Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: George III – Andrew Roberts

Gepubliceerd op 27 augustus 2022 | Laatst aangepast op 3 oktober 2024

Andrew Roberts komt met een biografie over de Britse koning George III. ‘Daar is toch al alles over gezegd?’ zou je wellicht denken, maar niets blijkt minder waar.

George III - Andrew Robertsts

George III, de laatste koning van Amerika, die de koloniën weggooide en waar meer dan één steekje los zat. Dat is de koning volgens sommige in een korte samenvatting. Maar dat daar meer achter zit zal iedereen wel begrijpen, maar niemand zocht het ooit eerder echt goed uit. Tot Andrew Robert het boek George III, Het leven van de meest onbegrepen koning van Engeland, ging schrijven. De film The Madness of King George uit 1994 liet voor het eerst een beetje de menselijke kant van George III zien. Maar George wordt nog steeds neergezet als een harteloze, absolute soeverein in de hedendaagse (Amerikaanse) media. Maar hoe zit het nu echt?

Daar kon Andrew Roberts achter komen doordat koningin Elizabeth II ruim de ruim tweehonderdduizend pagina’s van ‘Georgian Papers’ uit de Royal Archives in de Round Tower van Windsor Castle heeft vrijgegeven. Andrew Roberts is daar dagenlang zoet mee geweest, wat eindigde in dit boek.  

En dan blijkt de tiran ook maar een mens te zijn. Een mens waar veel tegen zat, zoals zijn vijanden, slechte keuzes en zijn geestesziekte. Hij was echter wel de langstzittende monarch (later alleen ingehaald door Victoria en Elizabeth II) en hij hield van zijn vrouw (wat opvallend is in koninklijke huwelijken). In het boek lees je hoe hij het koningschap overnam van zijn grootvader, hoe hij zijn vrouw uitkoos en hoe hij zijn land regeerde. Het is dan ook meer dan een biografie, het geeft ook een inkijk in de politiek van 1760 tot 1820. Waar natuurlijk de Britse koloniën in Noord-Amerika een belangrijke rol in speelden.

Andrew Roberts – George III

Het boek begint met een stamboom, nooit overbodig met de Britse royals, en een aantal kaarten van de wereld in tijden van George III. Hierdoor krijg je een goed beeld van de wereld destijds. Het boek geeft ook een vernieuwend beeld van de koning. Niet die slechte koning, maar een man waar je regelmatig medelijden mee krijgt. Urenlang staan bij audiënties, de aanvallen van zijn tegenstanders en natuurlijk zijn bipolaire stoornis (manisch-depressieve psychoses). Daarnaast had hij niet veel politieke macht, waardoor zijn vernieuwende ideeën niet werden uitgevoerd. Er zijn ook mooie dingen, zoals de liefde voor zijn vrouw Charlotte en de goede daden van de koning. Zo lees je in het boek bijvoorbeeld over dat de koning soms anoniem Londen inging en dan vrijgevig was naar mensen door geld te geven. George was een liefhebber van kunst en cultuur. Hij had vele boeken en topografische kaarten, maar hij reisde dan weer nooit verder dan Engeland (en zelfs niet noordelijker dan Worcester of westelijker dan Plymouth).

George III - Andrew Robertsts

Conclusie

Het boek telt maar liefst 880 pagina’s, een dikke pil dus (al scheelt het als je een e-book leest zoals wij hebben gedaan). Je leest hem dus ook niet even uit. Het bevat veel details, wat het erg interessant maakt, maar soms verlies je daardoor ook het grote verhaal. Het is duidelijk dat de auteur, Andrew Roberts, zich goed heeft verdiept in het leven van George III. Als je zeer geïnteresseerd bent in de Britse geschiedenis, Amerikaanse revolutie of George III is dit boek zeker een aanrader. Voor degene die liever een korte en bondige biografie lezen kunnen dit boek beter overslaan. Al is er geen (beter) alternatief.

Andrew Roberts – George III

Andrew Roberts – George III is nu te koop .

Uitgeverij: Prometheus
Aantal pagina’s: 880
EAN: 9789044649642
Prijs: € 50,-

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Janie | 2022


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.