Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » Tintagel Castle: waar de legende van King Arthur begint…

Van Tintagel Castle is weinig meer over, slechts een ruïne herinnert nu aan wat ooit een kasteel was. De legende die het gebouw achterlaat is groter dan de stenen die er nu nog liggen. King Arthur ontleent zijn bestaansrecht aan Tintagel.

Tintagel Castle, South West Coast Path, Engeland

Het kasteel ligt net op een schiereiland bij het plaatsje Tintagel, waardoor de oceaan goed in de gaten te houden is. De perfecte plek voor een kasteel dus. Maar het is niet zomaar een plek, de legende gaat dat
Uther Pendragon zijn zoon Arthur hier zou verwekt hebben. Mocht het waar zijn, dan is het niet in het huidige kasteel (of wat er van over is). Want dit is gebouwd in 1233 door Richard, Graaf van Cornwall. Toen had Geoffrey of Monmouth zijn Historia Regum Britanniae al geschreven (1136). Het boek waarin staat dat dit de geboorteplek is van King Arthur.

Geschiedenis Tintagel Castle

Over de geschiedenis va de locatie wordt nog volop gediscussieerd en opgravingen worden nog bekeken en verklaard. Waarschijnlijk was het tijdens de 5e en 6e eeuw een handelsnederzetting van Keltische koningen van Cornwall. Een rijke nederzetting die o.a. handel dreef met Spanje en het huidige Turkije. Cornwall had iets unieks te bieden: tin. Hierdoor hadden de bewoners het goed in de vroege middeleeuwen.

Tintagel Castle

In 1233 wil Richard, graaf van Cornwall, hier zijn kasteel neerzetten vanwege de geschiedenis van deze locatie. Het was de plek van de koningen, dus een plek voor hem. Het kasteel krijgt een ouderwetse stijl, waarschijnlijk om te doen lijken of het er al eeuwen staat.

Na Richard zijn de volgende Graven van Cornwall niet geïnteresseerd in het kasteel, het wordt overgedragen aan de Hoge Sheriff van Cornwall. Een deel van het kasteel wordt gebruikt als een gevangenis en het land wordt als weiland verhuurd.

Het kasteel raakt steeds meer in verval, door achterstallig onderhoud en de gure zeewind.

Tijdens het Victoriaanse tijdperk (1840-1900) komt er een fascinatie voor de Arthur-legende en worden de ruïnes van het kasteel een toeristische bestemming. Dit zorgt ervoor dat de locatie weer op de kaart komt van de lokale overheden en weer langzaam wordt opgeknapt. Ruïnes die inmiddels onder de grond lagen worden weer blootgelegd.

Inmiddels staat er een groot beeld van King Arthur en is er een
stalen loopbrug aangelegd van het vasteland naar het eiland.

Tintagel Castle, Cornwall

King Arthur

Welshman Geoffrey of Monmouth beschrijft de legende in zijn boek Historia Regum Britanniae (History of the Kings of Britain). Daarin beschrijft hij dat Uther Pendragon, koning van Groot-Brittannië ten strijde gaat tegen Gorlois, de hertog van Cornwall. Uther is namelijk verliefd op zijn vrouw Igraine.

Tintagel Castle, Cornwall

Gorlois verdedigt zich tegen de legers van Uther in zijn fort Dimilioc. Hij stuurt Igraine echter naar Tintagel Castle, zijn veiligste toevluchtsoord. Uther belegert Dimilioc. Hij hoort van zijn vriend Ulfin dat Igraine in Tintagel is. Uther’s wereld stort in, hij weet dat Tintagel Castle omringt is door de zee en daarom niet te bereiken valt. Alleen een smalle rotsachtige doorgang geeft toegang, maar die wordt goed bewaakt.

Tovenaar Merlijn biedt een uitkomst, hij veranderd het uiterlijk van Uther naar dat van Gorlois, zodat hij toegelaten wordt in Tintagel Castle. In die nacht wordt Arthur verwekt.

Omgeving

Tintagel Castle ligt aan de prachtige ruige kust van Atlantische Oceaan. Wanneer je van wandelen houdt kun je de South West Coast Path belopen en genieten van de prachtige omgeving. Tintagel is hier één van de punten van de Coast of Legends, welke legende zouden ze toch bedoelen…

Tintagel Castle, Cornwall

Natuurlijk ligt ook Merlin’s Cave (Merlijns grot) hier. Bekend uit Idylls of the King, waarin wordt verteld dat de zee Arthur naar de kust voerde en Merlin hem in veiligheid bracht. De grot is nog te bereiken, maar wel met een hoop klimmen en klauteren. Tijdens eb is de grond zanderig, maar bij vloed stroomt de grot onder. Natuurlijk kun je er ook gewoon van het strand genieten, als je toch beneden bent.

Meer informatie Tintagel Castle

Om Tintagel Castle te bezoeken moet je (redelijk) goed te been zijn. De weg erheen loopt namelijk niet vlak en bevat trappetjes. Het is wel zeker de moeite waard, en tussendoor kun je genieten van de prachtige vergezichten.

English Heritage (prijzen+openingstijden): www.english-heritage.org.uk/visit/places/tintagel-castle

Meer informatie over South West England

Klik hier als de kaart van Tintagel Castle niet zichtbaar is.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.