Home » Groot-Brittannië » Wales » Wales » Caernarfon Castle: het kasteel van de Prins of Wales

Gepubliceerd op 8 augustus 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Wellicht ken je het beeld van Charles die tot Prins van Wales wordt benoemd in een prachtig kasteel. Dat is Caernarfon Castle en ligt in het noorden van Wales. Het kasteel in Caernarfon is niet zomaar gekozen voor deze ceremonie. Hier lees je over de geschiedenis en tips voor een bezoekje aan dit historische gebouw.  

Caernarfon Castle geschiedenis

Caernarfon Castle, Wales

De roemrijke geschiedenis van Caernarfon Castle begint allemaal wanneer Edward in 1274 terugkeert van kruistocht naar Engeland om tot koning gekroond te worden. Engeland is echter niet genoeg, hij wil Wales ook inlijven en in 1277 trekt hij met een enorm leger door Noord-Wales. Overal waar hij gebied wint laat hij een stenen kasteel bouwen om de Engelse dominantie te tonen. Vanuit hier kunnen zijn soldaten bedreigingen de kop indrukken. Caernarfon is daar het indrukwekkendste voorbeeld van. De grootste rebellen zitten dan in Snowdonia, dus de locatie is niet geheel toevallig.

Bouw van het kasteel

In 1283 begint de bouw van het kasteel. Militair architect James of St. George komt over uit Savoye (Oost-Frankrijk) om de bouw te leiden. Naast Caernarfon ontwerpt hij nog vijf kastelen voor Edward I. Er werken maar liefst zo’n 1000 arbeiders aan het kasteel.

Prince of Wales

Caernarfon Castle, Verenigd Koninkrijk

Naast een fort is het kasteel ook bedoeld als paleis voor Edward en zijn vrouw Eleonora van Castilië. Zijn doel is om een groot gezin te stichten en zo zijn opvolger te garanderen. Wanneer het stel in 1283 naar Caernarfon komt heeft Eleonora al vijftien kinderen gekregen. De meeste overleden echter al op jonge leeftijd. Niet lang naar haar verhuizing is ze weer zwanger. Voor de bevalling komt ze terug naar het kasteel vanuit West-Engeland. Op 25 april 1284 wordt Edward geboren in een kasteel wat nog niet af is. Met de kleine Edward geeft koning Edward I de Welsh ‘een Prins of Wales die geen woord Engels spreekt’. Vier maanden later overlijdt zijn de oudste zoon van het gezin, wat de kleine Edward ook de troonopvolger maakt. Vanaf nu is ‘Prince of Wales’ een officiële Engelse titel. Wanneer Eleonora sterft op haar 49e in 1290 waren er nog maar vijf dochters en één zoon in leven.

Opstand  

Caernarfon Wales

De Welshmen zijn niet blij met de Engelsen in hun land. Ze worden onderdrukt, zo mogen ze de stadsmuren van Caernarfon alleen binnen op marktdagen (voor de handel). Als Edward I Welshe troepen wil hebben voor de strijd in Gascony (Frankrijk) gaat het hen te ver. Onder leiding van Madog ap Llywelyn komen zij in 1294 in opstand. Vele Engelse bouwwerken in Wales moesten het ontgelden. De rebellen maken gebruik van een marktdag om Caernarfon binnen te vallen. Binnen acht maanden weet Edward echter met een groot leger de opstand de kop in te drukken. Hij laat Caernarfon Castle verbouwen zodat het nog beter bescherming biedt aan de Engelsen. In 1307 sterft Edward I tijdens een oorlog in Schotland terwijl het kasteel nog niet af is.

Owain Glyndwr

In 1403 krijgt de stad weer te maken met een opstand. De Welshe Owain Glyndwr en zijn volgelingen maken het de Engelse koning Hendrik IV lastig. Vooral de hulp vanuit Frankrijk zorgt voor een zware beproeving voor de Engelsen. Ze konden echter Caernarfon Castle goed beschermen, al waren er maar 28 soldaten aanwezig. Militair architect James of St. George had zijn werk goed gedaan. Vanuit de schietgaten hadden de soldaten alle vrijheid om hun aanvallers te beschieten. Andersom zien de Welshe opstandelingen niet wat er binnen gebeurt en waar ze moeten schieten. De dikke muren houden al het geweld tegen. In 1415 waren de Engelse weer aan de macht in Wales.

Nieuwe prins van Wales

In 1916 wordt, de uit een Welsh gezin komende, David Lloyd George premier van Groot-Brittannië. Hij zorgt ervoor dat in 1911 George V’s zoon, Prins Edward, tot Prince of Wales wordt benoemd in Caernarfon Castle. In 1969 volgt eenzelfde ceremonie nog eens voor Prins Charles. Nu is de titel van Prince of Wales symbolisch, vroeger was de prins echter degene die Wales moest beschermen en besturen.

In 1986 komt het kasteel van Caernarfon op de UNESCO-werelderfgoedlijst, samen met de andere kastelen van Edward I in Conwy, Beaumaris en Harlech.

Bezoek aan Caernarfon Castle

Tijdens je bezoek aan het kasteel kom je binnen via de indrukwekkende King’s Gate. Helaas waren ze deze aan het verbouwen tijdens ons bezoek in 2022, waardoor de ingang tijdelijk was verplaatst naar de Eagle Tower.

Het kasteel is zeer groot en er is geen vaste looproute, goed opletten dus dat je niet iets vergeet te bezoeken tijdens je bezoek. Een bezoek kost je zo’n twee uur, natuurlijk afhankelijk van hoeveel je leest.

Het kasteel is verdeeld onder meerdere torens, deze zijn onderling weer verbonden met gangen op verschillende niveaus. In de torens zijn verschillende tentoonstellingen te bekijken over de geschiedenis van het kasteel, Edward I en zijn vrouw Eleonora en over het (Welshe) leger.

Caernarfon Castle tentoonstelling

Een paar hoogtepunten van Caernarfon Castle:

  • King’s Gate, de ingang van het kasteel, was vroeger lastig voor indringers om door te komen. Het was een langere doorgang dan nu. Met vijf poorten, vele hoeken en gaten waardoor hete substanties gegooid konden worden.
  • Eagle Tower is opvallend door de drie torentjes erop. Echter is dat geen rare uitspatting, maar een verwijzing naar het Castiliaanse wapen (waar een gelijksoortige toren staat) naar aanleiding van de afkomst van Eleonora. Het beste uitzicht op deze toren heb je vanaf Queen’s Tower.
  • Tentoonstellingen die te zien zijn: Queen Eleanor’s story, Myths and Legends en Welsh Fusiliers Museum. Het Royal Welch Fusiliers Museum is verspreid over twee torens.
  • Klim naar de hoogte randen van de muren (wall walk) voor de mooiste uitzichten over het kasteel, Caernarfon en de bergen in de omgeving. Ook zie je Menai Strait/Afon Menai, de zeestraat waar het kasteel aan ligt met aan de andere kant het eiland Anglesey.
  • Sta op het bekende balkon wat aan de Queen’s Gate.
  • In de Upper Ward ligt een plaat waar de benoeming van de Prince of Wales plaatsvindt.

Foto’s Caernarfon Castle

  • Caernarfon Castle, Wales
  • Caernarfon Castle, Wales
  • Caernarfon Castle, Groot-Brittannië
  • Caernarfon Castle, Groot-Brittannië
  • Welsh Fusiliers Museum
  • Welsh Fusiliers Museum
  • Caernarfon Castle tentoonstelling
  • Caernarfon Wales
  • Caernarfon Castle, Wales
  • Caernarfon Castle, Wales
  • King's Gate
  • Caernarfon Castle, Verenigd Koninkrijk

Locatie/bereikbaarheid

Caernarfon Castle bevindt zich, zoals je kunt verwachten, in Caernarfon in Noord-Wales. Het ligt aan de rivier Afon Seiont, waar je met een voetgangersbrug overeen kan lopen voor een mooi uitzicht op het kasteel.

Adres: Castle Ditch, Caernarfon LL55 2AY
Navigatie: Postcode LL55 2AY (A4085, A487(T), B4366)
Trein: Bangor (16 km)
Bus: 5/5A/5B, route Bangor-Caernarfon (stop: Caernarfon Penllyn)
Fiets: NCN Route 8 (Cardiff – Holyhead)

Tickets en openingstijden

Tickets kun je online aanschaffen of ter plekke (geen prijsverschil). Met een CADW-lidmaatschap krijg je gratis toegang.

Openingstijden:
Maart – juni: 9:30–17:00
Juli – augustus: 9:30–18:00
September – oktober: 9:30–17:00
November – februari: 10:00–16:00

Dicht op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Meer informatie

De officiële website van Caernarfon Castle: cadw.gov.wales
En van Royal Welch Fusiliers Museum: rwfmuseum.org.uk

Lees hier meer informatie over: Cardiff en Wales.


Categorieën:

, ,

Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken