Home » Typisch Brits » Boekrecensie: Terug naar Cliffrock Castle – Josphine Rombouts

Gepubliceerd op 25 oktober 2020 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Terug naar Cliffrock Castle - Josephine Rombouts

Na het lezen van Cliffrock Castle waren we natuurlijk ook nieuwsgierig naar de opvolger van Josephine Rombouts: Terug naar Cliffrock Castle (belevenissen op een Schots kasteel).

Het boek gaat verder met een inkijkje in het kasteelleven in de 21 eeuw. We leren steeds meer over de Britse gewoontes, want wie laat je voor? Hoogste rang eerst, maar vrouwen gaan ook voor. Dat is elke keer goed nadenken bij de deuropening.

De grote rode draad door het boek zijn de verbouwingen, want dat wordt Josephine volledig toevertrouwd. De verwachtingen zijn hoog, weet ze telkens weer de juiste keuzes te maken? Want deze verwachtingen worden natuurlijk niet altijd volledig uitgesproken. Maar de veronderstelling dat het wordt begrepen is er natuurlijk wel.

De verbouwingen zorgen er wel regelmatig voor dat Josephine mag gaan shoppen voor het kasteel. Dan komt de uitdrukking ‘de klant is koning’ echt tot zijn recht. Als Personal Assistance van de kasteelvrouw word je echt in de watten gelegd. Hoe groot is het verschil dan als je weer op het kasteel bent en weer moet schoonmaken…

Josephine Rombouts
Josephine Rombouts
Foto: Katja Poelwijk

En dan is er nog het debacle van Josephine en honden, ze liggen elkaar niet zo. Ondanks dat Napoleon, de hond van de kasteelvrouw, haar niet meer aanvalt weet hij haar leven toch nog moeilijk te maken. Want Josephine vindt hem in haar tuin, brengt hem terug bij de kasteelvrouw en het lijkt allemaal perfect af te lopen totdat blijkt dat…

Tja dat moet je zelf, maar in het boek lezen. Net zoals of het een goed idee is om zelf een ceilidh (een typisch Schots feest) te geven en waar Josephine haar toekomst ziet. Want is het kasteelleven wel haar leven?

Terug naar Cliffrock Castle leest, net zoals het eerste boek, lekker weg. Het blijft fascinerend om te lezen hoe er heden ten dagen nog wordt geleefd op een kasteel met landgoed. Een heerlijk kijkje in het ‘Downton Abbey’ van nu.

Terug naar Cliffrock Castle van Josephine Rombouts is een vervolg op Cliffrock Castle . De weg naar Cliffrock Castle is onlangs ook verschenen.

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist of lees My Great Britain met Josephine Rombouts.

Janie | 2020


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.