Home » Groot-Brittannië » 25 januari: St Dwynwen’s Day (Wales)

Gepubliceerd op 24 januari 2017 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Buiten is het nog koud, maar 25 januari brengt toch wat warmte. Tenminste… in Wales, want daar vieren ze St Dwynwen’s Day. Op deze dag wordt de patroonheilige van de geliefden geëerd. Een soort Valentijnsdag dus, maar dan op Welshe wijze. 

St Dwynwen

Dwynwen is een prinses uit de 4e eeuw in het gebied wat nu het Brecon Beacons National Park is. Haar vader is King Brychan Brycheiniog die in totaal 24 dochters heeft. Ondanks haar prinsessenbestaan en haar mooie uiterlijk is ze ongelukkig in de liefde. Ze wordt stapelverliefd op een lokale jongen, Maelon Dafodrill, maar haar vader heeft al een huwelijk geregeld met een prins.
Maelon neemt het nieuws slecht op en de radeloze Dwynwen vlucht het bos in en kan alleen nog maar huilen. Ze smeekt God om hulp. Toen kwam er een engel op haar pad, waarvan ze een zoet drankje krijgt om Maelon te vergeten. Hij verandert in een blok ijs, waardoor dat nog gemakkelijker zou gaan.
Ze krijgt nog drie wensen van God. Haar eerste is dat Maelon wordt ontdooid. Ten tweede, wil ze dat God alle ware verliefden helpt en den derde dat ze zelf nooit trouwt. Uit dankbaarheid wordt Maelon non en sticht ze een klooster op Llanddwyn Island (Anglesey, Wales).

Haar naam, Dwynwen, betekent ‘zij die een gezegend leven leidt’. Ze is overigens niet alleen de patroonheilige van de geliefden maar ook van de zieke dieren. En een mooie gezegde van haar: ‘Nothing wins hearts like cheerfulness.’

St Dwynwen’s day

Llanddwyn Island met uitzicht op Snowdonia

Eigenlijk wordt St Dwynwen’s day niet veel anders gevierd dan Valentijnsdag. Wat daar overigens ook wordt gevierd (dus binnen 2,5 week heel veel liefde in Wales). Er worden kaartjes en cadeautjes uitgewisseld, de Welshmen gaan ook lekker uiteten en maken romantische uitjes. De dag wordt steeds populairder in Wales.
Natuurlijk kun je ook naar Llanddwyn, in het zuidwesten van Anglesey, net buiten het dorp Newborough. Het is geen echt eiland, maar een schiereiland wat af en toe wordt afgesneden door een zeer hoge waterstand. Dit mooie stukje Wales heeft een blue flag strand en heeft bos en duinen. Het is het thuis van de rode eekhoorn en vele raven. Je hebt er uitzicht over Menai Strait en de bergen van Snowdonia.
Je kunt er de reünies van St Dwynwen’s Church vinden. Deze is gebouwd waar vroeger haar klooster stond en waar ze ooit begraven schijnt te zijn.
Nog een reden om naar het (schier)eiland te gaan is Dwynwen’s Well. Dit is de thuisbasis van palingen die kunnen voorspellen of je relatie een succes wordt en je dus volgend jaar weer kan genieten van St Dwynwen’s day.

Bron: Visit Wales


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken