Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » Tintagel Castle: waar de legende van King Arthur begint…

Van Tintagel Castle is weinig meer over, slechts een ruïne herinnert nu aan wat ooit een kasteel was. De legende die het gebouw achterlaat is groter dan de stenen die er nu nog liggen. King Arthur ontleent zijn bestaansrecht aan Tintagel.

Het kasteel ligt net op een schiereiland bij het plaatsje Tintagel, waardoor de oceaan goed in de gaten te houden is. De perfecte plek voor een kasteel dus. Maar het is niet zomaar een plek, de legende gaat dat Uther Pendragon zijn zoon Arthur hier zou verwekt hebben. Mocht het waar zijn, dan is het niet in het huidige kasteel (of wat er van over is). Want dit is gebouwd in 1233 door Richard, Graaf van Cornwall. Toen had Geoffrey of Monmouth zijn Historia Regum Britanniae al geschreven (1136). Het boek waarin staat dat dit de geboorteplek is van King Arthur.

Tintagel Castle, South West Coast Path, Engeland

Geschiedenis Tintagel Castle

Over de geschiedenis va de locatie wordt nog volop gediscussieerd en opgravingen worden nog bekeken en verklaard. Waarschijnlijk was het tijdens de 5e en 6e eeuw een handelsnederzetting van Keltische koningen van Cornwall. Een rijke nederzetting die o.a. handel dreef met Spanje en het huidige Turkije. Cornwall had iets unieks te bieden: tin. Hierdoor hadden de bewoners het goed in de vroege middeleeuwen.

Tintagel Castle

In 1233 wil Richard, graaf van Cornwall, hier zijn kasteel neerzetten vanwege de geschiedenis van deze locatie. Het was de plek van de koningen, dus een plek voor hem. Het kasteel krijgt een ouderwetse stijl, waarschijnlijk om te doen lijken of het er al eeuwen staat.

Na Richard zijn de volgende Graven van Cornwall niet geïnteresseerd in het kasteel, het wordt overgedragen aan de Hoge Sheriff van Cornwall. Een deel van het kasteel wordt gebruikt als een gevangenis en het land wordt als weiland verhuurd. Het kasteel raakt steeds meer in verval, door achterstallig onderhoud en de gure zeewind.

Tijdens het Victoriaanse tijdperk (1840-1900) komt er een fascinatie voor de Arthur-legende en worden de ruïnes van het kasteel een toeristische bestemming. Dit zorgt ervoor dat de locatie weer op de kaart komt van de lokale overheden en weer langzaam wordt opgeknapt. Ruïnes die inmiddels onder de grond lagen worden weer blootgelegd.

Inmiddels staat er een groot beeld van King Arthur en is er een stalen loopbrug aangelegd van het vasteland naar het eiland.

Tintagel Castle, Cornwall

King Arthur

Welshman Geoffrey of Monmouth beschrijft de legende in zijn boek Historia Regum Britanniae (History of the Kings of Britain). Daarin beschrijft hij dat Uther Pendragon, koning van Groot-Brittannië ten strijde gaat tegen Gorlois, de hertog van Cornwall. Uther is namelijk verliefd op zijn vrouw Igraine.

Tintagel Castle, Cornwall

Gorlois verdedigt zich tegen de legers van Uther in zijn fort Dimilioc. Hij stuurt Igraine echter naar Tintagel Castle, zijn veiligste toevluchtsoord. Uther belegert Dimilioc. Hij hoort van zijn vriend Ulfin dat Igraine in Tintagel is. Uther’s wereld stort in, hij weet dat Tintagel Castle omringd is door de zee en daarom niet te bereiken valt. Alleen een smalle rotsachtige doorgang geeft toegang, maar die wordt goed bewaakt.

Tovenaar Merlijn biedt een uitkomst, hij verandert het uiterlijk van Uther naar dat van Gorlois, zodat hij toegelaten wordt in Tintagel Castle. In die nacht wordt Arthur verwekt.

Omgeving

Tintagel Castle ligt aan de prachtige ruige kust van Atlantische Oceaan. Wanneer je van wandelen houdt, kun je de South West Coast Path belopen en genieten van de prachtige omgeving. Tintagel is hier één van de punten van de Coast of Legends, welke legende zouden ze toch bedoelen…

Natuurlijk ligt ook Merlin’s Cave (Merlijns grot) hier. Bekend uit Idylls of the King, waarin wordt verteld dat de zee Arthur naar de kust voerde en Merlin hem in veiligheid bracht. De grot is nog te bereiken, maar wel met een hoop klimmen en klauteren. Tijdens eb is de grond zanderig, maar bij vloed stroomt de grot onder. Natuurlijk kun je er ook gewoon van het strand genieten, als je toch beneden bent.

Tintagel Castle, Cornwall

Praktische informatie Tintagel Castle

Om Tintagel Castle te bezoeken moet je (redelijk) goed ter been zijn. De weg erheen loopt namelijk niet vlak en bevat trappetjes, al is het met de nieuwe stalen brug wel een stuk makkelijker geworden. Het is wel zeker de moeite waard, en tussendoor kun je genieten van de prachtige vergezichten.

Locatie en bereikbaarheid

Adres: Castle Road, Tintagel, Cornwall, PL34 0HE
Parkeren: in Tintagel Village, 600 meter lopen
Trein: Bodmin (32 km)
Bus: 950 (Truro College – Boscastle)

Openingstijden

April – september: 10.00 – 18.00 uur
Oktober: 10.00 – 17.00 uur
November en maart: woensdag t/m zondag: 10.00 – 16.00 uur
December – februari: vrijdag t/m zondag: 10.00 – 16.00 uur (open in de schoolvakanties)

Op de website van English Heritage kun je de actuele openingstijden bekijken. De Tintagel Castle sluit met slecht weer.

Tickets

Tickets kun je bij de locatie zelf kopen, of koop je kaartje vooraf met 10% korting via de website van English Heritage .

Meer informatie Tintagel Castle

Bekijk de officiële website: www.english-heritage.org.uk/visit/places/tintagel-castle

Meer informatie over South West England

Klik hier als de kaart van Tintagel Castle niet zichtbaar is.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken