Home » Groot-Brittannië » Wales » Wales » 21 redenen om dit jaar nog naar Mid Wales te gaan

Gepubliceerd op 16 februari 2019 | Laatst aangepast op 7 december 2023

Wales wordt vaak vergeten, maar herbergt prachtige locaties. Zo kun je naar Cardiff in het zuiden en Snowdonia in het noorden, maar ook het midden (Mid Wales) heeft je veel moois te bieden.

Zo valt het zuiden van Snowdonia in deze regio, maar vind je er ook Brecon Beacons en het Cambrian-gebergte. Maar natuurlijk kun je er ook terecht voor kastelen en prachtige kustlijnen.

De regio is goed te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Helaas ligt er geen vliegveld (alhoewel het wel zorgt voor rust), maar vanaf Liverpool, Manchester, Birmingham of natuurlijk Cardiff kun je goed naar Mid Wales reizen.

En waarom je juist hier heen moet? Wij zetten 21 redenen op een rijtje voor je.

1. Powis Castle in Welshpool

Powis Castle in Mid Wales

Dit middeleeuwse kasteel staat trots boven zijn prachtige tuin met taxusbomen en zeldzame planten. De tuinen zijn aangelegd in Italiaanse en Franse stijl.

Het gebouw, wat hoog op een rots ligt, is oorspronkelijk gebouwd rond 1200 als middeleeuws fort. Gedurende 400 jaar is het verbouwd en verfraaid. De familie Herbert die generatieslang het kasteel beheerden hebben schilderijen, beeldhouwwerken, meubels en wandtapijten achtergelaten.

Meer informatie over Powis Castle in Mid Wales: www.nationaltrust.org.uk/powis-castle-and-garden

2. Montgomery

Montgomery, bezienswaardigheid in Midden-Wales

Het pittoreske Montgomery is een goede plek om een mix van vakwerkhuizen, Georgiaanse en Victoriaanse architectuur te bekijken. Gelegen aan de grens met Wales, begon Montgomery rond het 13e eeuwse kasteel op de heuvel.

Dit stadje heeft een brouwerij, twee wijngaarden en een restaurant met een Michelin-ster, The Chequers. Dus een goede plek om eens te overnachten.

Montgomery is echter het meest bekend vanwege het roversgraf. John Davies, een stukadoor uit Wrexham, werd er begraven na ophanging vanwege mishandeling en diefstal. Hij bleef bij zijn onschuld en zwoer dat het gras boven zijn graf honderd jaar lang niet zou groeien. De legende gaat dat zijn graf ten minste een eeuw kaal bleef. Een houten kruis markeert nu de plek waar hij ligt.

Meer informatie over Montgomery in Mid Wales: montgomery-wales.co.uk

3. Lake Vyrnwy

Lake Vyrnwy, Mid-Wales

Lake Vyrnwy ligt aan de rand van het nationale park Snowdonia, te midden van het afgelegen en prachtige Berwyn-gebergte. Met spectaculaire watervallen en ongerepte open landschappen is een bezoek aan Lake Vyrnwy een must.

Je kunt er prachtig wandelen en vogels spotten, maar er is ook genoeg te beleven op en om het water.

Meer informatie over Lake Vyrnwy in Mid Wales: www.lake-vyrnwy.com

4. Pistyll Rhaeadr waterval

Vaak wordt het een van de zeven wonderen van Wales genoemd. Pistyll Rhaeadr is een betoverende waterval nabij Llanrhaedr ym Mochnant in het Berwyn-gebergte, ten westen van het grensplaatsje Oswestry. Met een hoogte van 73 meter is het de grootste single-drop waterval van Groot-Brittannië.

Meer informatie over Pistyll Rhaeadr in Mid Wales: www.pistyllrhaeadr.co.uk

5. Centre of Alternative Technology

Centre of Alternative Technology

Centre of Alternative Technology (CAT), nabij Machynlleth, is een uniek onderwijs- en bezoekerscentrum dat praktische oplossingen voor duurzaamheid demonstreert. Milieubewust bouwen, eco-sanitaire voorzieningen, bosbeheer, hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en organische teelt staan centraal.

Naast interactieve displays zijn er wandelpaden met uitzicht op Snowdonia en een met water uitgebalanceerde klifspoorbaan.

Meer informatie over CAT in Mid Wales: visit.cat.org.uk

6. King Arthur’s Labyrinth

Beoordeeld als Best Visitor Attraction in Mid Wales tijdens de National Tourism Awards voor Wales 2018. Bij King Arthur’s Labyrinth ga je diep onder de bergen van Zuid-Snowdonia in Corris (bij Machynlleth).

King Arthur's Labyrinth

Dit is een uitstapje voor het hele gezin waarin je wordt vervoert per boot en kennis maakt met de magische wereld van draken, reuzen, hevige gevechten en de legendarische koning Arthur. Oude legendes uit Wales ontvouwen zich terwijl je door het labyrint wordt geleid door een Dark Age Boatman.

Meer informatie over King Arthur’s Labyrinth in Mid Wales: www.kingarthurslabyrinth.co.uk

7. Dyfi Osprey Project

Dyfi Osprey Project, Midden Wales

Het Dyfi Osprey Project bevindt zich in het natuurreservaat Cors Dyfi (bij Machynlleth) en wordt beheerd door de Montgomeryshire Wildlife Trust.

In 2007 hebben ze er een kunstmatig nest gemaakt voor de visarend. In 2011 konden ze hun eerste grote succes vieren met maar liefst drie kuikens. De mannelijke visarend, Monty, kwam elk jaar terug. Hierna volgende er nog meer kuikens.

Het reservaat is daarnaast nog het thuis van vele andere dieren zoals onder andere waterbuffels.

Meer informatie over Dyfi Osprey Project in Mid Wales: www.dyfiospreyproject.com

8. Portmeirion

Portmeirion is een toeristisch Italiaans dorp in Wales, gecreëerd door de beroemde architect Clough Williams-Ellis van 1925-’76. Portmeirion was de locatie voor tal van films en televisieprogramma’s, waaronder de televisieserie ‘The Prisoner’ uit de jaren 60.

Het dorp is voorzien van alle (toeristische) must haves, met hotels en restaurants. Tijdens het hoogseizoen (eind maart tot eind oktober) kun je meer leren over dit unieke dorp met gratis wandel- en treinreizen.

Portmeirion dome and piazza
© Crown copyright (2019) Visit Wales

Meer informatie over Portmeirion in Mid Wales: portmeirion.wales

9. Aberdyfi

Aberdyfi, Mid-Wales

Aberdyfi is het onderwerp van een populair Welshe volkslied, ‘The Bells of Aberdyfi’, dat verwijst naar de legende van Cantre’r Gwaelod, een verzonken koninkrijk onder Cardigan Bay. De klokken in het lied zijn die van dat koninkrijk dat te horen is onder het water.

De woorden zijn geschreven door John Ceiriog Hughes in de 19e eeuw, hoewel de componist onbekend is. Hetzelfde verhaal inspireerde een roman tijdens het Victoriaanse tijdperk door Thomas Love Peacock, getiteld ‘The Misfortunes of Elphin’ (1829).

Maar naast een inspiratiebron is Aberdyfi ook een bron van rust en zandstrand, een prachtige plek om te bezoeken dus.

Meer informatie over Aberdyfi in Mid Wales: www.aberdovey.com

10. Aberystwyth

Aberystwyth, Midden Wales

Aberystwyth is het belangrijkste vakantieoord en administratief centrum van de westkust van Wales en de thuisbasis van een universiteit en de National Library of Wales.

De stad ligt tussen drie heuvels en twee stranden en herbergt kasteelruïnes, een pier en een haven. De omliggende heuvels bevatten de zichtbare overblijfselen van een ijzeren fort en een monument voor Wellington. Aberystwyth heeft de langste elektrische klif spoorweg van Groot-Brittannië (Electric Cliff Railway). Daarnaast is het het begin van de Vale of Rheidol Railway, en laat dat nou net punt 11 van onze lijst zijn.

Meer informatie over Aberystwyth in Mid Wales: www.discoverceredigion.wales

11. Vale of Rheidol Railway

Geopend in 1902, geeft de Vale of Rheidol Railway al generaties lang plezier. De lijn was gebouwd voor het vervoeren van looderts, maar vervoert inmiddels al meer dan een eeuw toeristen naar Devil’s Bridge.

De reis begint in Aberystwyth, in het hart van Cardigan Bay en loopt 19 km naar Devil’s Bridge in het Cambrium-gebergte. Devil’s Bridge is de thuisbasis van de beroemde Mynach Falls en een locatie van de tv-detectiveserie Hinterland.

Meer informatie over Vale of Rheidol Railway in Mid Wales: www.rheidolrailway.co.uk

12. Elan Valley

Elan Valley, Midden Wales

Dit prachtige gebied strekt zich uit over 72 vierkante kilometer met historische landschappen en bloeiende flora en fauna. Een reeks van zes dammen en reservoirs (Victoriaanse tijd) draagt ​​bij aan het steeds veranderende landschap.

De stuwmeren en het aquaduct van 117 kilometer werden gebouwd om schoon water te leveren aan Birmingham. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 werd het gebied gebruikt als testlocatie voor de stuiterbom (waarmee dammen in Duitsland werden verwoest). Bezoekers kunnen er wandelen, fietsen of mountainbiken, vogels kijken, vissen of safari’s maken.

Meer informatie over Elan Valley in Mid Wales: www.elanvalley.org.uk

13. Dark Sky Reserves and Park

Dark Sky Reserves and Park

Mid Wales is de locatie om te genieten van de sterrenhemel. Waar de meeste plekken in Europa te veel lichtvervuiling kent om echt te genieten, heeft het midden van Wales nog echt donkere plekken.

Dark-sky plekken zijn o.a. Brecon Beacons en Snowdonia National Parks, maar Elan Valley is waarschijnlijk de beste plek om te genieten van alles boven ons.

Meer informatie over sterren kijken in Elan Valley in Mid Wales: www.elanvalley.org.uk/darkskies

14. Royal Welsh Show

Log chopping Royal Welsh Show 2011 Llanelwedd
© Crown copyright (2019) Visit Wales

In de zomer is de Royal Welsh Show elk jaar het hoogtepunt van de landbouwkalender. Dit vierdaagse festival in
Llanelwedd trekt mensen vanuit heel het Verenigd Koninkrijk. Activiteiten hebben betrekking tot bosbouw, tuinbouw, handwerk, plattelandssporten, winkelen, eten en drinken. Daarnaast is er nog entertainment en zijn er attracties.

Meer informatie over Royal Welsh Show in Mid Wales: www.rwas.wales/royal-welsh-show

15. Hay Festival

Hay Festival
© Crown copyright (2019) Visit Wales

Hay staat bekend als ‘stad van boeken’, want ondanks dat het geen grote plaats is, heeft het ruim twintig boekwinkels. Dus het Hay Festival staat ook in het teken van boeken. Auteurs van over de hele wereld brengen een bezoek aan deze plaats in Mid Wales.

Voormalige Amerikaanse president Bill Clinton beschreef het jaarlijkse festival van literatuur en kunst als een ‘Woodstock of the mind’. Je kunt er dan ook genieten van zo’n 800 conversaties, lezingen, workshops en optredens.

Meer informatie over het Hay festival in Mid Wales: www.hayfestival.com

16. Newtown

Newtown
© Crown copyright (2019) Visit Wales

Newtown, gelegen aan de oevers van de rivier de Severn, is de grootste stad in Powys met een rijke industriële geschiedenis. In de 13e eeuw werd de stad opgericht als een marktstad en groeide snel door de wolindustrie in de 19e eeuw en werd een internationaal centrum voor de flanelindustrie. Nu kun je het Newtown Textile Museum bezoeken om hierover meer te weten te komen.

Newtown is ook beroemd als geboorteplaats van de sociale hervormer en industriële pionier Robert Owen (1771-1858) wiens ideeën leidden tot de internationale coöperatieve beweging. Een museum in het stadscentrum belicht het leven en de prestaties van Owen.

Meer informatie over Newtown in Mid Wales: www.newtown.org.uk

17. Wandelroutes

Wandelen in Midden Wales

Het midden van Wales biedt een prachtig landschap om te wandelen. Het landschap varieert van open heide en eeuwenoude eikenbossen tot rustige paden langs de rivier. Het is geschikt voor wandelaars van alle niveaus. Je bent nooit te ver weg van een klein stadje voor een kopje thee of iets sterkers.
Langeafstandsroutes door de regio zijn Offa’s Dyke, Glyndwr’s Way en het Wales Coast Path. Wandelen is een geweldige manier om het fantastische landschap en de natuur te verkennen.

Meer informatie over wandelen in Mid Wales: www.visitmidwales.co.uk

18. Coed y Brenin

Mountain Biking Coed y Brenin Snowdonia Gwynedd
© Crown copyright (2019) Visit Wales

Coed y Brenin, in de buurt van Dolgellau, is sinds de jaren ’90 het eerste, speciaal gebouwde mountainbike-centrum van Groot-Brittannië. Tegenwoordig zijn mountainbikers nog steeds goed voor ongeveer de helft van de bezoekers, aangetrokken door de acht speciaal gebouwde trails, een skills area en een fietswinkel.

Het bezoekerscentrum verwelkomt ook vele andere bezoekers die komen genieten van activiteiten zoals wandelen, trailrunning, oriëntatielopen en geocaching. Er is ook genoeg te doen voor kinderen, zo hebben ze drie speeltuinen om uit te kiezen.

Meer informatie over Coed y Brenin in Mid Wales: naturalresources.wales

19. Barmouth

Barmouth Mawddach Estuary Snowdonia Aerial Mid Scenery
© Crown copyright (2019) Visit Wales

Gelegen aan de westkust van Snowdonia, met een lang zandstrand en een pittoreske haven omzoomd door het dramatisch mooie Mawddach-estuarium, is Barmouth de perfecte bestemming voor traditionele strandvakanties. Maar ook voor wandel-, fiets- en outdoor-activiteiten, of frisse luchtuitstapjes op elk moment van het jaar.

De stad is doordrenkt van de geschiedenis van scheepvaart- en leisteenindustrie. De haven is prachtig en je kunt over de spectaculaire Barmouth-brug lopen die de rivier overspant. Een mooie manier om naar de stad te reizen is met de trein via de Cambrian Coast Line.

Meer informatie over Barmouth in Mid Wales: www.barmouth-wales.co.uk

20. Llandrindod Wells

Llandrindod Wells is geëvolueerd van een kleine boerengemeenschap naar een populaire badplaats en kuuroord voor Victorianen. Je kunt er nog steeds in het water van de Chalybeate Spring in het Rock Park uitproberen en de prachtige architectuur uit die tijd overal in de stad zien.

De hoogtijdagen van de stad worden elk jaar in augustus gevierd met een Llandrindod Wells Victorian Festival. Een must-see is het National Cycle Museum, dat honderden fietsen (vanaf 1819) herbergt in een historische omgevingen.

Meer informatie over Llandrindod Wells in Mid Wales: https://www.visitmidwales.co.uk

21. Mythes en legendes

Llyn Cau & Cadair Idris Snowdonia
© Crown copyright (2019) Visit Wales

Wales heeft vele mythes en legendes, en daarbij ook vele plekken die daarmee verbonden zijn. Eén van die plekken is Cadair Idris.

Cadair Idris is een van de meest iconische bergen van Wales, op 893 meter aan de zuidelijke poort van Snowdonia met uitzicht op Dolgellau. Er zijn talloze verhalen en legendes in verband met deze berg en Idris, de reus wiens stoel het zou zijn. Er wordt gezegd dat degenen die op de berg slapen, ofwel als een gek of als dichter zullen ontwaken of zelfs nooit meer zullen ontwaken…

Meer informatie over Cadair Idris in Mid Wales: visitwales.com

Mid Wales

Wil je meer informatie over Mid Wales? Dit kun je vinden op de officiële website van Visit Mid Wales: www.visitmidwales.co.uk

Wil je meer weten over andere bezienswaardigheden in de regio? Bekijk onze Wales pagina.


Categorieën:

, ,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken