Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Vorsten van Albion – Dan Jones

Gepubliceerd op 8 mei 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Er zijn helaas weinig Nederlandstalige boeken over de Britse geschiedenis. Voor de liefhebbers hiervan hebben we nu echter goed nieuws: Vorsten van Albion (Het huis Plantagenet, vormgevers van Engeland) van Dan Jones is uit.

Vorsten van Albion -Het huis Plantagenet, vormgevers van Engeland – Dan Jones

Natuurlijk zijn er genoeg Engelstalige boeken te vinden, en zo begon het ook met dit boek (The Plantagenets). Gelukkig heeft Uitgeverij Omniboek het boek in het Nederlands uitgebracht. We zullen eerst de titel verklaren, deze zal niet voor iedereen gelijk duidelijk zijn. Albion is een oude naam voor de Britse eilanden, maar meestal voor Engeland.

In dit geval gaat het om de Engelse vorsten, en dan om precies te zijn de Plantagenet dynastie. Zij heersen 8 generaties lang in een periode van 245 jaar over Engeland. De regeerperiode van deze familie begint in 1154 met Hendrik II en eindigt in 1399 met Richard II.

De geschiedenis begint bij de dood van Hendrik I van Engeland in 1135. Zijn dochter Mathilde was zijn erfgenaam, maar haar neef Stefanus van Blois greep de macht. Haar man, Godfried Plantagenet, vecht echter voor haar en hun zoon om de kroon. Helaas heeft hij niet meer meegekregen hoe zijn zoon, Hendrik Plantagenet, in 1154 wordt gekroond tot koning van Engeland. Hij zal het rijk naar een hoogtepunt qua grootte brengen en zorgt voor een goede basis voor de volgende generaties.

In de bijna tweeënhalf eeuw van de Plantagenets gebeurt er een hoop. Oorlogen met Frankrijk, Schotland en Ierland lijken aan de orde van de dag. De familie kent vele hoogte en dieptepunten, waaronder twee afzettingen. Er zijn kruistochten naar Jeruzalem en er is wat afgemoord in die tijd. Dat is niet zomaar samengevat op een paar bladzijdes. Het boek telt dan ook bijna 700 pagina’s en weegt bijna een kilo. Wij hebben het boek echter als e-book gelezen, wat een stuk minder gewicht is 😉.

Het Frankrijk van 1151 onder Hendrik II
Het Frankrijk van 1151 onder Hendrik II

Nieuwsgierig naar hoe Hendrik II toch de troon weet te bestijgen in 1154? Of hoe het Britse Franse grondgebied eruit zag ten tijde van de Plantagenets? De geschiedenis van de Magna Carta? Maar vooral hoe het komt dat de succesvolle familiereeks bij Richard II eindigt? Lees dan vooral Vorsten van Albion! Het is een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in Engeland en/of geschiedenis. Laat je niet afschrikken door het aantal pagina’s. De schrijver Dan Jones weet je te boeien van de eerste tot de laatste bladzijde. De feitelijke informatie komt tot leven door zijn woorden. Maar er wordt ook eerlijk verteld als informatie in twijfel wordt getrokken. Er worden dus geen sprookjes over prinsen vertelt, al leest het wel zo.

De Vorsten van Albion is het tweede boek van de Britse historicus, auteur, journalist en programmamaker Dan Jones. Dit boek over het huis Plantagenet is omgezet naar de documentaireserie Britain’s Bloodiest Dynasty op Channel 5 (gepresenteerd door Dan Jones zelf). In het Nederlands verschenen al de boeken De Tempeliers en De Kruisvaarders van hem. Samen met Marina Amaral maakte hij De tijd in kleur en Wereld in vlammen.

Vanaf 26 mei 2021 is ook Gevecht om de troon (De Rozenoorlogen en de opkomst van de Tudors) van Dan Jones te verkrijgen, wij kunnen niet wachten. In het Engels zijn er ook nog de boeken Summer of Blood: The Peasants’ Revolt of 1381 (over de Boerenopstand) en Magna Carta: The Making And Legacy Of The Great Charter . Over beide onderwerpen wordt er natuurlijk ook in dit boek gesproken.

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Janie | 2021


Categorieën:

,

Geschreven door:


Eén reactie op “Boekrecensie: Vorsten van Albion – Dan Jones”

  1. Het is een geweldig boek dit boek over de Vorsten van Albion,ook de andere twee boeken van Dan Jones over de Tempeliers en de Kruisvaarders kan ik aanraden .Ik heb als hobby geschiedenis ben 73 jaar en leer en lees nog alles wat met onze geschiedenis te maken heeft .Dan Jones heeft een geweldige manier van schrijven je beleefd alles .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.