Home » Groot-Brittannië » De vijftien mooiste lange wandelroutes in het Verenigd Koninkrijk

Je hoofd leeg maken en genieten van de prachtige natuur? Hoe kan dat beter dan met een wandeling? Daarom zetten wij de vijftien mooiste wandelroutes in het Verenigd Koninkrijk voor je op een rijtje. De wandelroutes hebben verschillende afstanden, maar we verwachten niet dat je ze van begin tot eind loopt. Het zijn namelijk langeafstandswandelroutes.

De meeste wandelaars lopen de routes in etappes of lopen er slecht een gedeelte van. Het belangrijkste is niet hoe je hem loopt, maar dat je geniet van de prachtige natuur en vergezichten die het Verenigd Koninkrijk te bieden heeft.

Tips voor wandelen in het Verenigd Koninkrijk

Wandelen

Ga altijd voorbereid op pad. Of je nu één dag gaat of meerdere dagen. Check van te voren of er plekken zijn waar je kan eten en drinken en neem zelf genoeg mee. Bedenk van te voren hoe ver je kunt lopen en regel je slaapplekken vooraf. Houd er rekening mee dat het anders lopen is dan in Nederland (en dat je dus langer over een afstand doet). Je kunt in Groot-Brittannië dagen lopen zonder iets van een bewoonde wereld te zien. Ook het weer is nog verraderlijker dan wat wij hier gewend zijn. Het kan na een bergtop compleet anders zijn.

We hebben verschillende routes voor je op een rij gezet, die alle verschillen in moeilijkheidsgraad. Twijfel je over je eigen kunnen? Begin dan niet met een wandelroute door de Schotse Hooglanden. Kies dan bijvoorbeeld voor de Causeway Coast Way (Ulster Way) in Noord-Ierland.

Je loopt in de vrije natuur, hier is niet altijd mobielbereik. Loop je alleen? Laat dan iemand weten welke route je die dag loopt en wanneer je weer iets van je laat weten. Zorg dat je een goed GPS-apparaat en kompas bij je hebt en je de route weet (routeboekje). Maar vertrouw vooral op je eigen ogen. De natuur verandert, waardoor routes die eerst logisch waren nu wellicht gevaarlijk zijn.

Meer over Wandelen in het Verenigd Koninkrijk.

Onze top 15 langeafstandswandelingen in het Verenigd Koninkrijk

Deze top is in willekeurige volgorde, het is namelijk maar net waar je zin in hebt en wat je aankunt wat een goede wandelroute voor jou is (zie hierboven). In het kaartje kun je zien waar de routes liggen, we hebben de begin- en eindpunten gemarkeerd. Hieronder lees je meer informatie over de langeafstandswandelroutes. Lees rustig verder of klik op de routenaam om gelijk naar jouw gewenste route te gaan.

Kaart langeafstandswandelroutes Verenigd Koninkrijk

Klik hier als de kaart van de langeafstandswandelroutes Verenigd Koninkrijk niet zichtbaar is.

1. South West Coast Path

The Valley of Rocks, South West Coast Path. Wandelen in Engeland

Afstand: 1014 kilometer
Regio: Zuid West Engeland
Bewegwijzering: National Trail, bordjes met het bekende eikeltje wijzen je de weg.
Start- en eindpunt: Minehead en Poole Harbour
Website: southwestcoastpath.org.uk

Eén van de bekendste wandelpaden in het Verenigd Koninkrijk en dat is niet voor niets. Zoals de naam al weggeeft loopt deze wandelroute langs de kust van Zuid West Engeland. Je doorkruist meerdere regio’s, die allemaal populaire vakantiebestemmingen zijn. Houd er dus rekening mee dat deze route in de zomer zeer druk kan zijn. Maar ga je buiten de schoolvakanties om kom je vooral fanatieke wandelaars tegen. Na de publicatie van het boek Het Zoutpad is deze wandelroute nog populairder geworden.
Geniet van de indrukwekkende kustlijn met zijn mooie vergezichten, waar gezellige stadjes en het platteland elkaar afwisselen. De South West Coast Path is de langste wandelroute van Engeland.

Lees verder: Wandel langs de kust via het South West Coast Path

2. Hadrian’s Wall Path

Wandelroute in Engeland: Hadrian's Wall Path

Afstand: 143 km
Regio: Noord Engeland
Bewegwijzering: National Trail, bordjes met het bekende eikeltje wijzen je de weg.
Start- en eindpunt: Carlisle en Newcastle
Website: hadrianswallcountry.co.uk

Deze wandelroute volgt het eeuwenoude bouwwerk van de Romeinen, Hadrian’s Wall. Was deze ooit gebouwd om de barbaren buiten het Romeinse Rijk te houden, nu is het een prachtige leidraad voor een wandelroute. Je leert tijdens deze 143 kilometer niet alleen meer over de Romeinen, maar je kunt ook genieten van de prachtige Engelse landschappen.
Omdat de muur niet overal meer te zien is, is er ook duidelijke bewegwijzering aanwezig. Wil je de wind en de regen in je rug hebben tijdens het wandelen? Loop dan de route van west naar oost.

Lees verder: Hadrian’s Wall Path: wandelen of fietsen langs meer dan alleen maar stenen

3. Wales Coast Path

Three Cliffs Bay beach, Wales Coast Path

Afstand: 1.400 km
Regio: Wales
Bewegwijzering: Ronde bordjes
Start- en eindpunt: Chester (Engeland) en Chepstow.
Website: walescoastpath.gov.uk

De gehele kustlijn van Wales als wandelpad, prachtig toch? De gehele 1.400 kilometer is opgedeeld in zeven ‘kleinere’ routes: North Wales Coast, Anglesey, Llyn Peninsula, Snowdonia & Ceredigion Coast, Pembrokshire, Carmarthen Bay & Gower en South Wales Coast. Genoeg keuze dus en voor ieder wat wils. Zo kun je op het eiland Anglesey een mooi rondje lopen. Niet in één dag natuurlijk, want deze route alleen is al 200km. Of loop langs de prachtige kust op het schiereiland Gower. De Carmarthen Bay & Gower Coast Path is 210km en gaat door deze Area of Outstanding Natural Beauty. Vergeet ook Llyn Peninsula niet. Dit schiereiland wordt ook wel Snowdonia’s arm genoemd. De wandelroute telt 180km, met prachtige uitzichten over zee maar ook drie kastelen en ook dit is een streek van buitengewone natuurlijke schoonheid. Genoeg keuzes, wellicht te veel, want welk stuk wil je als eerste lopen?
We kunnen het niet voorstellen, maar als het nog niet genoeg is: De Wales Coast Path sluit aan op de Offa’s Dyke Path (zie verderop).

4. West Highland Way

Wandelroute Schotland: West Highland Way

Afstand: 154km
Regio: West Schotland
Bewegwijzering: paaltjes met het routeteken erop.
Start- en eindpunt: Milngavie (nabij Glasgow) en Fort William
Website: westhighlandway.org

In het prachtige Schotland kun je natuurlijk op genoeg plekken wandelen, maar de West Highland Way is een veel belopen route. De route loop van het nabij Glasgow gelegen Milngavie naar Fort William en is in 1980 opgezet. Alleen diehard getrainde wandelaars lopen deze route in de wintermaanden. Dan kan sneeuw de paden bedekken en een ijzige wind je doen laten koukleumen. Natuurlijk zullen er gedeeltes nog altijd prima te bewandelen zijn, zeker als het weer meevalt. In mei is deze route het drukst omdat dan de natuur op zijn mooist is. Tijdens het wandelen kun je genieten van uitzichten op het Schotse platteland, meren (lochs) en bergen (bens). Wanneer je hem van zuid naar noord loopt, wordt de tocht steeds zwaarder door de steeds hogere bergen. Maar door de indrukwekkende omgeving vergeet je alle pijntjes al snel. Wellicht ben je na de route nog zo fit dat je vanuit Fort William de Ben Nevis beklimt?

5. Ulster Way

Wandelroute Ulster Way: Giant’s Causeway

Afstand: 1.070km
Regio: Noord-Ierland
Bewegwijzering: Ja op de belangrijkste routes, blauw bordjes met gele accenten.
Start- en eindpunt: Het is een ronde, dus kies zelf je plek uit. Belfast is de meest logische plek.
Website: walkni.com/ulster-way

De manier om Noord-Ierland te leren kennen want je wandelt het hele land door. De Ulster Way is eigenlijk een combinatie van veel ‘kleinere’ wandelroutes. Eén ervan is de Causeway Coast Way (51km), die brengt je langs de Noord Noord-Ierse kust naar onder andere de Giant’s Causeway. Deze plek staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ook de Carrick-a-Rede Rope Bridge en Dunluce Castle bevinden zich op deze route. De route is zeer makkelijk te lopen. Je hoeft dus geen ervaren wandelaar te zijn.

Sliabh Beagh Way (65km) is de langste route van de Ulster Way. Hier leer je meer over de lokale mythen en legenden. Je wandelt door de valleien van Co Tyrone, de drumlins van Co Monaghan en het merengebied van Co Fermanagh.
Rondom Belfast zijn de twee kortste wandelroutes (19,2km): Lagan Towpath en North Down Coastal Path. Toch handig om rustig aan te beginnen.

6. Cleveland Way

Wandelen in Groot-Brittannië: Wandelroute Cleveland Way

Afstand: 175km
Regio: Noord-Engeland/ North York Moors National
Bewegwijzering: National Trail, bordjes met het bekende eikeltje wijzen je de weg.
Start- en eindpunt: Helmsley en Filey
Website: nationaltrail.co.uk/trails/cleveland-way

Denk aan uitgestrekte heidevelden afgewisseld met groene dalen…prachtig toch? En dan heb je ook nog het gedeelte langs de kust, met pittoreske vissersdorpjes. Klinkt als een perfecte route toch? Maar laat je niet misleiden door die glooiende heuvels, er zitten af en toe pittige pieken en dalen in dit traject.

De Cleveland Way loopt langs en dwars door het North York Moors National Park. Waarbij het gedeelte van Helmsley tot en met Whitby als mooiste wordt beschouwd. Ook al zou je dan Scarborough Castle en Robin Hood’s Bay missen. Vooral eind augustus is deze route de moeite waard. Dan staat namelijk de heide in bloei en loop je tussen en op de paarse heuvels.

7. Cotswold Way

Bath, het begin van de Cotswold Way

Afstand: 164km
Regio: Zuid-Engeland/Cotswold
Bewegwijzering: National Trail, bordjes met het bekende eikeltje wijzen je de weg.
Start- en eindpunt: Chipping Campden en Bath
Website: nationaltrail.co.uk/trails/cotswold-way

Ik denk dat de meeste mensen al enthousiast worden van de naam. De Cotswold staat bekend om zijn prachtige dorpjes, gezellige marktstadjes en knusse huisjes. Een route door dit Engelse paradijs moet toch een verademing zijn? Naast de bewoonde wereld loop je natuurlijk ook door de glooiende Engelse landschappen die stiekem af en toe toch verraderlijk steil kunnen zijn.

Het voordeel van dat de route veelal door bewoond gebied gaat is dat je de Cotswold Way makkelijk het hele jaar door kan lopen. Je volgt een bergkam in de Cotswolds Area of ​​Outstanding Natural Beauty. Natuurlijk is het begin- of eindpunt Bath ook zeker de moeite waard om te bezoeken.
Nog niet uitgelopen? De Cotswolds Way maakt samen met de Cross-Cotswold Pathway en Cotswold Link deel uit van de Cotswold Round, een route van 331 km.

8. Coast to Coast

Wandelen in het Lake District

Afstand: 304km
Regio: Noord-Engeland
Bewegwijzering: Niet overal aanwezig
Start- en eindpunt: St Bees Head (westkust) en Robin Hood’s Bay (oostkust)
Website: wainwright.org.uk/coast-to-coast

Dit is geen officiële wandelroute, maar toch moest deze in ons lijstje. De route gaat van de west- naar de oostkust van Engeland (of andersom natuurlijk) en gaat door maar liefst drie nationale parken. North York Moors, Yorkshire Dales en het Lake District. In de laatste ontmoet je ook lopers die de Cleveland Way bewandelen. Bedenker Alfred Wainwright liep eerst de Pennine Way (waarover later meer), deze tocht was echter niet aan hem besteed. Hij wilde een lichtere tocht en bedacht zo deze Coast to Coast wandeling. In 1973 gaf hij zijn eerste wandelrouteboek uit. Net zoals bij de Hadrian’s Wall route wordt geadviseerd om de route van west naar oost te lopen. Zo wandel je met de wind (en regen) in de rug. Al blijft het geen makkelijke route. Toch is de route zeer populair door zijn prachtige uitzichten.

9. Fife Coastal Path

Fife Coastal trail

Afstand: 188km
Regio: Oost Schotland
Bewegwijzering: Er staat bewegwijzering met het logo (een rondje met in het groen/geel/blauw de kust)
Start- en eindpunt: Kincardine (of North Queensferry) en Newburgh
Website: fifecoastandcountrysidetrust.co.uk

Vlakbij Edinburgh begint deze mooie route langs de Schotse kust. Het officiële begin is in Kincardine (bij de gelijknamige brug), maar North Queensferry is slechts de bekende Forth Bridge oversteken bij Edinburgh. De route maakt deel uit van het landoverschrijdende North Sea Trail (Noordzeepad). Op deze route kom je gezellige vissersdorpjes, robuuste kastelen, rotsformaties en grotten tegen. Dit wordt natuurlijk afgewisseld met lange zandstranden (let op met vloed). Geniet van de rijke flora en fauna tijdens deze tocht. De kuststreek van Fife is rijk aan vogels.

De route is goed te lopen. Bij Kincraig Point kun je kiezen voor de Elie Chainwalk. Deze uitdagende optie bestaat uit uitgehouwen treden met kettingen.

10.Norfolk Coast Path

Norfolk Coast Path

Afstand: 135km
Regio: Zuid Oost-Engeland/Norfolk
Bewegwijzering: National Trail, bordjes met het bekende eikeltje wijzen je de weg.
Start- en eindpunt: Hunstanton en Hopton-on-Sea
Website: nationaltrail.co.uk/trails/norfolk-coast-path/

Het is een bekend gegeven, langs de kust lopen is fijn, mooi en leuk. Dat bewijzen de vele kustwandelroutes op deze pagina wel. De Norfolk Coast Path is er daar ook één van. Maar het is niet alleen strand wat je ziet. Je loopt ook door bossen, rietvelden en getijdenmoerassen waar je zo wilde dieren kan spotten. Natuurlijk kom je ook regelmatig langs één van de gezellige kustdorpjes. Of spot een middeleeuws kasteel of de zeehondenkolonie op Blakeney Point.
Door zijn vlakke landschap is dit een redelijk makkelijke route om te lopen. De route loopt niet alleen langs de kust, maar ook een gedeelte landinwaarts. Dat is het oude Peddars Way, die in 1986 is toegevoegd aan deze Britse wandelroute.

11. Offa’s Dyke Path

Wandelroute in Wales: Offa's Dyke Path

Afstand: 285km
Regio: Rondom de grens van Engeland met Wales
Bewegwijzering: National Trail, bordjes met het bekende eikeltje wijzen je de weg.
Start- en eindpunt: Chepstow en Prestatyn
Website: offasdyke.org.uk

De Offa’s Dyke Path volgt de grens tussen Mercia en Powys. Waar? Zul je denken. Dit zijn oude koninkrijken uit de 8e eeuw. De grens volgt nu de Engelse en Welshe grens. Offa, de koning van Mercia wil plunderingen voorkomen en bouwt een lange aarden wal. Dit zal de slechteriken uit Powys (het huidige Wales) wel tegenhouden. Nu kun je de overblijfselen van deze wal bezichtigen tijdens de Offa’s Dyke Path.

De wandeling volgt valleien en rotsachtige bergkammen en verandert voortdurend. Je komt ook langs Hay-on-Wye, bekend vanwege zijn vele (tweedehands)boekwinkels. Jammer dat je tas er zo zwaar van wordt, niet handig tijdens het wandelen. Halverwege het pad is het Offa’s Dyke Centre gevestigd in Knighton. Hier begint ook een andere wandelroute, namelijk Glyndŵr’s Way (zie hieronder).

Offa’s Dyke Path ontmoet aan beide uiteinde de Wales Coast Path.

12. Glyndŵr’s Way/ Llwybr Glyndŵr

Glyndŵr’s Way/ Llwybr Glyndŵr - Owain Glyndwr Centre Machynlleth Mid Wales

Afstand: 217km
Regio: Midden Wales
Bewegwijzering: National Trail, bordjes met het bekende eikeltje wijzen je de weg.
Start- en eindpunt: Knighton en Welshpool
Website: nationaltrail.co.uk/trails/glyndwrs-way

Glyndŵr’s Way lijkt wel een mooi antwoord op Offa’s Dyke. Deze wandelroute is namelijk naar een Welshe vrijheidsstrijder genoemd. Prins of Wales Owain Glyndŵr kwam in 1400 in opstand tegen de Engelse Koning Hendrik IV. De route begint bij Knighton, waar ook Offa’s Dyke Centre te vinden is.

Tijdens de wandeling loop je door open heidevelden, marktstadjes, glooiende akkers en bossen. Regelmatig word je getrakteerd op adembenemende uitzichten op het Welshe landschap. Denk bijvoorbeeld aan het indrukwekkende Clywedog Reservoir. Je loopt door het gebied van Owain Glyndŵr. De eindstad Welshpool is zelfs geplunderd door zijn troepen. En in Machynlleth vind je het Owain Glyndwr Centre. De route is gevarieerd en vaak uitdagend, maar voor getrainde lopers goed te doen.

Doormiddel van Offa’s Dyke Path kun je een ronde maken van de Glyndŵr’s Way.

13. Pennine Way

Wandelroutes in Groot-Brittannië:Pennine Way

Afstand: 435km
Regio: Midden Engeland naar Noord Engeland
Bewegwijzering: National Trail, bordjes met het bekende eikeltje wijzen je de weg.
Start- en eindpunt: Edale en Kirk Yetholm (tegen de Schotse grens)
Website: nationaltrail.co.uk/trails/pennine-way

De Pennine Way is de oudste langeafstandswandelroute van Groot-Brittannië. Sinds 24 april 1965 bewandelen mensen de berglandschappen van het Peak District naar de Schotse grens. Hierbij passeer je de Yorkshire Dales, ga je over de North Pennines, Handrian’s Wall en Cheviot Hill.

Leidraad tijdens de Pennine Way is het Penninisch Gebergte (Pennines). Deze bergketen heeft een lengte van 400km waarvan Cross Fell (893meter) het hoogste punt is. Een makkelijke route is het natuurlijk niet tussen al die bergen. Al kunnen de veenmoerasgebieden je wel het meest verrassen. Vooral als het heeft geregend loop je lange stukken door nat veenmoeras. Er zijn hier geen (op sommige plekken na) verharde paden, dus houd rekening met natte voeten. De route is niet voor niets het meest populairst van mei t/m september.

Er is ook nog een wandelroute met bijna dezelfde route in het zuiden van de Pennine Way. De Pennine Bridleway is een 330 km lange National Trail die door de Pennine Hills loopt van Derbyshire naar Cumbria.

14. North Downs Way

Dover Castle, het eindpunt van de wandeltocht North Downs Way

Afstand: 246km
Regio: Zuid Oost Engeland
Bewegwijzering: National Trail, bordjes met het bekende eikeltje wijzen je de weg.
Start- en eindpunt: Winchester en Dover
Website: nationaltrail.co.uk/trails/north-downs-way

De North Downs Way is wellicht één van de meest onbekende wandelroutes van deze top 15 mooiste Britse langeafstandswandelroutes. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet de moeite waard is, in tegendeel zelfs. Hij is goed bereikbaar, want het eindpunt ligt in Dover (of het beginpunt als je wil). Ook het op de route gelegen Ashford is goed te doen met de Eurostar. En alle grote plaatsen op de route zijn wel vanuit Londen te bereiken met de trein (zoals het begin- en eindpunt).

Maar niet alleen de bereikbaarheid maakt deze route aantrekkelijk. Je loopt door de glooiende heuvels van Zuid Oost Engeland en loopt door de prachtige natuurgebieden Surrey Hills en Kent Downs. In de ‘tuin van Engeland’ liggen ook nog genoeg gezellige dorpjes die je tegenkomt.

Bij de andere wandelroutes hebben we de loops (alternatieve routes) weggelaten om het overzicht duidelijk te houden. Bij deze route hebben we hem laten staan. Je loopt vanaf Ashford namelijk richting het noorden (met de Pilgrim’s Way). Dit is je kans om het prachtige Canterbury te bezoeken met zijn beroemde kathedraal. Hierna volg je een route door Kent naar de White Cliffs of Dover. Dit is het begin van de beroemde Via Francigena, die van Canterbury naar Rome loopt. Dat zijn nog heel wat kilometers extra.

15. John o’ Groats Trail

Mooiste langeafstandswandelroutes: John o' Groats Trail

Afstand: 237km
Regio: Noord Oost Schotland
Bewegwijzering: Ja, Achthoekige zwart/witte wegwijzers en witte verfvlekken.
Start- en eindpunt: Inverness en John o’Groats
Website: jogt.org.uk

We eindigen deze top langeafstandswandelroutes in het Verenigd Koninkrijk met nog een kustwandeling. De John o’Groats Trail brengt je naar het meest noordelijke puntje van het vasteland van Schotland. Je start in Inverness en vanaf daar is het alleen maar genieten. Loop langs kustlijnen, kliffen, achterafweggetjes en voetpaden in de Schotse Hooglanden. Dit brengt je niet alleen naar John o’Groats maar ook langs bijvoorbeeld het prachtige Dunrobin Castle, Occumster Waterfall en Sinclair Girnigoe Castle.

Nette wandelpaden wisselen af met ongerepte natuur (het wandelpad is nog niet af). Hierdoor kom je af en toe voor een uitdaging te staan (denk aan prikkeldraad, watertjes en het betere klim- en klauterwerk). Natuurlijk zijn er ook stukken die je gewoon kan lopen. Dus als je maar een stuk wil doen, is het handig om dit van te voren goed uit te zoeken.

Meer informatie over de wandelroutes

Wandelen in Engeland: Lake District

Wanneer je meer informatie wil over de specifieke wandelroutes hierboven, verwijzen we je naar de links bij de desbetreffende tocht.

Er zijn natuurlijk nog veel meer wandelroutes in het Verenigd Koninkrijk. Naast een aantal andere langeafstandswandelroutes zijn er nog heel veel korte routes.

Meer (langeafstands)wandelroutes vind je op:
Wales en Engeland: nationaltrail.co.uk
Schotland: scotlandsgreattrails.com
Noord-Ierland: walkni.com

Wil je meer informatie over de wandelmogelijkheden van een bepaalde regio, bezoek dan de lokale toeristeninformatie website.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken