Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » Dwalen door Dartmoor National Park

Gepubliceerd op 4 februari 2024 | Laatst aangepast op 18 augustus 2024

Dartmoor National Park, een adembenemend stukje natuur gelegen in het zuiden van Engeland, omvat een uitgestrekt landschap doordrenkt van geschiedenis en een unieke sfeer. Of je nu op zoek bent naar rustige wandelingen, historische ontdekkingen of adrenaline-gevulde avonturen, Dartmoor kan het je bieden. Deze Dartmoor National Park gids biedt je informatie voor jouw volgende vakantie.

Landschap en natuurpracht

Dartmoor staat bekend om zijn dramatische en gevarieerde landschap, dat zich uitstrekt over meer dan 954 vierkante kilometer. Het park wordt gekenmerkt door uitgestrekte heidevelden, mysterieuze bossen, en schilderachtige rivierdalen. De tors, granieten rotsformaties die boven het landschap uitsteken, geven Dartmoor een iconisch en herkenbaar karakter. Het gebied dankt zijn naam trouwens aan de Dart, de rivier die erdoorheen stroomt.

De uitgestrekte heidevelden van Dartmoor zijn een ware lust voor het oog, vooral tijdens de bloeiperiode waarin de paarse bloemen een levendig contrast vormen met het groen. Deze ongerepte natuur biedt niet alleen een visueel spektakel, maar herbergt ook een divers ecosysteem met zeldzame planten en dieren.

Archeologie

Wat Dartmoor echt uniek maakt, is de rijke geschiedenis die doordrenkt is in het landschap. Talloze archeologische overblijfselen, waaronder steencirkels, grafheuvels en nederzettingen uit de bronstijd, getuigen van een bewogen verleden.

Dartmoor National Park, Engeland

Dartmoorpony’s

Dartmoor is ook bekend om zijn pony’s, die uniek zijn voor dit gebied. Archeologische opgraving bewijzen dat hier al in de bronstijd (1500 v.Chr.) pony’s rondliepen. Dit is ook precies de reden dat het beest al sinds 1951 het logo van het Nationaal Park vormt. Ze lopen nu ook nog vrij rond in het park, maar zijn wel van boeren. Geniet van ze, maak foto’s, maar blijf wel uit de buurt. Het zijn en blijven toch wilde paarden en dienen niet gevoerd of geaaid te worden (ze kunnen schoppen!).

Dartmoors Tors

Een granieten tor is een opvallende geologische formatie die typerend is voor Dartmoor. Het zijn rotsachtige heuvels of uitstekende formaties die bestaan uit blokken graniet die door erosie zijn blootgelegd. Deze imposante rotsen steken vaak dramatisch uit boven het landschap, waardoor ze een iconisch onderdeel van het gebied worden. De tors zijn gevormd door de langzame verwering van het omringende gesteente, waarbij zachtere materialen zijn weggesleten, terwijl het duurzame graniet achterblijft. Ze dragen niet alleen bij aan het visuele spektakel, maar ook aan de unieke charme van Dartmoor. Er zijn zeker 365 tors in het natuurgebied.

Tors in Dartmoor National Park
Dartmoors Tors

Onze top 5 tors in Dartmoor

  1. Haytor: Een van de meest iconische tors, met een indrukwekkende uitstraling en panoramisch uitzicht.
  2. Bowerman’s Nose: Een intrigerende tor met een ongewone rotsformatie die lijkt op een neus, omgeven door mythen en legendes.
  3. Great Staple Tor: Met zijn imposante hoogte en schilderachtige locatie, biedt het een prachtig uitzicht op het omliggende landschap.
  4. High Willhays: Als de hoogste tor in Dartmoor, biedt High Willhays een adembenemend uitzicht over het omringende landschap.
  5. Brent Tor: Bovenop deze tor staat de kerk van St. Michael de Aartsengel, daterend uit de 13e eeuw. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Tamar-vallei.

Militair gebruik

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Britse leger Dartmoor gaan gebruiken als trainingsgebied voor de commando’s. Hier konden de Britse troepen zich voorbereidden op verschillende militaire missies wereldwijd. Het ruige terrein en de uitgestrekte heidevelden boden een ideale omgeving voor realistische militaire oefeningen. Sindsdien gebruikt het Britse leger Dartmoor regelmatig voor trainingsdoeleinden, waardoor soms gedeeltes afgesloten kunnen zijn.

Het Britse Ministerie van Defensie heeft drie trainingsgebieden voor schietoefeningen in het noordelijke deel van Dartmoor, waarvan de grenzen gemarkeerd zijn op de grond met rode en witte palen.

Deze uitgestrekte heidegebieden zijn normaal toegankelijk voor het publiek, behalve wanneer de oefengebieden in gebruik zijn voor live vuuroefeningen. Als je overdag een rode vlag ziet wapperen of ’s nachts rode lampen oplichten, betekent dit dat er vuuroefeningen plaatsvinden, en het is belangrijk om het gebied niet te betreden.

Raadpleeg Dartmoor firing times voor details over vuuroefeningen en vermijd de aangewezen gebieden op die datums.

Dorpen van Dartmoor

Er wonen 34.000 mensen in het nationale park Dartmoor, deze zijn meestal gevestigd in de gezellige dorpjes in de streek.

Postbridge

Ontdek het schilderachtige Postbridge, gelegen in het hart van Dartmoor. Bekend om zijn karakteristieke clapper bridge, een middeleeuwse granieten boogbrug, biedt Postbridge een charmant decor te midden van het ongerepte landschap. Maak een wandeling langs de omliggende paden en bewonder de historische elementen.

Clapper bridge, Postbridge
Clapper bridge, Postbridge

Tavistock

Een aantrekkelijk marktstadje aan de westelijke rand van Dartmoor, Tavistock, de geboorteplaats van Sir Francis Drake, herbergt meer dan 70% onafhankelijke winkeliers. De traditionele Goose Fair in oktober is een hoogtepunt. Verken de stad terwijl je fietst langs de Drake’s Trail, onderdeel van het National Cycle Network Route

Princetown

Princetown, gelegen op het ruige hoogland van Dartmoor, herbergt het beroemde Dartmoor Prison Museum en is doordrenkt van geschiedenis. Geniet er van een panoramisch uitzicht en bezoek er het National Park Visitor Centre. Als centraal punt van het natuurgebied biedt Princetown een perfecte uitvalsbasis voor verdere verkenning.

Princetown, Devon, Zuidwest Engeland

Higher Uppacott

Verscholen tussen de heuvels van Dartmoor ligt Higher Uppacott, een historische boerderij met rieten dak die dateert uit de 16e eeuw. Ervaar de rust en eenvoud van het boerenleven uit die tijd terwijl je door de goed bewaarde kamers en de aangrenzende tuinen wandelt. Higher Uppacott biedt een uniek inzicht in het landelijke erfgoed van Dartmoor.

Chagford

Uitgeroepen tot ‘Beste plek om te wonen’, ligt Chagford aan de noordoostelijke rand van Dartmoor. Met zijn kenmerkende ‘peperbus’ markthal, pubs en onafhankelijke winkels, is het een bloeiende stad. Ideaal voor wandelliefhebbers, de Two Moors Way langeafstandsroute loopt vlakbij. Chagstock muziekfestival (juli) en Chagford Film Festival (september) voegen een cultureel tintje toe.

Widecombe-in-the-Moor

Bekend als een van de meest pittoreske dorpen op Dartmoor, betovert Widecombe-in-the-Moor met zijn mooie dorpsplein, theehuizen en lokale pubs. De Kerk van St Pancras, ook wel de Kathedraal van het Moeras genoemd, biedt een spectaculair uitzicht vanaf de heuveltop. Woon de traditionele Widecombe Fair in september bij en mis de Farmers’ Market elke vierde zaterdag van de maand niet.

Dartmoor National Park
The Rugglestone Inn – Widecombe in the Moor

Okehampton

Okehampton dient als een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het wilde noordelijke moeras. Het is een Fair Trade-stad met onafhankelijke winkels en een tweemaandelijkse markt. Verken de Victoriaanse winkelpassage, het Museum of Dartmoor Life, en wandel door het mooie Simmons Park. Mis het fietsen van Okehampton naar Lydford op de Granite Way-fietsroute niet.

Moretonhampstead

Een oud marktstadje aan de noordoostelijke kant van Dartmoor, Moretonhampstead is een centrum voor lokale kunstenaars en ambachtslieden. Het Wray Valley Trail, dat Bovey Tracey verbindt, biedt een heerlijke fiets- of wandeltocht. Bezoek het Motor Museum en verken de unieke Green Hill Arts Gallery. De stad is ook de thuisbasis van het charmante Miniature Pony Centre.

