Home » Groot-Brittannië » St Michael’s Mount: de Cornwall topper

Voor de kust van Cornwall schittert het getijdeneiland St Michael’s Mount aan de horizon met een indrukwekkend kasteel. Het wordt vaak gezien als het kleine broertje van het Franse Mont-Saint-Michel (Normandië). Het is een stuk kleiner dan zijn Franse tegenhanger en het heeft dus een kasteel i.p.v. een abdij.

St Michael's Mount in Cornwall, Engeland

De vergelijking met het Normandische Mont-Saint-Michel is niet geheel toevallig. St Michael’s Mount is in de 11e eeuw immers door Edward de Belijder aan de benedictijnse religieuze orde van Mont Saint-Michel geschonken. Ooit woonde hier ruim 300 bewoners op het eiland, inmiddels zijn het er nog slechts 24. Het eiland is in handen van de familie St Aubyn, die het samen met de National Trust runt. Zodoende kan je ook als toerist genieten van dit prachtige eiland. Wij helpen je graag bij je bezoek.

Lees hier meer over:

Geschiedenis St Michael’s Mount

De vroegere geschiedenis is niet geheel duidelijk. Het vermoeden is wel dat er al wel heel lang op het eiland word geleefd en dat er al eeuwen een abdij op staat voordat Edward de Belijder het in de 11e eeuw schenkt aan de Benedictijner orde van Mont Saint-Michel in Frankrijk. In 1135 bouwen zij een kerk en priorijgebouwen op de top van het eiland. Een prachtige plek en eigenlijk ook een ideaal fort.

St Michael’s Mount Castle

Wanneer Richard I op kruistocht is in het Heilige Land wordt de berg dan ook ingenomen door aanhangers van zijn broer Jan (zonder Land). Later krijgen de gebouwen toch weer hun originele monastieke gebruik terug. In de 14e eeuw wordt de haven aangelegd. Het eiland blijft van de Franse abdij tot de oorlog met de Fransen in 1414 onder leiding van Hendrik V. Hij stuurt de laatste monniken in buitenlandse priorijen het land uit. De Birgittinessen van de Syon abdij mogen het eiland overnemen.

Het eiland wordt echter nog een aantal keer als fort gebruikt, zoals in de Rozenoorlog, de Opstand in Cornwall en de laatste keer tijdens de Engelse Burgeroorlog in 1646. Royalistische aanhangers houden de berg een tijdlang vast, maar moeten uiteindelijk gedwongen capituleren voor de parlementariërs.

In 1660 koopt Sir John St Aubyn de berg en het kasteel is sindsdien in zijn familie. In 1878 wordt het terrasvormige tuin ontworpen door Sir John St Aubyn (later de 1e Lord St Levan). Deze tuinen zijn vandaag de dag nog te bewonderen. Dit komt doordat de familie in 1954 een groot deel van het eiland schenkt aan de National Trust. Een voorwaarde van die schenking was dat de familie het kasteel nog zeker 999 jaar mag huren. Zij runnen de bezoekers onder licentie van de National Trust. Hierdoor kunnen zij bepalen wanneer het eiland en het kasteel open is voor bezoekers.

Zo kan de rust voor de bewoners nog worden gegarandeerd. Naast de familie wonen er nog enkele gezinnen op het eiland. Zij runnen o.a. de winkel, eetgelegenheden en de bootjes.

De legende van Jack the Giant Killer

St Michael's Mount

We zeiden dan wel dat we de vroegere geschiedenis van het eiland niet precies kennen, maar stiekem weten we hem wel. De reus Cormoran bouwt het eiland voor de kust. Zo kan hij makkelijk aan land gaan om vee van de lokale boerderijen te stelen als maaltijd.

De lokale bevolking is hier natuurlijk niet blij mee en er wordt een beloning uitgeloofd voor degene die Cormoran doodt. De jonge Jack ziet zijn kans en kruipt in de nacht naar de berg. Hier graaft hij een diepe kuil. De volgende ochtend blaast Jack op zijn hoorn om de reus wakker te maken.

Hier was Cormoran natuurlijk niet van gediend en stond op om Jack te grazen te nemen. Verblind door de zon rent hij op het geluid af, maar ziet het gat over het hoofd. Met een grote dreun komt de reus hierin, waarna Jack het gat weer opvult. Hierdoor is hij natuurlijk de held van Cornwall en komt hij bekend als Jack the Giant Killer.

Het hart van de reus veranderde in steen en is nog steeds te zien op het pad richting het kasteel. Als je op de hartvormige steen gaat staan kun je Cormoran’s hart nog horen kloppen…

Bezoek St Michael’s Mount

Een bezoek aan St Michael’s Mount is altijd anders. Bij laag water moet je te voet naar het getijdeneiland, bij vloed per boot. Je verblijfstijd is afhankelijk van je plannen. Bezoek je alleen de tuin of het kasteel dan kan dat in één tot twee uur. Bezoek je beide dan kan dat in twee tot vier uur. Wij raden aan om rekening te houden met minimaal drie tot vier uur voor je bezoek. Houd er rekening mee dat de tuin in de wintermaanden dicht is. Je kunt tot 16 uur de tuin en het kasteel betreden, om 17 uur gaat het eiland dicht en wordt verzocht dat je dan het eiland af bent.

Houdt er rekening mee dat het een natuurlijk eiland is. De paden zijn stijl, ongelijk en kunnen glad zijn. Doe dus goede (wandel)schoenen aan. Helaas is om deze reden het kasteel dan ook niet te bezoeken voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Op het eiland zijn er verschillende plekken waar je iets te eten en drinken kan nemen. Houdt er in de zomer wel rekening mee dat er wachtrijen kunnen ontstaan.

Wat niet te missen op St Michael’s Mount :

De tuin van op Saint Michael’s Mount in Engeland
 • Het stenenhart van reus Cormoran (op weg naar het kasteel, 40 meter voorbij de bron)
 • De kanonbatterijen op de top. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht.
 • Het kasteel
  • Een klok die zowel de tijd van het getij als het uur van de dag aangeeft
  • Een stuk jas van Napoleon gedragen tijdens de slag bij Waterloo
 • De kerk van St Michael & All Angels
 • De tuin
 • Het dorp (waar nog steeds mensen echt wonen)
 • De haven
  • Hier vind je ook de koninklijke voetstappen van Koningin Elizabeth en Prins Philips die het eiland in 2013 bezochten. Daarnaast vind je ook de voetstap van Koningin Victoria die hier in 1846 was.

Locatie/bereikbaarheid

St Michael’s Mount ligt voor de zuidkust van Engeland in de baai bij het kustplaatsje Marazion. De bereikbaarheid van St Michael’s Mount ligt aan de getijden. Het is een getijdeneiland wat betekent dat het tijdens hoog water (vloed) niet lopend te bereiken is, maar tijdens laag water (eb) wel. Het eiland is daardoor per dag zo’n vier uur ter voet bereikbaar. Kaartjes worden hierop ook verkocht, je kunt alleen ‘walking tickets’ kopen tijdens eb. De oversteek kost je ongeveer 10 tot 15 minuten.

Bij hoog water kun je het eiland nog wel per boot bereiken. Vanaf het vasteland kun je met de boot naar het eiland bij hoog water. De boot vaart alleen met hoog water en je hebt een ticket voor de tuin en/of kasteel nodig. Ook voor de boottocht wordt een kleine vergoeding gevraagd, deze moet je vooraf geboekt hebben. Voor de terugreis is dit niet nodig.

Of je kunt lopen of met de boot moet kun je hier bekijken: stmichaelsmount.co.uk/getting-here/walking

Per boot: Er zijn drie vertreklocaties, afhankelijk van de waterstand. Je wordt naar de juiste locatie geleid door de gidsen. Chapel Rock (5-10 minuten lopen vanaf de parkeerlocatie), Gwelva (10-15 minuten lopen) en Top Tieb (15-20 minuten lopen). Wees op tijd aanwezig.

Per auto: voer postcode TR17 0EG in voor de parkeerplek Long Stay Marazion (Folly Field). Je kunt achteraf nog extra parkeertijd invoeren.

Per trein/bus: Het dichtstbijzijnde treinstation is Penzance, vanuit hier kunt u met de bus richting Marazion (10 minuten, bussen: 2, 515, U4, LAND, 300 en 390).

Tickets en openingstijden

St Michael’s Mount

De openingstijden verschillen per seizoen, check dus altijd vooraf de website van het eiland. Het kasteel is echter wel altijd op zaterdag dicht en het eiland is vanaf 17 uur gesloten. In de wintermaanden is de tuin en het kasteel niet te bezoeken en varen er geen boten.

Vanwege corona is in 2020 ingevoerd dat je een ticket moet hebben voor het bezoek aan het eiland. Er wordt er ook over nagedacht dit permanent in te voeren om de drukte te handhaven. In de wintermaanden van 2021 (november/december) kun je de haven, het dorp, de winkel en het café wel gratis bezoeken (zonder ticket).

Je kunt tickets online boeken via de website van St Michaels Mount: stmichaelsmount.co.uk/

Foto’s St Michael’s Mount

 • St Michael’s Mount
 • Kerk
 • St Michael’s Mount
 • St Michael’s Mount
 • St Michael's Mount
 • St Michael’s Mount
 • St Michael’s Mount
 • St Michael’s Mount

Meer informatie St Michael’s Mount

De officiële site: www.stmichaelsmount.co.uk

Lees meer over Zuid-West Engeland


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken