Gepubliceerd op 26 september 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Voor wie denkt dat alle Britse series die zich in een landhuis of kasteel afspelen ouderwets zijn, is er nu het boek van Josephine Rombouts. Deze Nederlandse dame verhuisde naar Schotland waar ze werk vond op een Schots kasteel ‘Cliffrock Castle’.
Wie wil er nou niet wonen op een kasteel aan de westkust van Schotland? Maar deze kastelen zijn toch vooral toeristische trekpleisters? Niet allemaal, er zijn er ook genoeg nog steeds privébezit. Zo ook Cliffrock Castle (niet de echte naam), waar dus ook nog steeds personeel werkt (want zo’n kasteel wordt echt niet schoongemaakt door de eigenaren!). Maar hoe kom je hier als Nederlandse vrouw terecht?
Vraag dat maar aan Josephine Rombouts. Zij verhuisde met haar man en twee kinderen naar het prachtige Schotland (wij zijn jaloers 😉). Echter had ze nog geen werk, maar in de kleine gemeenschap hoorde ze al snel dat op het kasteel een vacature was. Ze woonde op het landgoed wat bij het kasteel behoorde, dus dat lijkt een perfecte match. Haar studie Nederlands en kunstgeschiedenis mag het bij vele sollicitaties goed doen, maar voor de vacature ‘schoonmaker op Cliffrock Castle’ zal het weinig toevoegen. Ook was het gebrek aan kennis van het Britse klassensysteem en het niet willen verhuizen naar het kasteel een minpuntje. Toch krijgt Josephine de baan, waardoor ze van 2014 tot 2018 op het kasteel werkzaam is.
Na de opvallende sollicitatieronde die niet tot een duidelijk contract leidt, maar wel tot werk blijft het kasteelleven Josephine verbazen. Ze overleeft de twee weken proeftijd in het (zomer)verblijf van de kasteelfamilie. In de herfst verlaat de familie het kasteel en staat Josephine er alleen voor. Dan ontdekt ze Stanley Agers – The Butler’s Guide to Clothes Care, Managing the Table, Running the Home & Other Graces (uit 1920). Er blijkt weinig veranderd te zijn sinds de tijd van Downton Abbey. Ze leert een hoop uit het boek en zorgt ervoor dat het huis van boven tot onder blinkt.
Ondanks de Nederlandse benadering (die vaak niet goed valt in Schotland) is de kasteelvrouw toch zeer te spreken over Josephine haar werk. Josephine leert in de verschillende jaren ook steeds meer over de Britse elite, hun leven en hoe ze benaderd moeten worden. Brits, want het zijn Engelse die natuurlijk in Schotland ook een kasteel moeten hebben (naar Queen Victoria’s voorbeeld).
Ook als lezer leer je veel over de geschiedenis van Schotland, de gebruiken en de Britse taal. Zo maak je als lezer wellicht niet dezelfde inschattingsfouten als Josephine Rombouts bij het inschatten waar iemand staat op de Britse ladder. Slechte kleding en de hele dag de tijd hebben wil niet zeggen dat je werkloos bent bijvoorbeeld. Het boek leest makkelijk weg door de leuke anekdotes die Josephine mee maakt (al zal ze op het moment zelf daar anders over hebben gedacht). Het laat ook zien dat je op kan klimmen van housekeeper tot PA van de kasteelvrouw. En dat deze zelfde kasteelvrouw ondanks haar starre houding toch ook persoonlijk betrokken kan zijn. Josephine krijgt namelijk de sleutel van het huis in Edinburgh als haar zoon daar naar het ziekenhuis moet.
Conclusie Cliffrock Castle – Josephine Rombouts
Het boek is heerlijk om te lezen, omdat het zo herkenbaar is. Josephine is een nuchtere, directe Nederlander. Je kunt je goed in haar inleven en leest vol verbazing over het leven op een Schots kasteel.
Cliffrock Castle van Josephine Rombouts vraagt om meer, en gelukkig is daar al gehoor aan gegeven met twee vervolg boeken: Terug naar Cliffrock Castle en De weg naar Cliffrock Castle .
Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist of lees My Great Britain met Josephine Rombouts.
Janie | 2020
Deze pagina bevat een affiliate link. Hierdoor betaal jij niets extra’s als je iets aanschaft, maar krijgt Britblog wel een klein percentage als je dat doet. Lees hier meer daarover.