Home » Groot-Brittannië » Wales » Wales » The Royal Mint Experience, ontdek het ontstaan van het pond

In het zuiden van Wales in Llantrisant, vlak bij Cardiff, worden alle munten van het Verenigd Koninkrijk geslagen. Een belangrijke taak voor The Royal Mint, dat gewoon te bezoeken is. Hier ontdek je de geschiedenis en het heden van het pond en penny’s.

Op elke munt staat de beeltenis van de regerend monarch, niet zo gek dus dat het de Royal Mint heet. Deze traditie gaat al eeuwen terug.

Geschiedenis van The Royal Mint

The Royal Mint mag dan al ruim een halve eeuw in Llantrisant te vinden zijn, het verhaal begint in veel langer geleden. In Angelsaksische tijd is de munt van Alfred de Grote (871-899) geproduceerd, dit gebeurt volgens de munt zelf in Londen (Londonia). Er is geen officieel beginpunt van The Royal Mint, maar dit is een mooi onofficieel begin. Al zijn er al voor deze tijd munten geslagen in Londen en andere delen van het Verenigd Koninkrijk. De vervaardiging van munten begon namelijk al rond het einde van de tweede eeuw vóór Christus. Maar vanaf de tijd van Alfred de Grote is het produceren van munten continu. De munt van Alfred de Grote wordt nu Monogram Penny genoemd en is o.a. te zien in The Royal Mint Experience.

De Mint in Londen was niet de enige in die tijd. Vele marktsteden sloegen hun eigen munt, zo’n 30, met name in Zuid-Engeland. Tijdens het bewind van Aethelred II (978-1016) waren het er zo’n 70. Na de Normandische verovering nam het aantal Mints af en vanaf de 13e eeuw was het slaan voornamelijk beperkt tot Londen en Canterbury. Onduidelijk is waar precies in Londen de munt is geproduceerd, maar waarschijnlijk is dit in of vlak bij Old Change.

Tower of London

Tower of London

Rond 1279 verhuist de munt naar een veilige plek in de Tower of London. De productie vindt daar nog zeker 500 jaar plaats. Dit gebeurt in houten gebouwen die bij elkaar worden gehouden door ijzeren klemmen. Een buitenlandse bezoeker in 1710 sprak zijn verbazing uit over het feit dat er mooie munten uit zulke ellendige gebouwen konden komen. Er waren verschillende gebouwen nodig, denk aan werkplaatsen, smelthuizen en stallen, evenals onderdak voor de werknemers.

In de 17e eeuw ontwikkelen ze technieken om de munten met machines te vervaardigen. Molens en persen zorgen ervoor dat de munten er allemaal hetzelfde uit gaan zien en beter van kwaliteit zijn. Zo wordt vervalsen lastiger, maar door de grote machines wordt de Tower of Londen te klein.  

Tower Hill

Laatste Tower Hill Londen munt

Wanneer er ook stoommachines bij het proces gebruikt gaan worden is verhuizen helemaal een must. De keuze valt op een locatie in Little Tower Hill. In 1805 is er begonnen aan de bouw voor de Royal Mint en in 1812 is de verhuizing definitief. De koninklijke munt wordt natuurlijk beschermd door de Royal Mint’s military guard.

Eind 19e eeuw zijn de fabrieken uitgebreid vanwege de enorme vraag naar munten. Elektriciteit neemt het in deze tijd ook over van de stoommachines.

Llantrisant

The Royal Mint, Llantrisant, Wales, Groot-Brittannië

Halverwege de 20e eeuw is het gebouw in Tower Hill weer te klein, maar het zal nog even duren tot de nieuwe locatie in gebruik wordt genomen. Dan is het ook echt nodig, want in dat jaar is ook Decimal Day. Op 15 februari 1971 gaat het Verenigd Koninkrijk over op een decimaal stelsel. Er zijn miljoenen nieuwe munten nodig. In 1967 was de keuze op Llantrisant gevallen, om daar meer werkgelegenheid te krijgen. Dat is nodig omdat de mijnen in deze omgeving gesloten zijn en er een hoop werkloosheid is. De eerste fase is door koningin Elizabeth op 17 december 1968 geopend. In november 1975 is de laatste munt geslagen in Londen, vanaf dan is The Royal Mint in Llantrisant, Wales, de enige die de Britse munt slaat.

Vanaf de jaren tachtig breidt de Royal Mint zijn werkzaamheden verder uit. Herdenkingsmunten en medailles, geslagen ter gelegenheid van belangrijke gebeurtenissen en jubilea, worden nu hier ook geproduceerd. In 2016 open ze de deuren voor het publiek met The Royal Mint Experience.

Koninklijk portret

The longest Reign, munt voor Queen Elizabeth

Op alle ponden en penny’s staat een portret van de opdat moment regerende monarch. Deze kijkt of wel naar links of rechts. De kijkrichting wordt omgedraaid met ieder nieuw design wat er gemaakt wordt. De munten moeten natuurlijk ook goedgekeurd worden door de monarch. Queen Elizabeth heeft in haar leven ooit één munt afgekeurd. Dit was een afbeelding waar ze op haar paard zit, maar volgens de koningin was haar houding daarop niet juist. Met een aantal aanwijzingen is dit aangepast en kon de munt alsnog in productie. Vanwege haar jubileum in 2022 is deze afbeelding opnieuw gebruikt voor een herdenkingsmunt.

Bezoek The Royal Mint Experience

The Royal Mint, Llantrisant, Wales, Groot-Brittannië

De Royal Minst Experience bestaat uit twee gedeeltes: de fabriek en tentoonstelling. Het gebouw waar je binnen komt, en waar de tentoonstelling ook is, heeft een prachtige vormgeving. De buitenkant is gemaakt van dezelfde materialen als ponden en penny’s.

Wanneer je de rondleiding door de fabriek volgt kom je uiteindelijk in de tentoonstellingsruimte uit. Voor je de rondleiding begint ga je door een snelle veiligheidsscan, je komt immers in een fabriek waar letterlijk veel geld ligt. Je mag daarom ook geen foto’s maken.

Eerst krijg je de oude machines te zien, hoe sloegen ze vroeger een munt? Daarna ga je de fabriek in waar je eerst nog een uitleg krijgt in een tentoonstellingsruimte. Hier is het hele proces uitgelegd van een munt maken. Welke materialen worden er gebruikt? Hoe krijgen ze de tekst in zijkant? En het antwoord op vele andere vragen.

Daarna ga je echt de fabriek in. Nou ja je mag de fabriek aanschouwen van achter glas. Hier zie je hoe ze de munten produceren en de opslag erachter. Toen ik er was liet één van de medewerkers nog een hand vol schone munten zien, dus munten waarop nog geen waarde of monarch staat.

Hierna kom je in een ruimte waar je eventueel zelf je munt kan slaan. Dit zijn geen gewone munten maar een herdenkingsmunt. Toen ik er was kon je een 2 pond munt slaan met een beeltenis over het 150 jaar bestaan van de FA Cup. Bekijk hier welke munt je op dit moment kan slaan. De rondleiding duurt ongeveer een half uur.

The Royal Mint Experience

Daarna kom je in de tentoonstellingsruimte, waar je alle ins en outs over de Britse munt en The Royal Mint komt te weten. Zo is hier ook een Nederlandse munt geslagen, die te zien is in deze expositie. Net als olympische medailles en andere producten die ze hier maken. Daarnaast kun je door middel van een filmpje zien hoe een munt vorm krijgt in de machines.

Er is ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Toen ik er was stond deze helemaal in teken van het 70-jarige jubileum van Queen Elizabeth. Bij de tentoonstelling ben je vrij om zelf rond te lopen. Hier kun je je zeker drie kwartier vermaken, langer als je alles gaat lezen.

Natuurlijk is er ook een winkel waar je allerlei producten kan kopen, waaronder speciale herdenkingsmunten. Het aanbod passen ze regelmatig aan, maar je kunt er bijna altijd wel een munt vinden met een kinderheld, muziekheld en iemand van het koninklijk huis.

Foto’s The Royal Mint

 • Welkom bij The Royal Mint Experience
 • Penny Lane, mini met penny's, The Royal Mint, Llantrisant, Wales, Groot-Brittannië
 • The longest Reign, munt voor Queen Elizabeth
 • Olympische medailles
 • The Royal Mint, Llantrisant, Wales, Groot-Brittannië
 • ponden
 • The Royal Mint, Llantrisant, Wales, Groot-Brittannië
 • The Royal Mint, Llantrisant, Wales, Groot-Brittannië
 • Nederlandse munt, geproduceerd in de UK
 • The Royal Mint Experience, Llantrisant, Wales, Verenigd Koninkrijk
 • Laatste Tower Hill Londen munt
 • The Royal Mint, Llantrisant, Wales, Groot-Brittannië
 • Alfred de Grote munt
 • The Royal Mint, Llantrisant, Wales, Groot-Brittannië
 • The Royal Mint Experience
 • Tower munt
 • The Royal Mint, Llantrisant, Wales, Groot-Brittannië

Locatie/bereikbaarheid

The Royal Mint Experience ligt op 20 minuten rijden van Cardiff. Er is een ruime en gratis parkeermogelijkheid bij.

Adres: Heol-Y-Sarn, Ynysmaerdy, Pontyclun, Rhondda Cynon Taff, CF72 8YT
Trein: Pontyclun (4 km)
Bus: Pontypridd: bus 100 – halte Parc Busnes Edwards (4 minuten lopen) of bus 122 – halte Industrial Estate (10 minuten lopen)
Cardiff: bus 122 – halte Industrial Estate (10 minuten lopen)

Tickets en openingstijden

Je kunt tickets kopen om de fabriek te bezichtigen en de tentoonstelling. Er is ook een mogelijkheid om alleen de tentoonstelling te bekijken. Wanneer je je tickets online koopt krijg je 10% korting op je fabrieksbezoek. Je kunt naast een gewoon bezoek ook vip-tours en een afternoon tea boeken, soms zijn er ook speciale events. Ook Visit Britain verkoopt entreekaarten voor dit museum.

Openingstijden
The Royal Mint is open van 09:15 tot 16.15 uur, met tours van 9.30 tot 15.00 uur.

Meer informatie

The Royal Mint Experience: www.royalmint.com/the-royal-mint-experience

Lees hier meer over Decimal Day of hier over een bezoek aan Wales.


Categorieën:

, ,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken