Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Peaky Blinders, de ware geschiedenis – Carl Chinn

De Peaky Blinders heersen over Birmingham in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Tenminste…zo gaat het in de indrukwekkende serie op tv. De Peaky Blinders hebben echt bestaan, maar het ging er iets anders aan toe dan in de tv-serie lijkt. Carl Chinn dook in het verleden en schreef het boek Peaky Blinders, de ware geschiedenis van de beruchtste bendes van Birmingham.

Peaky Blinders - Carl Chinn

Altijd gedacht dat Peaky Blinders fictie is? Of wellicht dacht je net dat allemaal waargebeurd is… Carl Chinn helpt je uit je droom en vertelt hoe het echt zit met de bendeleden uit Birmingham. Want de waarheid ligt in het midden. Hij ontrafelt ook mythes die al lang heersen.

Want ja, de peaky blinders hebben bestaan, maar wel rond de 1900. Het was niet één bende, maar de benaming voor arme rellende tieners, die daarvoor nog slogging gangs werden genoemd. Ze waren vooral actief op zondag, want ze werkten vaak gewoon zes dagen in de week. Hun naam? Ja die komt inderdaad van hun hoofddeksel. Al was dit aan de beginperiode nog geen pet met klep maar een heuse bolhoed met punt. Deze droegen ze zijwaarts waardoor ze een oog bedekten (en dus zichzelf een beetje verblindde). De mythe van het scheermesje in de pet (waarmee ze de tegenstander zouden verblinden) kwam pas nadat de peaky blinders al verdwenen waren.

Carl Chinn laat aan de hand van krantenberichten, rechtbankverslagen en ooggetuigen verklaringen duidelijk zien hoe de slogging gangs, en later peaky blinders, huis hielden in Birmingham. De auteur is een kleinkind van een echte peaky blinder en heeft in zijn verleden al getuigenverslagen van zijn familieleden kunnen optekenen voor school. Deze kwamen nu weer goed van pas.

De naam peaky blinders ontstaat trouwens in 1890 en was na de Eerste Wereldoorlog alweer verdwenen. Niet dat er toen geen bendes meer waren, maar niet meer zo als voor de oorlog. (Sport)clubs en een Noord-Ierse hoofdinspecteur uit Belfast maakte een einde van jeugdbendes. We kunnen al verklappen dat dit niet Chester Campbell was 😉.

Peaky Blinders - Carl Chinn

Het boek is in vijf hoofdstukken opgedeeld: de slogging gangs, peaky blinders, het einde van de peaky blinders, illegale gokpraktijken en de echte bendeleden van de jaren ’20. Want er waren inderdaad illegale bookmakers en bendes actief na de Eerste Wereldoorlog. En heel veel namen zullen de Peaky Blinders fans wel kennen. Billy Kimber, Alfie Solomon en Sabini hebben echt een renbaanoorlog gevoerd vanaf 1921. Tommy Shelby mist in dit rijtje. De Shelby’s zijn gebaseerd op de Sheldons, maar of Thomas Sheldon nou gelijk staat aan Thomas Shelby?

Als je dit boek leest kom je er achter wat waar en verzonnen is in de tv-serie Peaky Blinders. Het blijkt dat er veel verhalen, uit verschillende tijden, zijn samengevoegd wat een spannende en mooie tv-hit oplevert. Het leukste detail vind ik hoe de blinders er werkelijk uitzagen, want dat was echt niet hoe de heren er in de serie uitzien. Denk aan wijde pijpen met parels onderop en een zijden sjaaltje, en dus de bolhoed en later pet (zonder scheermesje).

Peaky Blinders van Carl Chinn leert je meer over het Birmingham van rond 1900. Er is vooral aandacht voor de armenwijken, waar de jeugdbendes rondliepen. Mocht je dus de serie Peaky Blinders niet leuk vinden (😲), maar wel dol zijn op de Britse geschiedenis is dit ook een interessant boek.

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Lees hier meer over de filmlocaties van Peaky Blinders.

Janie | 2021


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.