan kun je het beste vliegen op Bristol of Southampton.

Stonehenge, Wiltshire

Meer informatie

Lees hier meer over South West England.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken