Home » Typisch Brits » Eten/drinken » Gin School: maak je eigen gin in Engeland (Schotland of Wales)

Gepubliceerd op 23 februari 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Gin, typisch Engels toch? Stiekem stamt het af van ‘onze’ jenever. Maar dat doet er nu even niet toe, want wij zijn dol op de Britse gin. Je kunt verschillende gin distilleerderijen bezoeken, maar wij weten nog iets leukers! Want hoe super is het om naar gin school te gaan en je eigen gin te maken?

Je kunt op verschillende plekken in Engeland je eigen gin maken. Wij zijn voor deze unieke ervaring op bezoek geweest bij Hotham’s Gin School in Hull, dat helaas in 2024 zijn deuren sloot. Hier maakte ik mijn eigen Britblog gin. Waarvan ik zeker ben dat het een bestseller zou geweest als hij te koop was in de winkel. In dit artikel vertel ik hoe mijn ervaring was en het geheime recept! Natuurlijk vind je hier ook de geschiedenis van de gin en andere plekken waar je een gin workshop kan doen.

bar, Hull

Geschiedenis gin

Jenever werd in de Lage Landen (België en Nederland) al een tijdje gedronken. Vooral bij de soldaten, want het was een goed medicijn om te kalmeren. Je kreeg er echt moed van (Dutch courage), tegenwoordig noemen we dat gewoon dronken. In de 17e eeuw was de jenever in apotheken te koop als medicijn tegen nierkwalen, spit, maagkwalen, galstenen en jicht.

Britblog Gin, gemaakt in Hotham's Gin School

Engelse soldaten kwamen in 1585 tijdens de Tachtigjarige Oorlog naar Antwerpen om steun te bieden. Hier leerde zij de jenever kennen en dat konden ze wel waarderen.

Toen Willem III (ja, de Nederlandse Willem van Oranje) in 1689 koning werd in Engeland veranderde er veel. Hij opende een handelsoorlog door hoge accijnzen te heffen op alcohol (vooral wijn en cognac) uit Frankrijk. Tegelijkertijd kwamen de The Corn Laws, waarin een belastingvoordeel stond voor de productie van zelf gedistilleerde dranken. Dat hoefde je de Britten natuurlijk geen twee keer te zeggen en de distilleerderij schoten als paddenstoelen uit de grond.

Het originele recept van jenever werd niet gekraakt (ze miste de moutdistillaat) dus ontstond de gin. Dit leidde tot de Gin Craze, de tijd waar meer gin werd gedronken dan bier. Alcoholisme en daardoor zieken en doden tot gevolg. Om dit aan banden te leggen kwam de Gin Act in 1736, waarin hoge belastingen werden geheven op het goedje. Dat zorgde natuurlijk voor rellen, waardoor de wet in 1742 al niet meer telde. In 1751 kwam een nieuwe Gin Act. Distilleerderijen mochten hun gin alleen nog maar verkopen aan pubs met een vergunning. Hierdoor ging de kwaliteit en prijs van de gin omhoog. Het drankje bleef echter wel populair in Groot-Brittannië, maar wel met mate.

Ervaring Gin School

Zoals al gezegd zijn wij bij Hotham’s Gin School in Hull geweest. Deze zat sinds 2017 in, de toch al prachtige, Hepworths Arcade in het centrum van de stad, maar is sinds 2024 gesloten De Gin School was van Emma Kinton and Simon Pownall, maar wij kregen de les van alleen Emma.

Wanneer de les begint staat alles al klaar: de koperen ketels, maatbekers, alcoholmeter en drie proefglaasjes gin. Maar het belangrijkste is wellicht de smaaktabel, of was het nou toch de gin-limonade in mijn hand? Het maken van je eigen gin wordt vergezeld met het drinken van gin-tonics. En voor de lastige onder ons (zoals ik 😉 ), mag het ook met limonade. Natuurlijk zijn de gin’s van Hotham’s, die standaard drie gin’s in het assortiment heeft.

Hotham's Gin School Hull

Smaaktabel

De Smaaktabel wijst me de weg in de mogelijkheden van de gin. Wat geen overbodige luxe is met al die smaken waar je uit kan kiezen. Ik ben een groot liefhebber van rooibos thee, dus een rooibos gin moet vast ook wel smaken. Emma geeft de tip mee om drie smaken uit één smaakrange te kiezen, en dan uit de tegenoverliggende smaakrange er ook één te kiezen. Dat betekent dat er bij mij naast rooibos ook amandelen, vanille en mango in gaat. Emma is positief over mijn keuze en geeft de hoeveelheden aan die ik in mijn ketel mag gooien. Natuurlijk moet ik de basisingrediënten niet vergeten: jeneverbessen, korianderzaadjes en een snufje orriswortel (de wortel van de irisbloem).

Gin School

Dit alles gooi ik in de ketel voor me, waar al wodka in zit, en laat ik opwarmen tot 40 graden. Tijdens het wachten hoef ik me niet te vervelen. Naast het nieuwsgierige bij andere ‘leerlingen’ over welke keuzes zij hebben gemaakt (hoppige, pittige en bloemige gins) verteld Emma over de geschiedenis van de gin.

Voordat ik het weet is mijn brouwsel op temperatuur, moet ik het even tien minuten laten rusten en mag hij weer verder opwarmen. Wanneer het goedje een temperatuur van zo’n 75/80 graden heeft, gaat de condens via een spiraal en slangetje richting het glaasje voor me. Het eerste beetje moet weggegooid worden (er kunnen giftige stoffen inzitten), maar daarna druppelt de gin in de maatbeker. Met de alcoholmeter kan ik het percentage meten wat in mijn gin zit, ruim boven de 80%. Omdat ik de gin later moet aanleggen met water is dit een prima percentage.

Proeven

Met mijn vinger kan ik alvast een druppel proeven, en ik raak enthousiast over de Britblog gin. Het duurt even voordat de maatbeker gevuld is met 400ml, maar dan is het klaar om verdund te worden. Ik voeg 300ml water toe en kom op een gin met 48%. Het ideale alcoholpercentage ligt rond de 43%, dus wat meer water zou kunnen. Omdat ik dan bang ben om aan smaak in te leveren houd ik het hierbij.

Ik vul twee flesjes met mijn gin, plak het etiket erop en mag hem nu gaan dopen. Niet met water, maar in een wax om de dop goed af te sluiten. Natuurlijk mag de wax ook gestempeld worden…ik zou bijna zeggen dat dit het leukste is van de workshop. Nu komt echter het minst leuke: er moet twee weken gewacht worden. Want dan is de gin pas op zijn best. Het geduld wordt dan ook na twee weken beloond, proost!

Het geheime recept van Britblog Gin

Jeneverbessen 15 gram
Korianderzaad 7,5 gram
Orriswortel poeder snufje
Rooibos 2 ml
Vanille 1 cm
Amandel 1 stuk
Mango 2 gedroogde stukjes

Kosten Gin School

De kosten wisselen natuurlijk per Gin School. Houd rekening met 90-130 pond per persoon. Hier zit dan wel een flesje met je eigen gin (meestal 70cl) bij. Je kunt vaak je eigen gin met zijn tweeën maken voor zo’n 20-30 pond extra (maar dan krijg je geen extra gin mee naar huis).

Britblog's Gin recept

Locaties Gin School

Er zitten verschillende Gin School’s in Groot-Brittannië, de meeste zitten in Engeland. Wij hebben een kaartje voor je gemaakt:

Klik hier als de kaart van de Gin scholen niet zichtbaar is.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken