Home » Groot-Brittannië » Wales » Wales » Beddgelert: Het graf en de legende van hond Gelert

Gepubliceerd op 5 februari 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Beddgelert

In nationaal park Snowdonia vind je het plaatsje Beddgelert, wat in het Welsh graf van Gelert betekend. Je zou verwachten dat Gelert een zeer belangrijk persoon was. Het is echter geen bijzonder persoon, maar een hond. Zijn graf is nog te bezoeken in het plaatsje.

Wanneer je Beddgelert bezoekt kun je net ten zuiden van het dorp, aan de oevers van Glaslyn, het monument ter nagedachtenis van hond Galert vinden. Dit was de trouwe viervoeter van prins Llywelyn de Grote (1172 – 1240).

De legende van hond Gelert

Llywelyn de Grote, prins van Noord-Wales, leefde in de 13e eeuw en was dol op jagen. Eén van zijn honden, Gelert, was zijn lievelingshond. Naast dat hij zeer trouw was had hij deze hond van Koning Jan zonder Land. Wanneer hij bij één van zijn kastelen was, in het dorp wat nu bekend staat als Beddgelert, wil hij weer gaan jagen. Hij roept al zijn honden bij elkaar en gaat op pad. Gelert was alleen niet mee, en daar kon de prins geen rust in vinden. Hij keert daarom eerder terug dan normaal.

Hond Gellert van prins Llywelyn de Grote

In het kasteel aangekomen springt zijn geliefde Gelert hem tegemoet, zijn bek zit echter onder het bloed. Vol schrik gaat de prins opzoek naar zijn zoon. Dan ontdekt Llywelyn de Grote dat de wieg van is omgevallen en leeg is. Er zitten allemaal bloedvlekken op, dit kan niet goed zijn. Hij schrikt en de ergste gedachtes komen in hem op. Hij ziet geen andere oplossing dan Gelert te doden. Hij pakt zijn zwaard en steekt de hond neer. De hond schreeuwt het uit van pijn. De baby reageert hier op en begint te huilen.

Llywelyn de Grote gaat op zoek naar zijn zoon en vind hem onder zijn wieg. Naast hem ligt een wolf, doodgebeten. Dan valt het kwartje bij de prins. Gelert is een held en heeft zijn zoon en troonopvolger gered. Maar hij heeft het arme beest net gedood. Hij kan dan niet anders meer dan hem een waardig einde te geven en begraaft hem aan de oevers van de Glaslyn. De prins zou na dit voorval nooit meer lachend gezien te zijn.

Nu kun je nog steeds je respect tonen bij Gelert’s Grave in Beddgelert. Je kunt zelfs de Gelert’s grave walk lopen (route van National Trust )

Foto’s Galert’s graf in Beddgelert

 • Beddgelert, Snowdonia, Noord-Wales
 • Beddgelert, de legende van de hond Gelert
 • Gelert's graf in Wales, VK
 • trouwe hond Gelert
 • Het graf van Gelert in het Verenigd Koninkrijk
 • Beddgelert

De waarheid achter de legende

Lees alleen verder als je het echt wil weten 😉.

Het dorp wordt in een schriftelijke bron uit 1258 Bekelert genoemd. Dit is waarschijnlijk een verwijzing naar de christelijke missionaris Celert. Celert leefde in deze omgeving in de 8e eeuw. Beddgelert is hier dus waarschijnlijk een verbastering van.

Er gaan ook geruchten dat een lokale hoteleigenaar, David Pritchar, het graf in de 18e eeuw heeft aangelegd om zo meer toeristen te lokken. Maar dit allemaal wil natuurlijk niet zeggen dat de legende niet waar is, toch?

Oké er zijn wel erg sterke aanwijzingen dat het graf inderdaad pas in de 18e eeuw is aangelegd. Daarnaast gaat dit verhaal de wereld over, maar dan met lokale namen.

trouwe hond Gelert

Beddgelert

Als je toch in Beddgelert bent voor het graf van Gelert, vergeet het schattige dorpje zelf dan ook niet te bezoeken. Er is nog ouderwets stenen brug en je kunt er prachtig langs de oevers van de Glaslyn lopen. Wellicht herken je nog beelden van Bruintje Beer (Rupert Bear), schrijver en illustrator Alfred Edmeades Bestall M.B.E. woonde hier een groot gedeelte van zijn leven. Rupert Garden is aan het beertje gewijd. Ook is er een treinstation voor de historische Welsh Highland Railway in het dorp.

Vlakbij kun je de Glaslyn-kloof bezoeken, een prachtig stukje natuur. Daarnaast kun je ook de indrukwekkende Sygun Copper Mine bezoeken. Hier kun je doorheen lopen met een self-guided audiovisuele tour.

Meer informatie Beddgelert

Loop de National Trust: Gelert’s grave walk of bezoek de website van Beddgelert: beddgelerttourism.com .

Lees hier meer informatie over Wales.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken