Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Het Zoutpad (over oude wegen naar een nieuw begin) – Raynor Winn

Gepubliceerd op 22 juni 2020 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Het zoutpad - Raynor Winn

Het Zoutpad (The Salt Path) van Raynor Winn is alweer een tijdje geleden uitgekomen. Ik kreeg dan ook al een paar keer de tip dat ik dit boek echt moest lezen. Braaf ben ik er dan ook aan begonnen, niet kunnen wetend dat mijn tipgevers zo gelijk hadden!

Raynor Winn heeft een normaal rustig leven op een boerderij in Wales met haar man Moth. Hoe het leven snel kan omslaan blijkt wanneer zij hun huis kwijtraken door verkeerde beleggingen (en een verkeerde vriend). Of het dakloze bestaan nog niet genoeg ellende zou opleveren krijgt Moth ook nog te horen dat hij ongeneselijk ziek (CPD) is. Wat doe je dan? Snel inschrijven voor een huurwoning en in een hoekje zitten huilen, toch? Raynor en Moth niet, ze gaan het South West Coast Path lopen. Deze wandelroute van 1014km loopt langs de kust van Somerset, Devon, Cornwall en Dorset en staat bij velen op het lijstje om ooit te doen. Niet helemaal natuurlijk! Daar moet je wel gek voor zijn, een sabbatical voor hebben of…dakloos en uitzichtloos zijn.

Raynor neemt je als lezer mee in haar tocht langs de prachtige natuur van het zuiden van Engeland. Door haar heb ik het gevoel gekregen dat ik het pad ook heb gelopen. Ze omschrijft de natuur, het gevoel, de barre tocht (zonder geld) en de mensen tot in de detail. Het boek is naast een persoonlijk verhaal ook een reisgids en een informatieboek. Want Raynor en Moth zijn echt niet de enige daklozen in het Verenigd Koninkrijk. Het meesterwerk (zo durf ik het wel te noemen) laat de mooiste en lelijkste kant van het land zien.

Ik lees graag boeken over het Verenigd Koninkrijk en geschiedenis, maar ik lees niet vaak of snel. Weken en soms zelfs maanden gaan voorbij voordat ik de laatste bladzijde omsla. Deze keer was het anders, het duurde slechts enkele dagen voordat ik het uit had. En als ik meer vrijetijd had gehad had ik Het Zoutpad het liefst in één ruk uitgelezen.

The Valley of Rocks, South West Coast Path

Het boek is een echte must read voor iedereen die dol is op Groot-Brittannië, wandelen, natuur of gewoon een goed boek. Het grijpt je van het begin bij de strot en het laat je niet meer los. Je gunt de schrijfster en haar man het beste, maar het dakloze bestaan en de CPD voorzien geen mooie toekomst. Ondanks alles laten ze een enorme veerkracht zien, wat kan een mens sterk zijn! En wat kan Raynor Winn prachtig beeldend schrijven.

Het Zoutpad zorgt ervoor dat je nog meer gaat waarderen wat je hebt, en de South West Coast Path (gedeeltelijk) nog iets hoger op je lijstje komt. Net zoals het vervolgboek De Wilde Stilte trouwens…

Staat dit boek ook op jouw lijstje? Je kunt het boek binnenkort op de Britblog Facebook pagina  winnen (t/m 12 juli 2020). Daarnaast is Het Zoutpad van Raynor Winn  ook gewoon te koop.

Lees hier onze recensie van Raynor Winn – De Wilde Stilte. In 2022 zal Raynor Winn met een derde boek komen. Ook gaat het boek Het Zoutpad verfilmd worden.

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Janie | 2020

Categorieën:

,

Geschreven door:


2 reacties op “Boekrecensie: Het Zoutpad (over oude wegen naar een nieuw begin) – Raynor Winn”

  1. Ik begrijp hier helemaal niets van! Ik lees het uit, maar kom nooit verder dan 6 tot 8 pagina’s. Slaapverwekkend, ik mis ook een goede kaart, zodat je kunt zien waar ze zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.