Gepubliceerd op 22 december 2023 | Laatst aangepast op 19 juli 2024
De kathedraal van Newcastle, ook wel St Nicholas Church, mag dan niet groot zijn, uniek is deze zeker. Zelden tref je een kerk aan die ook dienst heeft gedaan als een soort vuurtoren. Al brand er al jaren geen licht meer in de toren van Newcastle Cathedral, het is nog steeds een bezoek waard.
De kerk heet officieel The Cathedral Church of St Nicholas Newcastle upon Tyne en het is de enige kathedraal in Engeland die gewijd is aan St Nicholas. St Nicholas/Sint-Nicolaas is de 3de-eeuwse bisschop van Myra die de inspiratiebron is van Sinterklaas.
Geschiedenis van Newcastle Cathedral
De oorsprong van de kathedraal gaat terug tot het jaar 1091, een periode waarin een Normandische houten kerk wordt opgericht nabij het imposante kasteel van Newcastle. Deze vroege kerk sneuvelt door een verwoestende brand in 1216, waardoor de weg vrijkomt voor de bouw van een stenen exemplaar. De bouw duurt van 1275 tot 1359. De bekende lantaarntoren komt er echter pas in 1448 op.
Bisdom Newcastle
In de 16e eeuw probeert Newcastle stadsrechten te verkrijgen, waarmee ze ook een bidsom zouden worden en de St Nicholas Church een kathedraal. Ze slagen hier echter niet in en de kerk moet nog tot 1882 wachten op deze titel.
De kerk raakt beschadigt door Schotse indringers in 1640 en tijdens het beleg van Newcastle in 1644. Grote schade blijft echter uit omdat de burgemeester Schotse gevangenen in de toren vasthoudt, zodat de Schotten deze niet aanvallen.
Victoriaanse tijden
Door werkzaamheden in de buurt van de kerk gaat de beroemde lantaarntoren van de St Nicholas Church scheef staan. In de tweede helft van de 19e eeuw wil men hier iets aan doen en schakelen ze architect Sir Gilbert Scott hiervoor in. Hij laat de kroon herbouwen. Mooi op tijd om de vieren dat de kerk zich een kathedraal mag noemen in 1882.
Industrialisatie
Na de dood van koningin Victoria krijgt het plein voor de kerk een beeld van haar. De kathedraal groeit mee met de stad tijdens de industriële revolutie in de 19e en 20e eeuw, zo krijgt het in 1926 een extra zaal. Hier is tegenwoordig het café in gevestigd.
Wereldoorlogen en moderne tijd
De kathedraal ondergaat verschillende uitdagingen tijdens de wereldoorlogen. Een luchtaanval in 1941 veroorzaakt explosieschade aan de kathedraal. Na beide wereldoorlogen worden herdenkingsmonumenten aan de kathedraal toegevoegd, waaronder het Ascension Window van Leonard Evetts (1962).
De kathedraal van Newcastle in het heden
Er zijn nog regelmatig renovaties geweest, zoals tijdens de coronapandemie. Toen is het kerkhof, het schip en het café vernieuwd.
Bezienswaardigheden in de kathedraal
Je kunt natuurlijk de kerk in Newcastle binnenlopen en gewoon genieten van al het pracht en praal. Wij zetten echter een aantal hoogtepunten ervan voor je op een rij.
(Oorlogs)monumenten
Binnen de kathedraal bevinden zich memorials ter nagedachtenis aan kunstenaars, architecten, kooplieden, politici, oorlogshelden, kerkelijken en ambachtslieden. De beroemdste is waarschijnlijk Lord Cuthbert Collingwood, de rechterhand van Lord Nelson tijdens de Slag om Trafalgar. Hij is hier gedoopt en getrouwd.
De doopvont
Een opvallend kenmerk is de kalkstenen doopvont, recht onder de Lantaarntoren geplaatst. Steenhouwer Cuthbert Maxwell verborg de doopvont in 1640 voor plunderende Schotse hervormers. Hiermee redde hij het 15e-eeuwse werk.
Glas-in-lood
Het interieur van de kathedraal is verfraaid met prachtig gebrandschilderd glas. De onderwerpen variëren van heiligen tot industriëlen uit Tyneside en van weldoeners tot militaire herdenkingen.
In St Margaret’s Chapel is er ook een stuk glas waar Maria op staat afgebeeld die het kindje Jezus voedt. Het dateert uit begin 15e eeuw en is het enige overgebleven glas uit deze periode in de kathedraal.
Het koor en altaar
Kunstenaar Ralph Hedley maakt in de 19e eeuw het prachtige houtsnijwerk in het koor. Deze toevoeging kwam er in 1882 wanneer de kerk een kathedraal wordt. Zijn dochter stond model voor de engelen in het hout.
Het hoogaltaar, gesneden door J.S. Westmacott, bevat een altaarretabel met een beeltenis van St Nicholaas. In het midden zie je een Christus die triomfeert.
The Thornton Brass
Een monumentaal Vlaamse messingwerk uit de 15e eeuw ter ere van weldoener Roger Thornton Agnes. Hij betaalt veel mee aan de kerk. Nu siert hij de kerk met zijn vrouw en zeven zonen en zeven dochters.
Lantern Tower
De beroemde Lantaarntoren, gebouwd in 1448, fungeerde eeuwenlang als navigatiepunt voor schepen op de Tyne. Koopman Robert Rhodes gaf het geld voor de bouw van de 60 meter hoge kroon. Pas vanaf de 16e eeuw kwam er een waskaars in de toren te staan, waardoor het reizigers over de Town Moor en Tyne een herkenningspunt gaf.
Je kunt de toren bezoeken door 162 treden te beklimmen tijdens een The Lantern Tower Tour.
Het orgel
Het indrukwekkende orgel van de kathedraal heeft een rijke geschiedenis, met delen die uit 1676 komen. Het is ooit bespeeld door de barokcomponist Charles Avison.
Praktische informatie Newcastle Cathedral
Bereikbaarheid
Gelegen aan Saint Nicholas Square, is de kathedraal goed bereikbaar. In 5 minuten loop je vanaf het centraal station naar de kerk toe.
Bushalte High Level Bridge North End, de bussen 21, 25 en X12 MAX stoppen hier.
Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag: 8.00 – 18.00, zaterdag en zondag: 08.00 – 17.00 (Let op: speciale diensten en evenementen kunnen de openingstijden beïnvloeden, raadpleeg de website voor actuele informatie).
Je kunt de kathedraal gratis bezoeken en deel nemen aan diensten. Er zijn soms ook rondleidingen, waarbij je de Lantaarntoren mag beklimmen.
Foto’s Newcastle Cathedral
Meer informatie
Wil je meer leuke tips voor je citytrip? Bekijk onze pagina over Newcastle.