Moretonhampstead, Devon

Outdoor avontuur in Dartmoor

Voor de avontuurlijke zielen biedt Dartmoor een overvloed aan mogelijkheden voor outdoor activiteiten. Wandelpaden doorkruisen het park en leiden naar adembenemende uitzichtpunten. Het park is ook een paradijs voor vogelliefhebbers, met talloze zeldzame vogelsoorten die hier hun thuis hebben gevonden.

Wandelen in Dartmoor

Voor degenen die graag te voet verkennen, biedt Dartmoor een netwerk van schilderachtige wandelpaden. Deze paden leiden je door uitgestrekte heidevelden en langs adembenemende uitzichtpunten en natuurlijk naar tors. Of je nu op zoek bent naar een rustige wandeling of een stevige trektocht, Dartmoor heeft voor elk wat wils.

Bekijk hier verschillende wandelroutes of meer over wandelen in het VK in het algemeen.

Dartmoor National Park

Fietsen door het landschap

Verken het betoverende landschap van Dartmoor op de fiets, met speciaal aangelegde routes die je meenemen langs de meest pittoreske plekjes. Fietsers kunnen genieten van de vrijheid van de open ruimte, terwijl ze de unieke charme van dit gebied ontdekken op hun eigen tempo.

Bekijk hier fietsroutes in Dartmoor.

Paardrijavonturen

Voor liefhebbers van paardrijden biedt Dartmoor een betoverende ervaring. Volg de ruiterpaden die je leiden door de glooiende heuvels en langs de karakteristieke granieten tors. Een onvergetelijk avontuur te paard, te midden van de natuurlijke pracht van Dartmoor.

Meer informatie over paardrijden in Dartmoor.

Klimmen naar de top

Voor degenen die hoogten willen bereiken, biedt Dartmoor uitdagende klimmogelijkheden op de granieten tors. Of je nu een ervaren klimmer bent of net begint, de natuurlijke klimmuren van deze regio dagen je uit en belonen je met adembenemende uitzichten zodra je de top hebt bereikt.

Meer informatie over klimmen .

Dartmoor National Park

Bezienswaardigheden Dartmoor National Park

In Dartmoor en omgeving is genoeg te beleven. Wij hebben alle bezienswaardigheden voor je op onderstaande kaart gezet. De bekendste tors zijn met de rode camera aangegeven, er zijn er echter nog veel meer.

Locatie en bereikbaarheid Dartmoor

Dartmoor National Park bevind zich in Devon, in het Zuidwesten van Engeland.

Met de auto/camper

Het gebied is gemakkelijk te bereiken vanaf de snelweg M5, A30 of de A38. De reistijden vanuit Exeter of Plymouth zijn 30 minuten. In het gebied in een maximum snelheid van 40 miles per uur, vanwege de vele beesten die er rondlopen. Bekijk hier de parkeermogelijkheden in het park.

Als je met de caravan of camper komt zijn sommige wegen te smal om te gebruiken. Gebruik de buschauffeur- en campergids (PDF) om je route te plannen.

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde grote treinstations zijn Okehampton en Exeter. Daartussen rijdt om de twee uur de Dartmoor Line in 40 minuten tussen Okehampton, Crediton en Exeter St Davids.

Tussen Plymouth en Exeter rijdt in de zomer de Dartmoor Explorer bus van First Bus . Of pak in de zomer de Haytor Hoppa , deze rijdt op zaterdagen van Newton Abbot, naar Widecombe en Manaton.

Er is ook een lijnbusdienst, de 118 , die Tavistock via Mary Tavy en Lydford verbindt met Okehampton Station.

Britse Nationale Parken: Dartmoor

Accommodatie in Dartmoor

Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden in Dartmoor. Je vindt er vele schattige B&B’s of cottages. Er zijn natuurlijk ook gewoon hotels. Bekijk de mogelijkheden op bijvoorbeeld Booking.com en Vrbo.com .

Je kunt op sommige plekken wildkamperen (met een tentje), bekijk daarvoor hier de juiste informatie en plekken waar het mag. Heb je een camper, caravan of grote tent? Of wil je gewoon een fatsoenlijke camping, bekijk dat hier de mogelijkheden.

Meer informatie

Lees hier meer over de nationale parken in Engeland, Devon of Zuidwest-Engeland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken