Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Newcastle » Newcastle wandelroute: langs de highlights van de levendige industriestad

Gepubliceerd op 6 december 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Of je nu voor het eerst in Newcastle bent of dat je voorheen er alleen hebt geshopt en je de stad nu eens echt wil ontdekken, wij hebben de ideale stadswandeling voor je uitgezet. Want Newcastle upon Tyne mag dan wel bekend staan als industriestad, deze industrie bracht wel welvaart mee en daardoor prachtige bouwwerken. Dus loop je mee met onze Newcastle wandelroute? Hij is ongeveer 5 km lang.

We beginnen de Newcastle wandelroute bij het centraal station. Hier komen natuurlijk de treinen aan vanuit het land, maar ook de DFDS-bus zet hier de passagiers af van de minicruise. Ben je met de auto, dan kun je de route natuurlijk op ieder punt in de stadswandeling oppakken. De uitleg loopt met de klok mee.

Kaart Newcastle wandelroute:

Close
Routebeschrijving
‘; ‘;
opties weergeven Verberg de opties
Print Reset
Ophalen van de route…

Newcastle Central Station

Geopend door Koningin Victoria in 1850, dient Newcastle Central Station als een architectonisch hoogstandje. Het treinstation is in neoklassieke stijl ontworpen door John Dobson. Het station markeert een tijdperk van industriële groei en handel, waarbij het de rol van knooppunt speelde voor goederen- en passagiersvervoer tijdens de industriële revolutie. De aanwezigheid van het station heeft bijgedragen aan de economische bloei van Newcastle en getuigt van de technologische vooruitgang van die tijd.

Steek de weg over en ga Bewick Street in, te herkennen aan de kerk. Deze straat ligt aan de linkerkant van het station als je daar met je rug naar toe staat. Je staat nu voor St. Mary’s Cathedral.

St. Mary’s Cathedral

De bouw van de kathedraal tussen 1842 en 1844 symboliseert de heropleving van het katholicisme in Engeland. Architect Augustus Pugin, een prominente figuur in de gotische revivalstijl, ontwierp de kathedraal met zijn karakteristieke kenmerken. Hij is ook de ontwerper van het Houses of Parliament in Londen.

Buiten de kerk staat een standbeeld van Kardinaal Basil Hume. In Newcastle geboren, maar uitgegroeid tot aartsbisschop van Westminster en kardinaal van de Rooms-katholieke kerk.

Loop rechts om de kerk, sla aan het einde rechtsaf (Clayton Street) in. Op het knooppunt met Westgate Road zie je nog een prachtige goudkleurige klok. Steek hier nog over en ga de volgende linksaf (Fenkle Street), aan het einde ga je door een poort rechtsaf (Charlotte Mews) en stuit je op Blackfriars.

Blackfriars

Oorspronkelijk een Dominicaner klooster dat dateert uit 1239, heeft Blackfriars de tand des tijds doorstaan en is nu omgevormd tot een restaurant. Dit historische gebouw ademt middeleeuwse sfeer met zijn bewaarde gewelven en architectonische details. Dit is de locatie waar in 1334 de Engelse koning Edward III en de Schot Edward Balliol, die aanspraak deed op de troon daar, elkaar ontmoeten. Dankzij de reformatie in 1536 moest het klooster sluiten en is het land verkocht aan kooplieden.

Aan de achterzijde van het gebouw kun je het gebouw nog beter bekijken, ook zie je hier oude resten van het kloostergebouw in de tuin. Hier kom je door de deuren van het gebouw te lopen wanneer deze open zijn. Een andere optie is door linksom het gebouw te gaan (via het steegje of de straat ernaast).

De Newcastle wandelroute gaat verder door linksaf voorlangs Blackfriars te lopen (Friars Street), je steekt de straat over en zie de oude stadsmuur voor je, die ga je door (er is een doorgang in de muur).

Town Wall

De stadsmuur, opgetrokken in de 13e en 14e eeuw, was een cruciaal element in de verdediging van Newcastle. Terwijl je langs de muur wandelt, zie je de overblijfselen van deze historische verdedigingsstructuur, die de stad ooit beschermde tegen indringers en aanvallen. Men was vooral bang voor aanvallen uit het noorden, van de Schotten. Alhoewel in de 18e eeuw al langzaam is begonnen met de afbraak van de muur, is er ook nog een gedeelte gerepareerd in het begin van de 19e eeuw. Dit was tijdens de Napoleontische oorlogen, maar daarna ging het hard met de afbraak. Het gedeelte waar je nu staat is het grootste stuk wat nog over is van de muur.

Loop langs de muur verder naar rechts, aan het einde zie je een Chinese poort staan.

Chinese Arch, Chinatown

De imposante Chinese poort, opgericht in 2004, verwelkomt bezoekers in het bruisende Chinatown van Newcastle. Deze ligt aan de andere kant van de Town Wall waar je net langs bent gelopen. De poort, met zijn sierlijke ontwerp en traditionele Chinese architectuur, vertegenwoordigt niet alleen de toegang tot het Chinatown-gebied, maar ook de culturele diversiteit en het gemeenschapsgevoel dat hier heerst. De Chinese wijk is hier al sinds 1972, het is een van de grootste Chinese gemeenschappen van het land.

Naast de poort staat het Tyneside Irish Centre. In de jaren 40 van de 19e eeuw kwamen er veel Ieren naar Newcastle om in de mijnen te werken. In hun eigen land heerste hongersnood en zo konden ze deze ontsnappen en hadden ze gelijk een baan.

Loop rechtdoor, steek de weg over en volg deze tot je bij het stadion bent.

Newcastle United Football Club

Opgericht in 1892, heeft Newcastle United Football Club een rijke voetbalgeschiedenis die teruggaat tot de vroege dagen van het professionele voetbal in Engeland. Het iconische St James’ Park stadion is meer dan alleen een sportlocatie; het is een bedevaartsoord voor voetbalfans en een symbool van trots voor de stad Newcastle. Het stadion is in 2000 gerenoveerd met een extra hoge tribune aan de noordwestkant, vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de stad. Zou dit indrukwekkende plekje ervoor zorgen dat ze het zo goed doen in de Premier League?

Loop rechtsaf langs het stadion (Strawberry Place), ga de eerste rechtsaf (Strawberry Lane) en aan het einde linksaf (Gallowgate). Steek de weg over, je komt nu in het winkelgebied en steekt onder een overdekt winkelcentrum door. Je komt nu op Eldon Square.

Eldon Square

Oorspronkelijk een woonwijk, is Eldon Square getransformeerd tot een levendig winkelgebied. De mix van historische en moderne architectuur weerspiegelt de evolutie van Newcastle als commercieel centrum. Eldon Square biedt niet alleen winkelplezier, maar je ziet er ook een beeld van Sint Joris op. Dit is de beschermheilige van Engeland. Het verhaal over Sint Joris en de draak is meegenomen door de kruisvaarders. Hier is het beeld voor degene die zijn omgekomen in de twee wereldoorlogen. De banken eromheen staan dan weer voor verschillende legioenen en bataljons.

Loop de straat verder uit tot het volgende plein aan je rechterhand, met hierop een enorme pilaar, dit is Grey’s Monument.  

Grey’s Monument

Het standbeeld van Charles Grey, de 2e Earl Grey, staat hier sinds 1838 trots op Grey Street. Het herdenkt zijn toewijding aan de hervorming van het kiessysteem in 1832. Het is ook de naamgever van de bekende theesoort. Grey’s Monument is niet alleen een historisch eerbetoon, maar ook een uitkijkpunt dat de skyline van Newcastle domineert. Het beklimmen van het monument wordt beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad.

Ga rechtsaf langs het monument en neem de linker straat (Grey Street), ga de arcade (Central Arcade) rechts in.

Central Arcade

Dit gebouw is oorspronkelijk in 1837 gebouwd als korenbeurs (maar nooit als zodanig gebruikt) en heeft vele bestemmingen gehad. Het is een hotel geweest, een nieuwsredactie en een kunstgalerie. Na een grote brand werd het herbouwd en werd het een winkelgalerij. Let op de datum 1906 in de tegels die Bermantoph heten. De muziekwinkel Windows is sinds 1908 in deze passage gevestigd. Qua winkels stelt het voor de rest niet veel voor (of het moet tegen de tijd dat je dit leest veranderd zijn), maar de arcade is echt prachtig.

Ga de arcade aan de andere kant uit (Market Street), en loop naar rechts. Hier zie je Grainger Market, die je kunt bezoeken.

Grainger Market

Gebouwd door Richard Grainger en geopend in 1837. Binnen staan kraampjes waar van alles te koop is, waaronder veel eetkraampjes. Er is ook de oudste Marks & Spencer van het land (al beweert men dat in Leeds ook), die nog steeds M&S seconds en afgeprijsde artikelen verkoopt. Het is niet alleen een plek om verse producten en lokale waren te kopen, maar er zijn ook eetkraampjes voor een snelle maaltijd.

Loop terug naar de straat (Market Street) waar je uitkwam. In plaats van dat je de arcade weer uit loopt, loop je door naar de volgende straat (Grey Street) en hier sla je rechtsaf in.

Grey Street

Ontworpen door Richard Grainger, wordt Grey Street vaak beschouwd als een van de mooiste straten in het Verenigd Koninkrijk. Theaters, restaurants en winkels langs deze straat zijn begin 19e eeuw gebouwd in neoklassieke stijl. Let op de zuilen en sierlijke gevels. Grey Street maakt deel uit van Grainger Town, de wijk die is vernoemd naar zijn architect. Voor de eeuwwisseling was deze straat verwaarloost en stonden veel panden leeg, gelukkig is er inmiddels weer volop leven en worden de prachtige gebouwen weer gebruikt zoals bedoeld.

Loop de straat uit (Grey Street loopt over in Dean Street), je komt nu bij een rotonde met daarboven een spoorbrug, loop verder (Side) tot je weer een brug ziet, ga hier linksaf onderdoor, onder de brug kies je de rechter straat (Queen Street). Dit is geen apart punt in deze Newcastle wandelroute, maar dit is wel een iconische (foto)plek voor deze stad. Ga linksaf (ook Queen Street). Op de kruising zie je links van je een trap, met daarboven All Saints Church (1789). Ga rechtsaf (King Street) tot het laatste gebouw aan je linkerzijde voor je bij de rivier de Tyne komt (nr 25).  

Tyne Tees Steam Shipping Company

De Tyne Tees Steam Shipping Company, opgericht in 1864, speelde een cruciale rol in de maritieme geschiedenis van de regio. Deze rederij was een belangrijke speler in het vracht- en passagiersvervoer over de Noordzee. De schepen van de Tyne Tees Steam Shipping Company waren een vertrouwd gezicht op de Tyne en speelden een sleutelrol in de handelsbetrekkingen tussen Newcastle en andere havens. Op het hoekje van het gebouw zie je nog een aandenken aan dit bedrijf wat ooit in dit gebouw was gevestigd. Herken je nog wat Nederlandse en Belgische plaatsnamen?

Steek de straat over, ga linksaf en loop langs de kade zodat je kan genieten van de mooie gebouwen aan de Quayside. Je loopt naar de brug en steekt deze over. Dit is de Gateshead Millennium Bridge.

Gateshead Millennium Bridge

De Gateshead Millennium Bridge, geopend in 2001, is een architectonisch meesterwerk en een opvallend kenmerk aan de rivier de Tyne. De unieke kantelbeweging van de brug, die lijkt op een ooglid dat opent en sluit, voegt een futuristisch element toe aan de oever. ’s Avonds verlicht, transformeert de brug de Tyne tot een betoverend schouwspel.

Aan de overkant van de brug zie je links gelijk de volgende stop van de Newcastle wandelroute.

Baltic Centre for Contemporary Art

Gehuisvest in een voormalige graansilo uit 1950, is het Baltic Centre for Contemporary Art een internationaal gewaardeerde instelling voor moderne kunst. De transformatie van een industriële structuur tot een kunstcentrum weerspiegelt de evolutie van Newcastle naar een kunstzinnige stad. Het museum is gratis te bezoeken.

Ga rechtsaf, trap op en langs de kade richting het glazen gebouw.

The Glasshouse (Sage Gateshead)

Ontworpen door Sir Norman Foster en geopend in 2004 als de Sage Gateshead. Inmiddels is het gebouw ongedoopt tot The Glasshouse International Centre for Music. Het blijft echter een architectonisch hoogstandje en een cultureel epicentrum aan de rivier de Tyne. Naast het bieden van een indrukwekkende locatie voor muziek en conferenties, weerspiegelt de Sage Gateshead de moderne visie van Newcastle en Gateshead als dynamische stadscentra.

Na het glazen bolvormige gebouw torent een kerk op boven de hoge kade.

St. Mary’s Heritage Centre

Oorspronkelijk een middeleeuws hospitaal, heeft St. Mary’s Heritage Centre nu de rol van een centrum voor lokale geschiedenis. Het bewaart het rijke erfgoed van Newcastle en St. Mary’s, en biedt bezoekers de kans om terug te reizen in de tijd en de geschiedenis van de stad te verkennen. Het is echter niet vaak open, maar de locatie biedt wel een prachtig uitzicht over de stad, wat de moeite van het traplopen waard kan zijn.

Voor de wandelroute blijven we echter langs de Tyne lopen (Hillgate), en lopen we onder de Tyne Bridge door.

Tyne Bridge

De Tyne Bridge, voltooid in 1928, is een iconisch symbool van Newcastle. Het ontwerp, geïnspireerd door de Sydney Harbour Bridge, overstijgt de rivier de Tyne met indrukwekkende stalen bogen. De brug verbindt niet alleen Newcastle en Gateshead fysiek, maar ook symbolisch, en biedt een panoramisch uitzicht op de skyline van beide steden.

Sla aan het einde rechtsaf (Bridge Street) en ga de volgende brug aan de rechterzijde over.

Swing Bridge

De Swing Bridge, een meesterwerk van ingenieurskunst dat in 1876 is geopend, is een beweegbare brug over de Tyne. Zijn unieke draaimechanisme stelt schepen in staat om er langs te varen. Het is een fotogenieke brug door zijn vormen en kleuren.

Links zie je de High Level Bridge.

The High Level Bridge

 De High Level Bridge, voltooid in 1849, is een indrukwekkende spoor-en-wegbrug die de Tyne overspant. Zijn klassieke architectuur weerspiegelt de industriële revolutie, terwijl het nog steeds een vitale verbindingsroute is voor treinen en voertuigen. De brug draagt bij aan de historische skyline van Newcastle en biedt een intrigerend uitzicht op de stad. Lees hier meer over de overige bruggen in Newcastle.

Ga na de Tyne rechts de trap van de brug af. Het gebouw waar inmiddels het Hard Rock Cafe in zit was vroeger Newcastle Guildhall.

Newcastle Guildhall

Newcastle Guildhall, een gebouw dat dateert uit de 17e eeuw, is doordrenkt van geschiedenis. Het gebouw heeft diverse rollen vervuld, van gildehuis tot gerechtsgebouw, markt en bank. Er zijn af en toe rondleidingen, verzorgd door Newcastle City Guides , waarin je binnen kan kijken. Dan kun je de Merchant Venturers’ Court bewonderen met een 17e-eeuws schoorsteenstuk en prachtig houtsnijwerk. In de grote hal is nog een tribune voor historische rechtszittingen te zien. In de Mayors Parlor zijn panelen vol oude schilderingen van Newcastle te vinden.

Sla na de Guildhall linksaf, zodat je aan de andere kant van het gebouw komt. Aan de overkant zie je een mooi vakwerkhuis.

Bessie Surtees House

Bessie Surtees House, een 16e-eeuws koopmanshuis aan de Quayside, is doordrenkt van historische romantiek. Het is beroemd vanwege het verhaal van Bessie Surtees, die in 1772 weg liep met haar vriend John Scott om in Schotland te trouwen. Het huis, met zijn goed bewaarde interieur, biedt een glimp van het leven in het verleden en is een charmant historisch gebouw aan de rivier.

Steek de straat over naar het huis, volg de straat (Sandhill) en ga de trappen rechts (Castle Stairs) op. Hier ga je door een oude muur en kom je uit bij het kasteel.

Newcastle Castle

Newcastle Castle, oorspronkelijk gebouwd in 1080 door de zoon van Willem de Veroveraar, is het historische hart van de stad. Dit stenen kasteel uit de 12e eeuw heeft een bewogen geschiedenis, van middeleeuwse verdediging tot gevangenis. Tegenwoordig biedt het kasteel een fascinerende reis door de tijd, met exposities en een adembenemend uitzicht over de stad.

Ga rechts langs het kasteel, onder de bogen van het spoor door, en kom zo uit bij het tweede gedeelte van het kasteel.

In de 19e eeuw is het, dan vervallen kasteel verder gesplitst om de trein doorgang te geven. Nu sta je bij Black Gate, het is een barbacane, een middeleeuwse vestingpoort. Dit was het laatste gedeelte van het kasteel wat is gebouwd en is vernoemd naar Patrick Black, een koopman die het ooit bezat. Er is ook een kerker, waar vroeger mensen in werden gegooid om dan te ‘vergeten’.

Loop over de houten loopbruggen en ga door de poort. Ga daarna rechtsaf langs de autoweg (St Nicholas Street). Je komt bij een kerk.  

Newcastle Cathedral

Op deze plaats is al meer dan 400 jaar een gebedsplaats. Officieel bekend als de kathedraal van St. Nicholas, dateert Newcastle Cathedral uit de 14e eeuw. In de beroemde kroon- en lantaarntoren stond ooit een licht, dat dienst deed als navigatiepunt voor schepen die de Tyne opvoeren.

Oorspronkelijk was het een parochiekerk, maar in 1882 werd het een kathedraal. Binnen is een bezoek de moeite waard. Het is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur met intrigerende glas-in-loodramen en gedetailleerde sculpturen.

Voor de kathedraal staat een standbeeld van koningin Victoria.

Ga na de kathedraal linksaf (Collingwood Street) voor de laatste meters in deze Newcastle wandelroute. Bij de stoplichten gaat het over in Neville Street en zie je links een aantal mooie gebouwen. Als je bij de tweede stoplicht oversteekt kom je eerst bij het vrijstaande gebouw, dat is Lit & Phil Library.

Lit & Phil Library

De Literary and Philosophical Society Library is opgericht in 1793 en zit in dit gebouw sinds 1825. Het is een van de oudste en grootste onafhankelijke leeszalen in het Verenigd Koninkrijk, alleen in Londen zit een oudere. Het heeft een uitgebreide collectie boeken, manuscripten en artefacten. Het statige gebouw dient als een intellectueel bastion en biedt een rustige ruimte voor studie en onderzoek. Iedereen mag hier naar binnen en boeken lezen, boeken lenen is echter alleen voor leden. Je kunt de bibliotheek gratis bezoeken en er worden ook regelmatig tours gegeven.

Rechts ervan is de Neville Hall.

Neville Hall

De Nevilla hal is het gebouw van het North of England Institute of Mining and Mechanical Engineers, opgericht in 1852. Dit instituut documenteert de bijdragen van het noorden aan mijnbouw en techniek. Het gebouw zelf is een architectonisch hoogstandje dat de vooruitgang in technologie weerspiegelt. Helaas is het de Wood Hall niet standaard open voor het publiek, maar als je er een kijkje binnen kunt nemen, moet je dat zeker doen. Er zit wel een koffietentje in het gebouw, waar je natuurlijk wel naar binnen kunt.

Wanneer je de straat verder uitloopt kom je weer bij het centraal station uit, de plek waar we deze Newcastle wandelroute zijn begonnen.

Hopelijk heb je genoten van deze stadswandeling door Newcastle upon Tyne. Laat hieronder weten wat je van de route vond.

Meer informatie Newcastle wandelroute

Klik op de linkjes in de tekst voor meer informatie over specifieke locaties.

Wil je meer Newcastle ontdekken? (Ja, er is nog veel meer dan dit te zien!). Bekijk onze pagina: Newcastle upon Tyne.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken