Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » Cheddar, tussen kloof en kaas

Gepubliceerd op 14 april 2022 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Zeggen wij Cheddar, zeg jij… Grote kans dat je cheese zegt, maar wist je dat Cheddar een prachtig gelegen dorp is? Het ligt in Somerset, heeft een kloof, grotten en is natuurlijk de geboorteplaats van de wereldberoemde kaas.

Muurschildering in Cheddar

Tijdens de laatste ijstijd, meer dan een miljoen jaar geleden, is de omgeving van Cheddar gevormd. Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier, naast een hoop natuurlijke schoonheid, ook een interessante geschiedenis vindt. Zo is in de grotten het oudste complete skelet van Groot-Brittannië gevonden. Hij kreeg de toepasselijke naam Cheddar Man. Het is nog toepasselijk als je weet dat Cheddar afkomt van het Oud-Engelse woord ceodor, wat diepe donkere holte of buidel betekent.

Wat te zien in Cheddar?

Cheddar Village

Voor we bij al het natuurgeweld komen starten we met het dorpje zelf. Cheddar is een typisch Engels dorp met oude huizen en gezellige winkeltjes. De meest opvallende bezienswaardigheden van het centrum zelf zijn een oud Marktkruis uit de 15e eeuw en de ruïne van de St Columbanus Chapel.

Cheddar heeft een lange geschiedenis, zo is er een Romeins graf gevonden en de overblijfselen van een Angelsaksisch paleis waar nu The Kings of Wessex Academy staat. De ruïne van de 13e-eeuwse St Columbanus Chapel waren daar ook deel van. Deze zijn nog te bezichtigen.

Ook de Market Cross heeft wat te verduren gehad. Het is vele malen gerepareerd. In de laatste jaren vooral omdat hij niet ongeschonden uit verkeersongelukken kwam. Het kruis stamt uit de 15e eeuw, de beschutting eromheen uit de 18e en 19e eeuw. Het is ooit gebouwd om het marktplein van het dorp te markeren.

Cheddar Gorge

Cheddar Gorge, een indrukwekkende kloof

Het is de grootste kloof van Groot-Brittannië, het draagt dan ook niet voor niets drie titels met zich mee:

  • Site of Special Scientific Interest (Een plaats van bijzonder wetenschappelijk belang)
  • Special Area of Conservation (Speciale beschermingszone)
  • Area of Outstanding Natural Beauty (Gebied van buitengewone natuurlijke schoonheid)

De hoge verwachtingen die de Cheddar Gorge hierdoor schept, maakt hij gelukkig helemaal waar. De kliffen torenen ruim 120 meter boven het wegdek. Ooit ontstaan doordat de rivier hier het gesteente heeft weggeslepen. Bovenop ontdek je allerlei planten en dieren. Zo groeit alleen hier de Cheddar Pink, een soort anjer.

De kloof maakte ook bij schrijver J.R.R. Tolkien indruk. Hij verbleef in Somerset tijdens zijn huwelijksreis in 1916. De Lord of the Rings fans zullen nu wel begrijpen waar hij de inspiratie voor Helm’s Deep in The Two Towers vandaan heeft gehaald.

Je hebt een spectaculair uitzicht als je door de kloof heen rijdt via de B3135. Een andere kijk op de kloof krijg je vanaf boven, wat je kunt verkrijgen door de Cheddar Gorge Walk. In 5,5 kilometer loop je de kloof aan beide kanten af (in een ronde). Mooie foto’s gegarandeerd! Houd er wel rekening mee dat je stevige wandelschoenen draagt en wat te drinken meeneemt. En pas natuurlijk op bij de randen!

De wandelroute kun je hier vinden, net zoals andere wandelroutes in Cheddar: cheddarwalking.org.uk/gorge-walk/

Gough’s Cave

Gough’s Cave, Cheddar

De Gough’s Cave dankt zijn naam aan zijn vinder, Richard Cox Gough. Hij groef de grot eind 19e eeuw uit en opende het voor het publiek. De grot is 115 m diep en 3,4 km lang, maar het publieke pad loopt maar tot 820 meter. Dat Gough niet de eerste in deze grot was, bewijst het 9.000 jaar oude skelet van de Chadder Man. Al leefde er al mensen ver voor hem, er zijn overblijfselen van ruim 12.000 jaar geleden gevonden. Het originele skelet ligt nu in The Natural History Museum in Londen, in de grotten bevind zich een replica.

Door de kalksteengrot loopt de rivier Yeo, de grootste ondergrondse rivierenstelsel van Groot-Brittannië. Buiten de grotten kun je de rivier ook zien. Het water van de rivier stroomt ook naar Cheddar Reservoir, een rond kunstmatig reservoir dat wordt beheerd door Bristol Water.

En ohja, de grotten zijn ook het thuis van een grote vleermuiskolonie en rijpende kaas (gelukkig niet op dezelfde locatie in de grot). Beide gedijen goed in de frisse kamers van de Gough’s Cave (11 graden).

Nog niet genoeg grot gezien? Bezoek dan ook Cox’s Cave, vernoemd naar molenaar George Cox die het ontdekte in 1837. Het zit in de Cheddar Gorge and Caves dagkaart, net als Museum of Prehistory, Jacob’s Ladder, Lookout Tower en Beyond the View.

Meer informatie: c heddargorge.co.uk

Cheddar reservoir

Cheddar

Het stuwmeer is in 1937 gebouwd door Sir Robert McAlpine. Het verzorgt drinkwater voor Bristol en omgeving. Het water komt uit de Yeo, de rivier die door Cheddar loopt.

Je kunt hier prachtig wandelen, fietsen en zelfs zeilen. Het was het eerste Britse stuwmeer dat dat laatste toeliet. Je kunt er ook vissen (op o.a. snoek, baars en paling) en vooral veel vogels spotten. De wilde eend, kuifeend, fuut, smient, brilduiker en meerkoet zijn hier talrijk aanwezig. Met een beetje geluk spot je ook nog de kuifaalscholver, een rosse franjepoot of een andere vogel.

Meer informatie: bristolwater.co.uk

Cheddar Cheese

We kunnen er toch niet omheen. De Cheddar Cheese is wereldberoemd en dat is het al sinds 1170. De welvaart van het dorp hangt er zelf mee samen (samen met landbouw). De echte Cheddar kaas wordt hier nog steeds gemaakt en soms gerijpt in de grotten. Bij The Cheddar Gorge Cheese Company kun je het proces van kaasmaken aanschouwen. Ze maken hier de kaas nog op traditionele wijze met de hand. Het duurt ongeveer zeven uur voordat de kaas klaar is, maar je kunt de verschillende stappen zijn los van elkaar te zien zodat je nog iets aan de rest van je dag hebt.

Het rijpen van de kaas duurt 6 tot 24 maanden. Sommige van de kazen worden gerijpt in de grotten, andere bij het bedrijf zelf. Beide zorgen voor een eigen smaak.

Na afloop koop je hier een heerlijk stukje kaas. Of je gaat naar de The Original Cheddar Cheese, een schattig winkeltje wat ’s werelds oudste Cheddar Cheese winkel is.

Meer informatie: cheddargorgecheese.com (kaasmakerij en winkel) en originalcheddargorgecheese.co.uk (kaaswinkel)

Bereikbaarheid Cheddar

Auto: Cheddar ligt op 20 minuten van de M5, tussen Weston-super-Mare en Burham-on-Sea. Verlaat de snelweg bij afrit 21 en volg de borden.

Trein en bus: Er rijden treindiensten naar Bath, Bristol, Weston-super-Mare en Bridgwater. Vanaf elk station zijn er busverbindingen naar het dorp.

Vliegtuig: De luchthaven van Bristol ligt op zo’n 16 km, vanaf hier kun je de bus nemen naar het dorp.

Fiets: De 16 km lange Strawberry Line loopt van Yatton naar Cheddar. Ooit een treinspoor voor treinen vol met aardbeien, nu een fietsroute.

Meer informatie

Lees hier meer over South West England of bekijk de pagina over Bristol.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken